Голову ОПЗЖ Київщини і ще трьох нардепів хочуть позбавити мандата – проект постанови ВР

image
28 Квітня 2022, 17:58
Поділитися:

28 квітня 2022 г. 17:45

У Верховній Раді (ВР) зареєстровано проект постанови, щоб позбавити мандата народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Вадима Рабіновича і Олександра Качного (на фото). Всі вони входили до парламентської фракції “Опозиційна платформа – За життя”, а екс-голова Київської облради часів Януковича Качний – з 2018 року очолював Київську обласну організацію однойменної партії (перед тим – “Опозиційного блоку”).

Про цеKВ стало відомо з проекту постанови №7323 “Про втрату депутатського мандату деякими народними депутатами України”, зареєстрованого у ВР 27 квітня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“У зв’язку з проведенням антиукраїнської діяльності, що є порушенням присяги народного депутата України, В.В.Медведчук, Т.Р.Козак, В.З.Рабинович, О.С.Качний втрачають мандат народного депутата України“, – говориться в проекті постанови.

За наявною в ЗМІ інформацією, перелічені в проекті документу депутати перебувають за межами України, окрім Медведчука, який знаходиться за гратами в Україні, але прагне потрапити в рф.

Зазначимо, нардеп Олександр Качний – голова Київської обласної організації “Опозиційної платформи – За життя”. За часів президентства Віктора Януковича (2010-2014 рр.) був головою Київської облради. У 2015 році був обраний депутатом Київської обласної ради першим кандидатом від “Опозиційного Блоку” як член партії. Входив до однойменної фракції, до кінця 2018 року був її головою. Також був головою Київської обласної організації “Опозиційного блоку”, яка у листопаді 2018 року вся перейшла до “Опозиційної платформи – За Життя”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в ТелеграмПодписаться

Автори проекту постанови – “слуги народу” київський обласний мажоритарник (91 округ) Олег Дунда, столична мажоритарниця (22 округ) Ганна Бондар, а також низка інших відомих депутатів з фракцій “Слуга народу” і “Голос”.

“Статтею 79 Конституції України встановлено, що перед вступом на посаду народні депутати України складають перед Верховною Радою України таку присягу: “Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників”. Народні депутати України В.В.Медведчук, Т.Р.Козак, В.З.Рабинович, О.С.Качний протягом всієї політичної кар’єри не приховували своєї проросійської позиції, і всі їх дії були спрямовані проти суверенітету і незалежності України, що є грубим порушення присяги народного депутата України. На сьогоднішній день, зокрема, В.Медведчуку та Т.Козаку вже пред’явлена підозра у скоєнні державної зради”, – йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

“Прийняття відповідної Постанови сприятиме підвищенню довіри з боку суспільства до найвищого законодавчого органу держави, оскільки подальше перебування державних зрадників у складі парламенту, особливо, в період воєнного стану, може відчутно відобразитися на довірі українців до рішень, які приймає Верховна Рада України”, – пояснюють автори проекту свою ініціативу.

Наразі документ опрацьовується в комітеті з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР (голова комітету – Сергій Кальченко, “Слуга народу”).

ЯкінформувалаKВ, у березні 2022 року Рада національної безпеки та оборони (РНБО) ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність на території країни низки партій, які мають зв’язки з російською федерацією. Під заборону потрапила низка політичних партый, у т.ч. “Опозиційна платформа – За життя”.

14 квітня ц.р. під час закритого пленарного засідання ВР було оголошено рішення про призупинення існування фракції “Опозиційна платформа – За життя” в парламенті. 21 квітня в Раді було створено депутатську групу “Платформа за життя та мир”. До неїувійшлибільшість депутатів, які складали розпущену фракцію ОПЗЖ, а очолив нову групу Юрій Бойко.

Нагадаємо, у ВР зареєстрований і опрацьовується у профільному комітеті законопроект, який через зміни до Виборчого кодексу забороняє балотуватися у президенти чи в депутати всіх рівнів, а також на голів громад тим, хто був засновником або членом низки проросійських партій. Крім цього, проектом пропонується заборонити на 10 років колишнім членам проросійських партій займати “люстраційні” посади.

Читайте: Раді пропонують заборонити колишнім членам проросійських партій отримувати представницький мандат

Фото: parlament.ua

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона