Голова Глибоцької сільради Людмила Пасько: «Глибоке без чіткого бачення розвитку в Бориспільській ОТГ»

image
20 Червня 2020, 15:37
Поділитися:

25 жовтня 2019 року на позачергову сесію Глибоцької сільської ради було винесено питання добровільного об’єднання у Бориспільську ОТГ. Після громадського обговорення рішенням сесії відмовлено у наданні згоди. «Вісті» запитали, чим пояснюється «ні» від глибоцької громади Борисполю та як оцінюють перспективи нинішнього об’єднання села з містом. 

— Людмило Анатоліївно, чому Глибоке свого часу відмовилося від приєднання до Бориспільської ОТГ?

— Під час громадського обговорення проголосували 50 на 50. Молодь була «за», люди старшого віку сумнівалися. Мовляв, ми таке бачили, коли була громада з центром в Воронькові: розвивався центр, а тут нічого не було.

— Молодь має бажання відчувати себе мешканцями не села, а міста?

— Є і така точка зору. Але це нереально і, головне, не потрібно. Навіть якщо ми приєднаємося до Борисполя, ми залишимося жителями сіл Глибоке і Городище. Село і місто – це дві різні планети, кожне зі своєю орбітою. Наші села – це певна родина. Не буду казати, що в нас всі і всім задоволені. Але ми спільно вирішуємо проблеми. У нас практично мало тих, кому все всюди погано. Можливо, тому, що ми всі поряд, пліч-о-пліч.

На жаль, ми не маємо чіткого бачення, як буде розвиватися село в умовах ОТГ. Чи буде Глибоке таким впевненим, як зараз, за підтримки Бориспільської РДА. Люди повинні мати інформацію, щоб зробити вибір.

На громадські слухання ніхто з Борисполя не приїхав, не поговорив із людьми. Чомусь питання поставлено так: яку користь від села отримає місто. А селян цікавить, що вони отримають від Бориспільської ОТГ.

— На вашу думку, чи потрібно об’єднуватися у громади?

— Ідея непогана. Однак її реалізація в нашій країні повинна бути добровільною, а не примусовою. Якщо люди будуть бачити, що життя в ОТГ процвітає, вони прагнутимуть до неї. Вивчала це питання, розмовляла з мешканцями сіл, які увійшли в ОТГ на Переяславщині. Запитую: чи стало краще? Відповідь – ні!

— Чи згодні ви, що Бориспільський район поділили на ОТГ неправильно – бідних до бідних, багатих до багатих?

— Ключове –  поділили, до кінця не врахувавши особливостей сіл Бориспільщини. Таке ставлення – «ви бідні, ви другорядні» – не подобається. Із нами ще не співпрацювали, а вже оцінюють. У нас є здобутки і успіхи, з якими ми можемо повноправно увійти в ОТГ. Пройдіться нашими вулицями – вони заасфальтовані, є вуличне освітлення. У Городищі, яке було без освітлення, тепер воно є. Також є пожежне депо, працівники якого і в Борисполі гасять пожежі. У селах є інтернет, для соціальної сфери він безкоштовний. Побудовано 1 км 200 м тротуару від зупинки автобуса.

Усі наші успіхи — це результат співпраці з Бориспільською РДА та районною радою.

Для задоволення соціальних потреб жителів працюють 10 магазинів, відділення Нової пошти, Укрпошти, перукарня. Люди бачать, що село розвивається, стали активніші, працюють на толоках із благоустрою, висаджують квіти, допомагають, чим можуть.

— Який бюджет Глибоцької сільради?

— 4 млн 900 тис. грн. Основні джерела надходження коштів — орендна плата з юридичних осіб, єдиний податок із фізичних осіб. На території села працюють два сільськогосподарські підприємства – ТОВ «Біотех ЛТД» в селі Городище, і ТОВ «Хлібороб» в селі Глибоке. Вони багато надають практичної допомоги нашій громаді. У селі працює м’ясокомбінат ТОВ «Натурпродукт». Є багато ФОПів, які не тільки сплачують податки до бюджету, а й активні в громадському житті сіл.

Розумієте, можна і з невеликим бюджетом, але при розумному використанні коштів розвиватися. У нас хороша команда депутатського корпусу. Звичайно, не все буває гладко при голосуванні, є емоції, але важливі для громади рішення ухвалюються чітко. За чотири роки ми досягли компромісу, тож можу сказати, що в сільській раді є команда. Розуміючи, що за наші кошти все одночасно зробити неможливо, рухаємося маленькими кроками, виділяємо пріоритети, накопичуємо гроші для вирішення першочергових проблем.

— Яке завдання для громади потрібно вирішити якнайшвидше?

— Відремонтувати дорогу загального користування Глибоке-Городище. Ця дорога обласного підпорядкування знаходиться на балансі КОДА, відповідно ремонт, згідно з законом, може проводити балансоутримувач. Із Городища шкільний автобус возить діток; це дорога, яка з’єднає два села сільської ради, але це вже не дорога, а напрямок. Чотири роки порушуємо це питання перед балансоутримувачем, але керівництво змінюється, а «віз і нині там». Є відомості, що в 2020 році КОДА виділила на ремонт 14 млн грн, але поки нічого не маємо. У найближчих планах – потрапити на прийом до голови області Василя Володіна. За період, що я на посаді сільського голови, це сьомий голова КОДА. Сім для мене – щаслива цифра, тож впевнена, дорога буде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама