Година з Віталієм Кличком: на що Київ потратив 57 млрд грн

image
7 Лютого 2019, 16:10
Поділитися:

Наша столиця продовжує лідирувати серед міст України за обсягами наповнення свого бюджету: річний кошторис-2018, який запланували на рівні 51,5 млрд грн, перевищено майже на 6 млрд. Куди підуть кошти? Які ризики та виклики очікують нас у нинішньому році? На ці та інші запитання відповів міський голова Віталій Кличко під час традиційної години спілкування з депутатами Київради.

Преамбулою виступу мера став його заклик до Київради щодо виплати грошових компенсацій землю для членів сімей киян, які загинули під час бойових дій на сході України. 

Грошова компенсація на одного загиблого учасника АТО передбачена у розмірі 400 прожиткових мінімумів — 840 тис. грн. Щоб вирішити це питання, Київрада має оперативно включити видатки на реалізацію відповідних виплат до столичного бюджету столиці на 2019 рік.

Дві третини коштів — на сферу соціальну

За підсумками 2018 року, майже дві третини міського бюджету було потрачено на соціальну сферу: освіту, охорону здоров’я, соцзахист, культуру і спорт. 

Торішньої осені відкрили першу енергоефективну та «розумну» школу в Україні — у  у Дарницькому районі. Загалом, за останні 4 роки у Києві побудували і реконструювали 7 шкіл та 22 дитсадки.

Друга найбільша стаття бюджетних витрат — столична медицина: видатки досягли майже 10 млрд грн. Торік відремонтували відділення у 5 лікарнях та 2 пологових будинки.

– Закупили для медзакладів найсучасніше обладнання на загальну суму 627 млн. грн. Вперше за кілька десятиліть усі пологові будинки столиці забезпечені сучасним обладнанням. Ми також придбали 24 автомобілі швидкої допомоги для Центру екстреної медичної допомоги. Усього ж, за кілька останніх років, місто закупило 140 спецавто медичної допомоги, — поділився цифрами київський мер.

На освіту і медицину — майже 30 млрд грн

Київ став першим українським містом, яке системно втілює «розумні» технології та активно створює цифрову інфраструктуру.
За останні три роки розбудови smart-інфраструктури є чимало досягнень: програма «Відкритий бюджет», електронна черга до дитсадка, електронний запис до лікаря, система відеоспостереження «Безпечне місто», інтерактивна карта роботи комунальної техніки.

У 2019 році запланували виділити рекордну суму коштів на освіту – 17,9 млрд грн. Це майже третина столичного кошторису. За рахунок освітньої державної субвенції планується підвищити зарплату освітянам — більше, аніж на 20%.

На охорону здоров’я буде потрачено майже 11 млрд грн. Чимало коштів спрямують і на транспортну інфраструктуру міста — майже 7 млрд грн. Частину цих коштів мають виділити на фінансування будівництва станцій метро на Виноградар, добудову Подiльсько-Воскресенського мосту та реконструкцію фунікулера.

Оновлено 830 км доріг

У місті продовжується широкомасшбана програма, пов’язана з глобальним ремонтом доріг: відремонтовано 11 великих вулиць, 26 мостів та шляхопроводів, оновлено 43 об’єктів та 830 км доріг.

Торік за кошти міського бюджету закупили 78 одиниць нової техніки, у тому числі 44 трактори та 10 міні-навантажувачів. І сьогодні по Києву курсує понад 400 одиниць спецтехніки. Для покращення пасажиропотоку розпочато будівництво метро на Виноградар.

За останні декілька років вдалося відновити рухомий склад громадського комунального транспорту: закуплено 103 нових тролейбуси, 45 сучасних трамваїв та 100 нових автобусів. На базі ДЕПО імені Шевченка облаштовано сервісний центр із обслуговуванню трамваїв PESA, на базі якого планують налагодити спільне виробництво сучасних трамваїв.

На 2019 рік припадає активна фаза реконструкції Шулявського шляхопроводу. На модернізацію освітлення Києва передбачено близько 700 млн грн. Ще 1,5 млрд грн закладено на будівництво, ремонт та утримання автомобільних доріг.

Глобальна модернізація: від тепломереж до зоопарку

Близько 5,5 млрд грн передбачено на утримання та модернізацію житлово-комунального господарства. Значні кошти направлять на заміну труб на найбільш аварійних ділянках тепломереж, які стали причиною проривів під час запуску опалення. Також продовжать програму тепломодернізації столичних будинків.

– У 2019 році місто продовжить будувати нові і ремонтувати старі парки і зелені зони. Відкриємо третю чергу парку «Наталка», другу чергу парку «Володимирська гірка» з двома фонтанами. Парк Партизанської слави  матиме новий фонтан. У «Сирецькому» плануємо створити концертну сцену, збудувати фонтан. У парку «Совки» прокладемо нову велодоріжку. І ще багато чого зробимо. В кожному районі столиці має бути свій парк, де можна з комфортом відпочити, – пообіцяв Віталій Кличко.

Незабаром у столиці з’являться нові туристичні об’єкти. Вже будується пішохідний міст, що з’єднає Володимирську гірку з аркою Дружби народів. Його планують відкрити наприкінці весни-2019. Міст стане ключовою частиною великого туристичного маршруту історичними місцями центру столиці. В рамках цього маршруту також оновлять Пейзажну алею, Алею художників та столичні фонтани. 

Продовжиться глобальна реконструкція столичного зоопарку. Вже навесні (з початком нового сезону) заплановано відкриття трьох сусідніх озер. Протягом року відвідувачів потішать оновленим входом, приватником, одним із найбільших акваріумів та універсальним вольєром для птахів.

Ще одне актуальне питання — створення Київської агломерації. За словами мера, щодня понад півмільйона людей приїздить до нашого міста на роботу, користуючись інфраструктурою столиці і закладами соціальної сфери. Ефект від створення цієї агломерації відчують не лише у столиці, а й у прилеглих населених пунктах: від Борисполя і Броварів до Обухова і Фастова.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ