Головнокомандувач Залужний пожертвував ЗСУ 1 млн доларів, – NYT

image
25 Січня 2023, 11:54
Поділитися:

25 січня 2023 г. 11:45

Головнокомандувач Збройних сил України (ЗСУ) Валерій Залужний отримав у спадок 1 млн доларів від американця українського походження. Всі кошти Залужний перерахував на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії.

Про це KВстало з матеріалу видання The New York Times.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як пише видання генерал Валерій Залужний в січні пожертвував 1 млн доларів, які отримав у спадок від американця українського походження українського походження Григорія Степанця.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначає видання, пожертвування підтвердили у Збройних силах України.

За інформацією видання ВВС Україна, яку виданню підтвердили в Генеральному штабі ЗСУ, , що відповідно до заповіту громадянина Сполучених Штатів Америки українського походження Григорія Степанця від 15 листопада 2022 року, одним із отримувачів спадку в розмірі 1 мільйон доларів визначений генерал Валерій Залужний.

Там вказують, що Залужний спрямував ці гроші у повному обсязі на спецрахунок Національного банку України для збору коштів на потреби армії, що підтверджено SWIFT-повідомленням банку від 5 січня 2023 року.

“У генштабі надали коротку довідку про людину, від якої український Головнокомандувач отримав мільйон доларів. Вона не є родичем Залужного, а спадок став символічним і досить несподіваним жестом для самого генерала”, – пише видання.

Григорій Степанець народився 1938 року у Вінниці. Його батько воював у Другій світовій війні і був убитий німцями в жовтні 1941 року.

“Григорій з матір’ю були евакуйовані на Урал, де вони зазнали голоду та інших випробувань. Після закінчення війни вони повернулися до Вінниці. У місті тоді так само було дуже мало їжі. Вижили лише завдяки тому, що дядько, який воював (був поранений і втратив ногу), ділився з ними військовим пайком”, – повідомили у генштабі ЗСУ.

Після завершення середньої школи із золотою медаллю у 1956 році Григорій Степанець вступив до Московського державного університету імені М.В. Ломоносова, який так само закінчив із відзнакою, отримавши ступінь магістра з математики, ступінь магістра з хімії та ступінь кандидата наук з фізичної хімії.

Після завершення вищої освіти, Григорій Степанець працював науковим співробітником в університеті, а згодом – у кількох різних установах старшим системним програмістом і аналітиком.

“Працюючи в Геофізичному науково-дослідному інституті в Москві, він підписав листа на підтримку дисидентів і невдовзі був звільнений радянською владою за сфальсифікованим приводом. Пізніше його переслідувало КДБ, і він не міг працювати. Подав заявку на отримання виїзної візи, але йому відмовили”, – розповіли у генштабі.

Ситуація змінилася після приходу Михайла Горбачова до влади, коли Григорію Степанцю дали дозвіл на виїзд з Радянського Союзу. У 1989 році він приїхав до Сполучених Штатів і почав працювати в Microsoft у Редмонді, штат Вашингтон, розробником програмного забезпечення. Разом з іншим розробником програмного забезпечення вони винайшли патент, переданий Microsoft на декодування кодів даних змінної довжини.

Читайте: Президент підписав законопроект про посилення відповідальності для військовослужбовців

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона