єВідновлення: в Україні стартувала програма держдопомоги для відновлення пошкодженого житла (інструкція)

image
11 Травня 2023, 09:01
Поділитися:

10 травня 2023 г. 16:04

Відсьогодні, 10 травня, громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії рф і яке ще не було відремонтоване, зможуть скористатись послугою єВідновлення для отримання державної допомоги для відновлення свого житла. Йдеться, перш за все, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.

Про це KВ дізналася із повідомлення пресслужби Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як зазначається у повідомленні, компенсація передбачена для власників приватних будинків і квартир, які містяться на звільненій території і де не було зроблено ремонт власними силами. Також це стосується інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

“Пріоритет надаватиметься учасникам бойових дій, людям з інвалідністю внаслідок війни, ветеранам війни, членам сімей загиблих військових, мобілізованим, багатодітним родинам, людям з інвалідністю І та ІІ групи, батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу; опікунам/піклувальникам, прийомним батькам та патронатним вихователям, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування”, – наголосили у пресслужбі.

Також додали, що громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

Проте у Міністерстві розвитку запевнили, що вже почалися роботи над механізмом відшкодування, зокрема і через механізм репарацій. Українців просять зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій росії.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також у пресслужбі Міністерства розповіли про механізм отримання допомоги для відновлення пошкодженого житла.

Крок 1 – подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно через “Дію”.

Крок 2 – відкрити рахунок єВідновлення в банку.

“Зараз до єВідновлення підключені такі банки: Ощадбанк, Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ. Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до єВідновлення”, – зауважили у пресслужбі.

Крок 3 – подати заяву на компенсацію через “Дію”.

Крок 4 – дозволити комісії місцевої ради обстежити майно та надати їй документи (на пільгу та право власності).

“Після рішення комісії про надання компенсації гроші перерахують на картку єВідновлення. Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання”, – наголосили у Міністерстві розвитку громад.

І додали, що використати гроші можна протягом року з моменту отримання на будівельні товари та будівельні послуги. Придбати їх можна лише у компаній-учасниць програми.

Раніше KВ повідомила, що японці допоможуть Київщині відбудовувати зруйновані росіянами житло (багатоповерхівки), інфраструктуру (мости), школи й дитсадки.

Читайте: В Бучанській громаді відновили зруйнований росіянами дитсадок (відео)

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона