Григорія Голубовського суд визнав винним у вчиненні адмінпорушення | Трибуна

image
20 Лютого 2020, 20:42
Поділитися:

Суддя Київського окружного адміністративного суду Панченко Н.Д. розглянув адміністративну справу за позовом броварчанина Петра Лящука до виконувача обов`язків міського голови (наразі – радника міського голови) Григорія Голубовського та Броварської міської ради про визнання протиправними дій, і виніс рішення на користь заявника. Йдеться про відмову чиновника та міської ради в наданні запитуваної інформації та надання неправдивої інформації. 

Лящук П.П. під час виступу на сесії БМР 22.08.2019 року.

Для довідки:  броварчанин Петро Лящук – частий відвідувач сесій Броварської міської ради. Рішення за його зверненнями часто лягають в основу проєктів рішень місцевих депутатів, а дії чи бездіяльність БМР та посадових осіб органів місцевого самоврядування стають предметом судових позовів.

Цього разу броварець звернувся до Київського окружного адміністративного суду з позовом до виконувача обов`язків міського голови Григорія Голубовського, в якому просив суд про зміну предмета позову, а саме:

визнати протиправними дії/бездіяльність в.о. міського голови м. Бровари Григорія Голубовського за ненадання запитуваної інформації на його заяву від 24.10.2018 та надання недостовірної інформації про відсутність запитуваної інформації;
зобов`язати в.о. міського голови м. Бровари Григорія Голубовського надати запитувану інформацію до суду та для заявника (детальний опис позовних вимог ви можете прочитати у рішенні суду за посиланням на початку матеріалу – авт.)
зобов`язати Броварську міську раду відшкодувати позивачу матеріальні збитки в розмірі 100000, 00 грн та стягнути кошти в сумі 100000, 00 грн;
зобов`язати Броварську міську раду відшкодувати позивачу моральну шкоду в розмірі 100000, 00 грн та стягнути кошти в сумі 100000, 00 грн.

Вивчивши обставини справи, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог у частині визнання протиправною бездіяльність в.о. міського голови м. Бровари Григорія Голубовського щодо запитуваної інформації гр. Лящука на його заяву від 24.10.2018, та зобов`язати відповідача Броварську міську раду повторно розглянути у встановлений законом строк запит Петра Лящука на інформацію від 24.10.2018 у порядок та строки, визначені Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Відтак, Київський адміністративний суд вирішив задовольнити позовну заяву гр. Лящука проти Григорія Голубовського та Броварської міської ради частково і зобов’язав відповідача вчинити певні дії з урахуванням даного рішення.

Разом із тим, пан Лящук просив суд зобов`язати Броварську міську раду відшкодувати йому матеріальні збитки у розмірі 100000, 00 грн. Доказів того, що гр. Лящук, у зв`язку з протиправними діями (бездіяльністю) відповідача був позбавлений реальної можливості реалізувати своє право на задоволення особистих потреб на відпочинок на Мальдівах або подорожувати по Європі та пити каву, жодними належними та допустимими доказами, на думку суду,  не підтверджено. Тому суд відмовив у задоволенні цієї вимоги. Аналогічно, позивач не підтвердив доказами свої вимоги в частині відшкодування моральної шкоди, то ж і моральні збитки йому не відшкодовуватимуть.

Чи звернуться сторони в апеляційну інстанцію наразі не відомо.

Нагадаємо, на момент подачі позовної заяви паном Лящуком, Григорій Голубовський перебував на посаді заступника міського голови, а за вісутності мера, відповідно до розпоряджень, виконував обов’язки міського голови. У січні 2018 року Ігор Сапожко закріпив автомобіль CITROEN –C3 державний номер АІ 3958 НІ за заступником міського голови – першим заступником голови комісії з питань ТЕБ та НС Голубовським Г.П. із правом керування. Це одна з двох автівок, закуплених коштом бюджету для проведення патрулювання міста громадськими формуваннями (службовим авто користується до цього часу – авт.).

Наразі у зв’язку з виходом на пенсію, пан Голубовський призначений офіційним радником міського голови, а рішенням однієї з сесій під цю посаду додано штатну одиницю в структурі виконкому. Загалом посаду заступника міського голови Григорій Голубовський обіймав протягом 13 років. У січні цього року суд скасував рішення про призначення на посаду начальника управління інспекції та контролю БМР Богдана Мельниченка. Підписував відповідні документи тодішній заступник міського голови Григорій Голубовський, не маючи на такі дії, згідно рішення суду, відповідних повноважень.

Фото – Микола Кожемяко

Читайте також:

Голубовський: «Який каналізаційний колапс? Не розводьте паніку!»
Відкрита вакансія «заступник міського голови»
Григорію Голубовському виділили авто для «швидкого реагування» на надзвичайні події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари