Голови столичних райдержадміністрацій закликали Кличка відмовитися від суміщення посад – міського голови і голови КМДА (відео)

image
6 Червня 2023, 11:54
Поділитися:

6 червня 2023 г. 11:45

Голови районних державних адміністрацій (РДА) Києва звернулися до мера Києва Віталія Кличка з закликом відмовитись від суміщення посад міського голови і голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Кличко у відповідь главам РДА сказав, що таким чином в столиці намагаються розбалансувати вщент владу в столиці, знищити самоврядування і створити хаос, а також закликав не робити відвертої політичної дурні.

Про це KВстало відомо з допису на Фейсбук сторінці голови Деснянської РДА Дмитра Ратнікова.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Ми, голови районних адміністрацій, бачимо бажання мера перекласти всю свою відповідальність за життєдіяльність міста виключно на райони, одночасно, при цьому, концентруючи владу в одних руках та йдучи проти загальнодержавної політики децентралізації, мета якої передати більше прав і владних повноважень на місця”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначив Ратніков, за останні роки райони позбавлені своїх районних рад, значної частини повноважень, управління місцевими комунальними підприємствами, наприклад, з утримання доріг, зелених насаджень, паркувальних майданчиків.

“Райони вже майже не впливають на медичні установи, не мають права фінансувати їх. Майже немає впливу на місцеві ЦНАПи. Тепер місто змушує нас кількісно скорочувати управління соціального захисту, що зменшує наші можливості по роботі з пільговими категоріями населення. А перед початком війни місто робило все можливе, аби замінити районні адміністрації на департаменти районів, підконтрольні особисто меру”, – додає Ратніков.

Ратніков зазначає, що кожного дня, забираючи в районів повноваження, на них намагаються покласти ще більше відповідальності.

“Ми, голови районних адміністрацій, пропонуємо меру відмовитись від одночасного суміщення декількох посад – міського голови і голови КМДА. Відновити відібрані повноваження районів.

Ми, дружня команда голів районів, 24/7 працюємо на благо рідного міста. Тож, в разі необхідності, готові взяти на себе, як владні повноваження, так і відповідальність за життєдіяльність столиці. Адже маємо бути разом та поряд з киянами у важкі часи”, – підсумовує Ратніков.

В свою чергу мер Києва Віталій Кличко відповів на заклик голів РДА.

“Подивився відео, записане головами районів столиці. З якими, до речі, сьогодні зранку обговорювали результати перевірки й недоліки з облаштуванні укриттів, які мають усунути в районах. На це РДА отримали загалом за минулий і цей рік 1,2 млрд гривень і були відповідальними за їх облаштування. Ваша “дружна команда” навіть за це не готова відповісти. Про що ви ще там говорите? Про повноваження? Так з 2014 жодного з них вас не позбавили, а в 2015-му навіть додали”, – сказав Кличко.

Кличко задався питанням скільки грошей, виділених на укриття, освоїли голови РДА.

“Відповім: загалом по місту трохи більше 10%! То ви будете брати на себе відповідальність за місто?! Князівства створювати? Показово, що декламатором слабо полумʼяного спічу виступив пан Ратніков. Щодо відсторонення якого на час розслідування я звернувся до Президента після трагедії в Деснянському районі 1 червня. Коли я тоді зранку спілкувався з людьми, які були, зрозуміло, на емоціях після страшної трагедії, голова району ховався за деревами, а потім тихенько накивав пʼятами”, – додав Кличко.

Читайте: Кличко просить Уряд звільнити голову Деснянської РДА Ратнікова

Кличко додав, що хтось намагається розбалансувати вщент владу в столиці, знищити самоврядування і створити хаос у Києві.

“Не сійте вітер в серці країни! Не робіть відвертої політичної дурні. Суспільство все бачить і розуміє”, – підсумував Кличко.

Нагадаємо, у ніч на 1 червня ворог завдав ракетного удару по столиці. Внаслідок цього у Деснянському районі столиці загинули дві жінки та 9-річна дівчинка, які намагалися потрапити у закрите бомбосховище. В рамках розслідування загибелі людей правоохоронці затримали першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу, його заступницю та охоронця установи. У свою чергу мер Кличко зазначив, що глави райдержадміністрацій (РДА) несуть відповідальність за роботу укриттів.

Читайте: Нардеп від Солом’янки Грищук готовий взяти на поруки охоронця поліклініки Мошкіна

Фото: скріншот з відео

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона