як змінити місце голосування онлайн

image
25 Серпня 2020, 08:42
Поділитися:



До 10 вересня громадяни можуть змінити свою виборчу адресу. Тоді вони зможуть проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня за місцем свого фактичного проживання, а не за місцем прописки. Це можна зробити онлайн, а також – особисто.

Важливо знати: після зміни законодавства ця процедура стала довготривалою – її не доведеться повторювати перед кожними виборами.

Як (та навіщо) подати заявку на зміну виборчої адреси, пояснює координатор з комунікацій громадської мережі «Опора» Юрій Хорунжий, передають Хроніки Обухова з посиланням на The Village.

Що означає ця нова опція?

  • Загалом раніше люди, які роками чи десятиліттями жили в Києві, але були «прописані», наприклад, у Чернівцях, не могли обирати місцеву владу та голосуванням впливати на якість місцевих послуг: лікарні, школи, інфраструктуру.
  • З 1 липня з ухваленням нового Виборчого кодексу України у громадян з’явилася можливість змінити виборчу адресу й обирати місцеву владу за місцем свого фактичного проживання.

Чому це важливо?

  • Це важливо передусім для людей, які проживають не за місцем «прописки»: студенти, трудові мігранти, вимушені переселенці та люди, які з різних причин не мають місця реєстрації.
  • Навіщо людям їхати голосувати туди, де вони не живуть, й обирати когось невідомого, хто ніяк не впливатиме на їхнє життя?
  • Ми щодня впливаємо на ту громаду, де живемо, сплачуємо комунальні послуги, водимо дітей у садочок чи школу, користуємося муніципальним транспортом, купуємо продукти в магазині поряд із будинком, сплачуємо податки до місцевого бюджету тощо. А за допомогою цієї оновленої процедури нарешті зможемо впливати на свою громаду не лише фізично, а й політично: обирати та контролювати владу, яка розпоряджається цими місцевими податками й облаштовує побут спільноти людей у громаді.

Що треба знати?

  • Для електронної подачі заяви треба мати електронний цифровий підпис (ЕЦП). Якщо людина ФОП, то найчастіше такий підпис у неї є для подання податкової звітності. В іншому разі необхідно звернутися до банків, які роблять електронні цифрові підписи чи до уповноважених органів (наприклад, та ж податкова робить ЕЦП не лише для підприємців).
  • Для офлайн-подачі заяви необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців за фактичним місцем проживання. Із собою необхідно мати лише паспорт, паперову заяву можна заповнити на місці.





Source link