Громада Требухова переймається через імовірне будівництво нової церкви УПЦ МП на території села. Що відомо?

image
17 Липня 2023, 20:27
Поділитися:

Близько тижня тому в соцмережах у групах Требухова з’явилась інформація, що на самому в’їзді в село, за зеленим парканом, планується будівництво церкви УПЦ МП. За результатами журналістського розслідування, справді знайшли зелений паркан посеред соняшникового поля, за яким уже облаштували септик і тимчасову будівлю. Так як знайти інформацію, хто розпочав будівництво не вдалось, журналісти спостерігали за тим, що відбувається на ділянці. І ось що відомо на даний момент.

Минулого четверга на огородженій території журналісти побвчили будівельників, які заливали фундамент. Серед працівників був присутній і священнослужитель УПЦ МП Михайло Павлюк, який був настоятелем Свято-Покровської церкви села Требухів до 22 квітня 2023 року, коли громада відстояла своє право на молитву рідною мовою в історичному храмі села і попросила настоятеля звільнити церкву.  Тоді заварені двері храму відчинили для вірян за допомогою «болгарок».

Михайло Павлюк, священник УПЦ (мп) села Требухів

Павлюк заявив, що дозволи на будівництво є і він зводить будинок на приватній території.  Нагадаємо, після повернення храму громаді села, пабліки УПЦ МП розганяли інформацію, що сім’ю Павлюка разом із дитиною вигнали на вулицю. Але це неправда: у священника є великий маєток у Требухові, де він зараз і проживає. Тобто, гострої необхідності в побудові житла у священника немає, а ось на богослужіння віряни УПЦ і справді приходять у посадку край села.

То що ж планує будувати Павлюк і на чиїй землі?

Требухів УПЦБудівництво розпочато прямо посеред соняшникового поля

Перевірка кадастрової карти показала, що вказана територія – «біла пляма», а, отже, ділянці навіть не присвоєний кадастровий номер. Ба більше, про початок будівництва ніхто із державних органів не поінформований.

Требухів УПЦВочевидь, септик уже готовий

За словами старости села Требухів Андрія Цахла, про будівництво його ніхто не повідомляв і що там планують будувати – невідомо. В Броварському управлінні інспекції та контролю заявили, що досі не отримали документацію на села Требухів і Княжичі, а, отже, і коментувати ситуацію не можуть.

Требухів УПЦФундамент уже також залитий

Начальник відділу архітектури та містобудування Броварської РВА Микола  Дідух зазначив, що позаяк ділянці навіть не присвоєний кадастровий номер, будівництво на ній апріорі не може бути законним, і таке «самозахоплення» потребує підвищеної уваги.

Требухів УПЦСамозахоплення земель громади, чи власник знайдеться?

Начальниця Броварського управління архітектури та містобудування Світлана Батинчук повідомила «Трибуні-Броварів», що про будівництво в управлінні дізнались від старости Андрія Цахла, а тому вже найближчим часом на ділянку направлять експертів для встановлення її меж, масштабів будівництва, цільового призначення, власників тощо.

А що говорять люди?

Тим часом у селі є різна інформація як щодо того, хто дав дозвіл на будівництво, так і на чиїй землі все відбувається. За словами старожилів села, «вільної» землі тут давно немає, усе розподілено ще попередніми керівниками. А ось «подарувати» свою ділянку міг хтось із відданих Павлюку вірян. Ба більше, саме будівництво відбувається на пожертви ревних віруючих московського патріархату.
Також за неперервіреною інформацією, це будівництво планують узаконити як «Молитовний будинок», а не церкву, аби уникнути зайвої тяганини і гоніння з боку громади. Та чи все це правда  – потребує уточнення.

Наразі маємо ситуацію, коли «сарафанне радіо» повідомляє ніби то про будівництво церкви УПЦ МП на території Требухова. Будівництво справді триває і вже залили фундамент. Що там буде – невідомо. Ділянка без кадастрового номера і цільового призначення. Причетність до будівництва священнослужителя УПЦ МП Михайла Павлюка зафіксоване, як розгортатимуться події надалі – спостерігатимемо.

Читайте також:

ПЦУ – єдина канонічна Православна церква в Україні, – патріарх Варфоломій

У Княжичах на стихійному сміттєзвалищі виявили нутрощі невідомого походження

Деякі пенсіонери можуть не платити за комуналку: кого це стосується

Будівництво в Броварах на вул. Москаленка, 2-В: непрості стосунки забудовника і людей

Читати далі: Громада Требухова переймається через імовірне будівництво нової церкви УПЦ МП на території села. Що відомо? , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари