Григорій Чупринка. 140 років тому народився поет і борець за незалежність України

image
27 Листопада 2019, 09:38
Поділитися:

27 листопада минає 140 років від дня народження Григорія Чупринки – поета-модерніста, патріота, який поклав життя у боротьбі за Україну. На честь видатного діяча, уродженця села Гоголів, у Броварах заснували літературну премію.

Григорій Чупринка народився 27 листопада 1879 році в родині представників козачого стану. Навчався в Гоголівській народній школі, в Київській та Лубенській гімназіях. У 1905 році був ув’язнений за участь у революції. З 1919 року керував повстанням проти більшовиків на Чернігівщині.

Автор збірок віршів «Огнецвіт», «Метеор», «Ураган» (1910), «Сон-трава», «Білий гарт» (1911), «Контрасти» (1912), поеми «Лицар-Сам» (1913), а також літературно-критичних статей і рецензій. Схилявся у бік авангардизму, був добре знайомий з російським символізмом.

Пізніше діяча заарештував київський губернським ЧК за участь у спробі встановлення Української Народної Республіки. 25 серпня 1921 року – розстріляний як член київського Центрального повстанського комітету. Реабілітований посмертно лише в 1996 році.

Свого часу Генерал УПА Роман Шухевич узяв собі псевдонім на честь Грицька Чупринки. А вже за незалежності заснували літературну премію на нам’ять про поета. Її вручають щороку в номінаціях проза, поезія, наукове дослідження (літературознавство або краєзнавство) представникам Броварщини.

20 листопада учні 10-ої школи вшанували пам’ять нашого земляка. Під час заходу, який відбувся в броварський центральній районній бібліотеці, діти прочитали декілька поезій поета. Із розповіддю про життя і творчість Григорія Чупринки виступила броварська краєзнавиця і дисидентка Марія Овдієнко.

Читайте також:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна Бровари