ГО “Стоп корупції”, яке знімало сюжети про Ірпінь, виключено з Глобальної мережі журналістів розслідувачів

image
30 Травня 2019, 12:52
Поділитися:

Дата публикации: 30 мая 2019.

Громадську оранізаію “Стоп корупції”, яка раніше знімала сюжети про Ірпінь, виключили з Глобальної мережі журналістів розслідувачів (GIJN) через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів.

Викривали в Ірпені Київської області корупціонерів, подавали заяви та справно давали коментарі опозиційним ірпінським ЗМІ. Аж виявилось, що сама громадська організація “Стоп корупції” залучена до політичної активності та упереджено ставиться до учасників своїх “розслідувань”.

В 2016 році ГО “Стоп корупції” хизувалось членством у Глобальній мережі розслідувальної журналістики, до останнього часу на їх офіційному сайті можна було прочитати, що організація отримала право голосу під час вирішення важливих питань, що стосуються світової журналістської спільноти.

В 2019 році ця сторінка стала помилкою 404, GIJN(Global investigate journalism network) ще в 2018 році одноголосно проголосувала за виключення з її складу ГО “Стоп корупції”. Ось як прокоментував цю ситуацію Дейв Каплан, виконавчий директор GIJN, для видання Детектор Медіа:

18 вересня рада GIJN одноголосно проголосувала за виключення з її складу “Стоп корупції”. Рада вважала, що група занадто залучена до політичної активності, а також були тривожні твердження про відсутність журналістського професіоналізму та про конфліктів інтересів. “Стоп корупції” звернулися з апеляцією на рішення ради, і відбулося слухання з комітетом ради директорів GIJN. Наступне голосування повного правління, яке відбулося 15 лютого 2019 року, одностайно підтвердило рішення про виключення групи. “Стоп корупції” більше не є членом GIJN

Раніше видання Детектор Медіа неодноразово звертало увагу на відверто замовний характер сюжетів ГО “Стоп корупції” та лобіювання інтересів забудовників, найгостріша тема — це забудова берегів Осокорківських озер-кар’єрів Небреж, Мартишів і Тягле на Осокорках, де місцеві мешканці вимагають створення ландшафтного парку, а забудовник, банк «Аркада», намагається звести десятки будинків.

“Громадську організацію “інвесторів” жилого комплексу “Патріотика на озерах” у Києві очолює представник організації “Стоп корупції” Денис Шинкаренко, який ще рік тому сам протестував проти побудови цього ЖК”, – заявив у коментарі виданню “Гордон” депутат Київради Ігор Мірошниченко.

А от журналіст та блогер Василь Крутчак виклав на своїй сторінці на фейсбук матеріали про можливе збагачення самих керівників неприбуткової «Стоп корупції» Романа Бочкали та Богдана Хмельницького(Маданюка).

В ГО “Стоп корупції” стверджують, що висвітлюють чиновників, які на їхню думку зловживають владою і ведуть себе, як жлоби, які скуповують різну нерухомість та записують її на своїх родичів. А от у дописі Василя Крутчака вже йдеться про активи записані на членів родин керівників ГО “Стоп корупції”:

З моменту появи проекту «Стоп корупції» в тещі Бочкали, Галини Нефьодової, у 2016 році з’являється земельна
ділянка під Києвом і відразу починається будівництво будинку на цій же землі.
Також в тещі в 2018 році зявляється квартира в центрі Києва «ЖК Нью-Йорк»
І це при тому, що теща Бочкали ніколи не жила і зараз не проживає в Києві.

Що стосується другого керівника «Стоп корупції» Богдана Хмельницького(Майданюка).
Аналогічна ситуація. В той же самий період що і в тещі Романа Бочкали, в непрацюючої дружини Богдана, Ніни
Хмельницької, зявляється нерухомість в центрі Києві.
У 2016 році заявляється квартира.
У 2017 році зявляється приміщення громадського призначення.
У 2018 році зявляється ще одна квартира.
І у 2019 році зявляється гараж. І все це в «ЖК Французький квартал»

А недавно членів ГО “Стоп корупції”, за інформацією Василя Крутчака, було затримано за вимагання 100 тис. доларів від Державного секретаря Міністерства екології та природних ресурсів України. Відповідна новину розмістило й видання Цензор.NET.

В Ірпені діяльність ГО “Стоп корупції” та голови її місцевого осередку Дмитра Шапочкіна висвітлюють опозиційні до діючої ірпінської влади медіа “Irpin.online” та “Погляд”, які належать колишньому соратнику екс-мера Володимира Карплюка – Олексію Зіневичу. Підтримує Дмитра Шапочкіна Олексій Зіневич і на власній сторінці на фейсбук. Не виключено, що ірпінськи сюжети також були замовними для подальшої дискредитації через ЗМІ місцевої влади у місті Ірпені.

Олексій Зіневич підтримує ГО “Стоп корупціїї”, можливо не випадково

Належні Олексію Зіневичу медіа, в бажанні “насолити” його колишньому соратнику Володимиру Карплюку, вже зганьбилися тим, що називали провокаторів та любителів “русского мира” активістами та жителями Ірпеня.

Раніше видання Ірпінь.ОНЛАЙН визнало заангажованість власних сюжетів через опозиційне налаштування до представників місцевої влади міста Ірпеня Київської області. Також був пійманий на брехні і телеканал “Погяд”.

Джерело: МИСТОИНФОРМ