Громадський бюджет – шанс втілити свою мрію на благо міста. Стартував ІІІ етап бюджету участі

image
8 Травня 2019, 20:38
Поділитися:

У Броварах стартував ІІІ етап із впровадження та реалізації бюджету участі (Громадський бюджет). 7 травня відбулось перше засідання оновленої  Координаційної ради. У які терміни броварчани можуть подавати свої проекти та якого напрямку вони будуть у пріоритеті  під час відбору для реалізації?   

Цього року Координаційну раду з впровадження і реалізації бюджету участі (Громадський бюджет) у м. Бровари очолила Ірина Куліш – начальниця  відділу інформаційної політики та зовнішніх зв’язків служби забезпечення діяльності БМР.

Ірина Куліш

Перші два етапи бюджету участі очолював  начальник управління економіки та інвестицій Микола Загуменний. Цього року він перебуває у якості заступника голови Координаційної ради.  Зі «старого» складу  в раді залишилися депутати Вадим Мутило та Олег Берестовий, начальниця фінансового управління Наталія Постернак, заступниця начальниці містобудування та архітектури Лілія Рибакова, голова ГО «Геологорозвідка» Вікторія Гринько. У Коордраду увійшло 5 нових осіб:

Тетяна Гончарова – головна спеціалістка відділу інформаційної політики (секретарка Коордради);
Ірина Веремчук – депутатка міської ради;
Олександр Каштанюк – начальник юридичного управління;
Оксана Сенельник – заступниця начальниці управління інфраструктури, ЖКГ і транспорту;
Авксентій Гранат – голова Громадської ради при виконавчому комітеті.

Чи не з початку засідання Вадим Мутило вніс пропозицію заслухати виконавців робіт перших двох етапів, щоб зрозуміти, як реалізовуються проекти громадян. Цю пропозицію члени Коордради підтримали і вирішили запросити виконавців наступного засідання.

Вадим Мутило

Нагадаємо, основна ідея проекту «Громадський бюджет» – фінансування громадських ініціатив з бюджету міста, які визначаються шляхом голосування на офіційному сайті міської ради і вкладаються в ліміт, виділений для цього в міському бюджеті. На 2019 рік передбачено фінансування програми у розмірі 3 млн гривень. Стільки ж коштів виділено було і в 2017 та 2018 роках.

2017 рік для Броварів став експериментальним у плані реалізації проектів бюджету участі. Загалом за 2017-2018 роки у бюджеті участі перемогло 11 проектів (серед яких 5 – будівництво дитячих і спортивних майданчиків), із яких реалізовано лише 4. Серед них – проект «Чисте місто», у рамках якого придбано вуличні урни для сміття та здійснено капітальний ремонт спортивного майданчика на Симона Петлюри, 25. 

Встановлені урни на зуп. “Вітерець”. Фото – Ірини Веремчук

Під час засідання члени Коордради підтримали із внесеними уточненнями орієнтовний календарний план кампанії «Громадський бюджет-2019». Зокрема, старт рекламної  кампанії  ІІІ етапу бюджету участі  запланували на 13 травня. Триватиме рекламна кампанія  два місяці – до 11 липня. Для цього хочуть задіяти усі можливі в Броварах засоби інформування: радіомовлення, міськрайонну газету, інтернет-видання.Також заплановано виготовити близько 1 тис. флаєрів, розмістити 5 білбордів та кілька сітілайтів. В управлінні містобудування та архітектури до 10 травня мають визначити тимчасові місця для їх розміщення. Дизайн емблеми Громадського бюджету залишається таким, як і був раніше.

Саме таку емблему заплановано розмістити на білбордах із посиланням сторінки Громадського бюджету на сайті міськради та вказаним телефоном 6-11-11. Також члени Коордради, за пропозицією Вадима Мутила, вирішили у мережі FB зробити окрему сторінку «Громадський бюджет».

Загалом на рекламну кампанію заплановано витратити близько 12 тис. грн. Питання про необхідність виділення  коштів на проведення  рекламної компанії  мають розглянути на бюджетній комісії, щоб вже на черговій сесії 30 травня депутати могли підтримати виділення необхідних коштів.

Свої проекти містяни зможуть подавати з 27 травня до 11 липня. Як це можна зробити – розкажемо в наступних публікаціях.

Попри те, що на двох попередніх етапах більшість пропозицій містян стосувалася будівництва дитячих та спортивних майданчиків, цього року члени Коордради вирішили не обмежувати броварчан у своїх бажаннях зробити місто кращим. Тож містяни можуть подавати всі свої мрії, які стосуються покращення міста, головне – щоб громада підтримала запропоновані проекти і щоб  вони «вписалися» у виділені кошти: «великі» проекти – до 1 млн грн, «малі» – до 500 тис.грн. Як зауважила Ірина Веремчук, дуже важливо, щоб реалізація проектів-переможців  відбувалася за рік, адже їх вартість із часом зростає, що може стати на заваді втілення у життя.Тож місто має фінансово долучитися, аби допомогти реалізувати всі проекти-переможці. Наприклад, будівництво спортивного майданчика із функціонального тренінгу в парку Приозерний, яке залишається не реалізованим у життя 2 роки. Щодо коштів, то враховуючи сучасні ціни і збільшення бюджету міста, то кошти на бюджет участі варто розширити, зауважила депутатка.

За інформацією Світлани Решетової, цього року безперечно реалізують два минулорічні проекти: будівництво спортивного майданчика по бульв. Незалежності, 6-А та будівництво дитячого майданчика по вул. Симона Петлюри, 15-15-А.

Наступне засідання Коордради заплановано провести 20 травня (у понеділок) о 10 год.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари