ГРВІ, грип, ковід: як пережити холодний сезон

image
11 Листопада 2023, 12:39
Поділитися:

Цього року вересень та жовтень тішили нас теплою погодою, та це не означає, що традиційний сезон застуд нас оминув. А з настанням холодів він посилиться. Знизити свої шанси підхопити вірусну інфекцію можна завдяки простим, усім відомим речам:

  • регулярно мити руки та використовувати антисептик;
  • уникати фізичних контактів, скупчень людей;
  • провітрювати приміщення;
  • використовувати зволожувач повітря;
  • достатньо спати, збалансовано харчуватись та не забувати про фізичну активність.

На жаль, жодні заходи не дають 100% захисту від застудних захворювань. Якщо ви захворіли, просто дайте організмові час і відпочинок, і все минеться.

Зовсім інша справа з грипом та ковідом. Вони не просто позбавляють нас працездатності, а можуть вкласти нас у ліжко, а то й у лікарню на декілька тижнів, призвести до бронхіту, пневмонії, проблем із серцем.  Знизити свої шанси захворіти на грип та ковід, а у випадку хвороби, захиститися від важкого перебігу та наслідків допоможе вакцинація:

  1. Грип. Вакцинуватися потрібно щорічно. Певна кількість вакцин для груп ризику безкоштовна. Решта людей може вакцинуватися власним коштом.
  2. COVID-19. Дуже важливо отримати принаймні первинний курс щеплень з 1 дози вакцини Janssen або 2 доз будь-якої іншої вакцини. Через 5 місяців після первинного курсу – зробіть перше бустерне щеплення. А якщо і його робили ще минулої зими, то зробіть друге. Вакцинуватися можна безкоштовно у будь-якому пункті щеплень – https://list.covid19.gov.ua/
  3. Пневмококова інфекція. Пневмококи – це бактерії, які викликають пневмонію, бронхіти, отити та інші інфекції дихальних шляхів. Вакцинувати проти них можна дорослих та дітей від 6 тижнів. Вакцинація проти пневмококової інфекції не входить до переліку безоплатних щеплень.

За можливості вакцинуйтеся самі та вакцинуйте близьких, щоб ця зима минула без хвороб!

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація