«Голівудські волонтери» — маскувальна сітка за півтори–дві години

image
5 Липня 2023, 21:31
Поділитися:

Здатність українців самоорганізовуватися на рівні громад — це основа нашої незламності. Команда «Голівудських волонтерів» є черговим підтвердженням цієї аксіоми.

Волонтери Голівуду — не офіційна волонтерська організація, а просто мешканці сусідніх будинків на житловому масиві «Голівуд», які збираються після робочого дня біля спортивного майданчика, розвішують на його паркані сіткову основу і вправно вплітають у неї стрічки кольору хакі. Здавалося б, рутинна робота, але вона йде настільки дружно і злагоджено, що нудьгувати не доводиться. 

Волонтери повідомили «Вістям», що сітки приходять плести як діти, найменшому з яких усього два рочки, так і дорослі та літні люди. Найстаршій помічниці 84 роки.

Ініціатором збору на масиві волонтерської команди стали вчитель історії бориспільського ліцею «Лідер» (колишня школа №6) Ірина Федорченко та один із сусідів по масиву Сергій Дворнік. 

Ірина Федорченко розповіла, що сітки в ліцеї почали плести ще влітку 2022-го і продовжували цю роботу протягом усього навчального року. Навчальний рік закінчився — перебралися у двір, ближче до дому. Коли вперше вивісили сітку на паркані спортивного майданчика, протягом перших 10 хвилин від початку до роботи стало вже 8 чоловік. Потім приєдналося ще п’ятеро. Першу сітку сплели за дві з половиною години, наступну — за дві, а вже у цього понеділка — за півтори. Навички плетіння сіток постійно вдосконалюються, і це видно по результатах. За неповних два тижні уже виготовлено 7 маскувальних сіток. Як маскувальний матеріал використовують спанбонд кольору хакі. Сітка з такого матеріалу виходить легшою, ніж зі звичайної тканини.  

На запитання журналіста: «За які кошти купується усе необхідне?» пані Ірина повідомила, що, переважно, складаються разом власними коштами. Одного разу був спонсор, який проплатив за основу  для сітки. Траплялося, що фінансами допомагав ліцей «Лідер». Також на Фейсбук сторінці Ірини є рахунки, на які можна перерахувати пожертви, і це також виручає. 

Приват 5168 7520 8253 5272

Монобанк 5375411205318905

UA783052990262036400942272329

https://send.monobank.ua/jar/9JjrsdsZty

Розмову доповнили члени команди, які поряд вправно вплітали стрічки у сітку. Вони розповіли, що плетінням сіток волонтерська робота Ірини Федорченко не обмежується. Взимку вона активно виготовляла окопні свічки. Готує і відправляє посилки на Херсон та у військовий госпіталь, шиє, перешиває, виготовляє постільну білизну. За словами волонтерки, у неї немає конкретних бригад-підопічних. Допомога надається багатьом. Зокрема, сітки, що виготовляються цими днями, уже замовлені на запорізький напрямок. Проблемою на сьогодні є те, що зараз непросто знайти основу для сіток. Але і це вирішується. 

«Голівудські волонтери» — маскувальна сітка за півтори–дві години

«Голівудські волонтери» — маскувальна сітка за півтори–дві години

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама