Гуманітарне розмінування: у Великодимерській громаді розпочали працювати іноземні фахівці – Трибуна

image
13 Травня 2022, 18:05
Поділитися:

Сьогодні, 13 травня, у Великодимерську територіальну громаду прибула група спеціалістів задля гуманітарного розмінування. Про це повідомив місцевий журналіст Анатолій Гаркуша в групі Великодимерська територіальна громада. Протягом дня фахівці з відомої міжнародної організації  обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів поля ТОВ «Сад» та фермерського господарства  «Журавушка».

Представники міжнародної благодійної організації «The HALO Trust» прибули у Велику Димерку на трьох брендованих автомобілях: три групи по 4 особи.

The HALO Trust – британська благодійна та американська некомерційна організація, фахівці якої знешкоджують наземні міни та боєприпаси, що не вибухнули і становлять загрозу для цивільних осіб. Допомогали розміновувати території в 26 країнах світу. Із 2015 року 430 волонтерів організації працюють в Україні. Зокрема, надають допомогу громадам у зоні бойових дій на Донбасі.

Головне їхнє завдання у Великодимерській громаді – обстеження полів, де були бойові дії, на предмет наявності вибухонебезпечних предметів та наземних мін. Фахівці гуманітарного розмінування збирають таку інформацію та передають спеціалістам для безпосереднього вилучення небезпечних предметів. Про це розповів керівник групи Олексій Колісник.

Щодо обстеження приватних садиб, то спеціалісти The Halo Trust  працюватимуть за запитом громадян.


Велика Димерка, розмінування

У Великій Димерці керівники груп зустрілися із заступником селищного голови Миколою Губським, обговорили та спланували свою роботу у Великій Димерці безпосередньо 13 травня. Завтра працюватимуть в інших населених пунктах.

А сьогодні, 13 травня, фахівці обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів поля ТОВ «Сад» та фермерського господарства «Журавушка».

Гуманітарне розмінування в громаді триватиме довгий час, оскільки потрібно оглянути значну територію. Проте це сприятиме підвищенню рівня безпеки в громаді, особливо – під час виконання сільгоспробіт.

Нагадаємо, про те, що територію Броварського району від вибухонебезпечних предметів та мін допоможуть розміновувати сапери з відомої міжнародної  організації «The HALO Trust», стало відомо 22 квітня поточного року. Тоді в Бровари приїхав регіональний директор компанії, щоб поспілкуватися з керівництвом Броварської РВА.

Як стало відомо, міжнародна організація надасть своїх фахівців для розмінування території нашого району на безкоштовній основі. Передбачено створити інтерактивну карту Броварського району та позначити місця, де вже пройшли саперні роботи.

 Фахівці перевірятимуть на вибухонебезпечні предмети не лише  території, які були окуповані ворогом (Калитянська, Великодимерська та Баришівська громади), а й ті, де відбувалися бойові дії. А це –  територія Калинівської громади.

Фото – Анатолій Гаркуша

Читайте також

Джерело: Трибуна – Бровари