Гліфосат викликає рак? Онкохвора подружня пара з США відсудила у виробника гербіциду майже 2 млрд євро

image
20 Червня 2019, 21:03
Поділитися:

Боротьба з бур’янами може бути небезпечною для життя людини. Суд у США визнав німецький фармконцерн відповідальним за те, що вироблений його дочірнім підприємством Monsanto гербіцид викликав онкологічне захворювання у подружньої пари, повідомляє Броварський благодійний фонд допомоги онкохворим «Інна»  із посиланням на власні джерела.

Як зазначено в повідомленні Фонду, місяць тому німецька громадська телерадіокомпанія Deutsche Welle («Німецька хвиля») опублікувала повідомлення про те, що 13 травня 2019 року Каліфорнійський суд засудив німецький хімічний та фармацевтичний концерн Bayer до виплати 1, 78 млрд євро компенсацій подружній парі. Остання звинуватила приналежну до концерну компанію Monsanto у виготовлені отруйного гербіциду.

За твердженнями позивачів, гліфосат, який міститься у виготовленому цією компанією засобу для знешкодження бур’яну, міг призвести до розвитку онкологічного захворювання. Звинувачення також намагалось переконати присяжних у тому, що Monsanto маніпулювало даними дослідження, щоб приховати потенційну небезпеку.

Гліфосат – основний компонент найпоширеніших біологічно активних гербіцидів широкого спектру дії, що застосовується з другої половини 1970-х років у всьому світі у традиційному сільському господарстві для боротьби з бур’янами і прискоренні дозрівання генетично модифікованих сільськогосподарських культур (зернових та картоплі).

Це вже третій процес через гліфосат, який програє Bayer. Наразі адвокати концерну намагаються подати апеляцію, наполягаючи, що продукція Monsanto не могла зашкодити людському здоров’ю, а сам гліфосат абсолютно безпечний.

Цікаво, що на даний час до судів США було подано понад 13 000 позовів проти компанії Monsanto.

В Україні гербіцид гліфосат відомий під назвою «Раундап», «Ураган», «Торнадо», «Гліфор».

Людям, які працюють на своїх присадибних ділянках, слід бути обережними з використанням спеціальних засобів проти бур’яну.

Зазначимо, що впродовж 2017 року деякі країни (Південна Корея, Колумбія, Бразилія, Франція, Німеччина) обмежили використання гліфосату. Дискусії та дослідження в ЄС щодо впливу гліфосату на здоров’я людини тривають. Позиція українського МОЗ щодо цього питання залишається невідомою.

Джерело: Трибуна Бровари