Глибоке — село, де гніздяться лелеки

image
20 Червня 2020, 16:41
Поділитися:

«Вісті» продовжують подорож селами Бориспільського району, які мають увійти до складу Бориспільської ОТГ. Друга зупинка – село Глибоке.

• Село розташоване на південному сході від Борисполя на відстані 10 км.

• Адміністративний центр – с. Глибоке площею 612 га, у підпорядкуванні знаходиться  с. Городище площею 132 гА.

• Кількість зареєстрованого населення – 2800 осіб.

Перше враження – чисто, по-селянськи затишно, багато зелені й квітів. Біля приміщення сільської ради, де розташована пошта, на лавочках сидять бабусі, поряд – «парковка» для двоколісного транспорту.

Соціальна інфраструктура села — приклад того, як за бажання виконавчої влади можна зберегти та примножити те, що дісталося у спадок від Радянського Союзу.

Школа побудована в 1963 році

Глибоцька загальноосвітня школа I-III ступенів побудована в 1963 році. Попри солідний вік, приміщення має вигляд сучасного навчального закладу. Будівля пофарбована в ніжні пастельні кольори, огороджена красивим парканом. Усередині затишно, а класи готові до прийому учнів.

«У 2003 році був добудований шкільний спортзал, який є одним із найбільших у районі. За кошти бюджету сільради поміняли паркан, придбали спортивні тренажери. Коштами районного бюджету школу утеплили, зробили капітальний ремонт приміщення, поміняли вікна та двері. Встановили відеоспостереження: зовнішнє – за рахунок сільського бюджету, внутрішнє – за кошт районного», – розповідає голова Глибоцької сільради Людмила Пасько.

За словами Пасько, на ЗНО глибоцькі школярі отримують високі бали: торік із трьох медалістів двоє випускників набрали по 200 балів, і один – 198 балів.

Загалом, у школі навчається 340 учнів. Дитячий садочок відвідують 105 діток.

БК – один із найкращих у районі

Будинок культури побудований в 1967 році. «Нині наш БК, — із гордістю розповідає Людмила Пасько, — один з найкращих в районі».

Є бібліотека, диско-зал, розкішний глядацький зал із велюровими кріслами й величезною сценою. Працюють 15 гуртків.

«У 2008 році було завершено реконструкцію, але залишалася проблема опалення, в приміщенні було холодно. У 2016 році ми зробили електроопалення, встановили енергозберігаючі панелі. Ризик виявився виправданим», — ділиться Людмила Пасько.

Тетяна Бакал працює директором Глибоцького Будинку культури 30 років.

Амбулаторія з новим обладнанням

Приміщення сільської амбулаторії невелике, але все потрібне є. Днями медики за ініціативи Бориспільської РДА отримали нові кушетки й обладнання для лабораторії.

На базі сільської амбулаторії базується центр екстреної медичної допомоги. Мешканці села можуть отримувати меддопомогу цілодобово, адже екстрена чергує з 20:00 до 08:00. Тут працюють сімейний лікар, дві медсестри, стоматолог.

Завідувачка амбулаторії, сімейний лікар Юлія Урда. Після закінчення Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця повернулася в рідне село.

«Лікарка в нас молода, але фахівець високого рівня. Пацієнти активно укладали договори», — додає сільський голова.

Юлія Урда, завідувачка амбулаторії, сімейний лікар

В Україні символом сімейного благополуччя є лелека. Вважається, що щасливий той двір, де гніздяться лелеки, і щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари.

Подружжя лелек оселилося на даху Будинку культури в Глибокому 24 роки тому.

«Прилетіли птахи до нас, коли в директора БК і в мене народилися діти», – згадує Людмила Пасько.

Нині лелеки — символ села. У Глибокому багато молоді. За словами сільського голови, більшість залишається в селі, повертаються після закінчення вишів, створюють сім’ї, народжують дітей. В Глибокому за півроку народилося три хлопчики і дівчинка.

Селяни активно користуются велосипедами. У центрі села  зручні велопарковки.

Бібліотекар Ніна Манзюк.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама