Гепатит: симптоми та як вберегтися від хвороби

image
22 Вересня 2019, 10:10
Поділитися:

Сьогоденна статистика невблаганна: у середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. За кількістю це більше, ніж ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький. Вірусні гепатити (ВГ) – група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця». Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки. На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися, а головне – її уникнути.

Гепатит – загальна назва гострих та хронічних дифузних запальних захворювань печінки різної етіології. Гепатит може бути зумовлений різними факторами (гепатотропними), що пошкоджують паренхіму печінки. За етіологією гепатити можна поділити на:

Гепатити інфекційного походження, у т.ч. вірусні гепатити (гепатити А, В, С, D, E, G та інші), гепатити як один із проявів інших вірусних інфекцій (жовта гарячка, гарячка Ласса, Ебола, Марбург, герпесвірусних інфекцій, СНІДу тощо) та бактеріальних уражень (лептоспіроз, сифіліс);
Токсичні гепатити (при отруєнні різними хімічними речовинами, у т.ч. алкоголем, медикаментами);
Променевий гепатит (компонент променевої хвороби);
Метаболічний неалкогольний стеатогепатит (можливі причини – ожиріння, цукровий діабет, дисліпідемія, швидке схуднення, недостатня кількість білка в раціоні, вроджені дефекти β-окислення жирних кислот, дефіцит α-антитрипсину та деякі інші чинники);
Аутоімунний гепатит (етіологія невідома, але тригерними факторами розвитку вважають: інфікування вірусами гепатитів А, В, С і D, вірусом Епштейна-Барр, вітряної віспи; індукування інтерферонотерапією з приводу вірусного гепатиту; індукування імунного ураження метаболітами лікарських препаратів (галотан, ізоніазид, диклофенак, α-метилдопа, дигідралазин); токсини і бактерії).

Основними вважаються – «А», «В», «С», «D», «Е». Із них два «А» і «Е» – це так звані хвороби брудних рук. Вони виникають там, де санітарно-епідеміологічні норми низькі. Гепатити, викликані вірусом «А» і «Е», вважаються доброякісними. Як у звичайної кишкової інфекції, у них чітка циклічність, яка закінчується одужанням і дуже рідко призводять до цирозу печінки.

Причинами зараження гепатитами А і Е зазвичай стає вживання забруднених харчових продуктів або води. Епідемії можуть носити вибуховий характер і призвести до значних економічних збитків. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Однак дуже незначна частка людей, інфікованих гепатитом А, може померти від блискавичного гепатиту. Згідно з оцінкою фахівців ВООЗ, щорічне інфікування людей вірусом Е призводить до 3,3 млн. симптоматичних випадків захворювання і 56,6 тис.випадків смерті, пов’язаних із даною патологією (приблизно 3,3% випадків смерті від ВГ).

Від гепатитів «А» і «Е» дуже просто уберегтися, зробивши щеплення. Зокрема, від гепатиту «Е» варто вакцинуватися людям, які планують мандрівку за кордон, особливо в країни Західної Азії. У нас у країні він рідко діагностується.

А от з гепатитами «В», «С», «D» – окрема справа. Це так звані трансмісійні захворювання печінки. Вони, як правило, передаються парентерально.

Гепатити В, С і D передаються парентерально, тобто в результаті контактів із інфікованою кров’ю: при сексуальних контактах, від матері дитині під час пологів, при переливанні зараженої крові, від одного члена сім’ї іншому, ін’єкційному вживанні наркотичних препаратів, ін’єкційних втручань при медичному обслуговуванні населення. Вірусні гепатити В і С є серйозним фактором професійного ризику для медичних працівників.

Гепатит «D» є досить імуногенним вірусом, не зовсім сформованим у процесі еволюції. В організмі людини він закріплюється лише за наявності австралійського антигену. Якщо цей ген є, то РНК-віруси закріплюються з антигеном і у людини почнеться гепатит «D».

Цей вид гепатиту є досить поодиноким. Його лікування слабо розроблене і в Україні стандартів такого лікування немає.

Щодо гепатиту «В» – добре, якщо імунітет міцний. Людина матиме шанс на повне одужання. В іншому випадку він дуже погано лікується. Можливий варіант переходу в хронічну форму і, як наслідок, застосування противірусної терапії протягом життя.

Симптоми

До появи жовтяниці (хоч трапляються форми й без цього симптому), гепатит А нагадує грип і починається з підвищення температури, головного болю, загального нездужання, ломоти в тілі. При гепатитах B і С початок процесу, як правило, більш поступовий, без різкого підйому температури. Так, вірус гепатиту В проявляє себе незначною температурою, болем у суглобах, іноді висипаннями. Початкові прояви гепатиту С можуть обмежитися слабкістю і зниженням апетиту. Через кілька днів картина починає мінятися: пропадає апетит, з’являються болі в правому підребер’ї, нудота, блювота, темніє сеча і знебарвлюється кал. Лікарі фіксують збільшення печінки і рідше – селезінки. У крові виявляються характерні для гепатитів зміни: специфічні маркери вірусів, збільшується білірубін, печінкові проби збільшуються в 8-10 разів.

Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих покращується. Однак цього не відбувається при гепатиті С, а також у хронічних алкоголиків і наркоманів – через інтоксикацію організму. У решти ж хворих поступово, протягом декількох тижнів, відбувається зворотний розвиток симптомів. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів.

Клінічний перебіг гепатитів може бути різного ступеню тяжкості. Назви – легка, середньої тяжкості й важка форми – говорять самі за себе. Є ще й четверта – фульмінантна, тобто блискавична форма. Це найважчий різновид гепатиту, при якому розвивається масивний некроз печінки, зазвичай він закінчується смертю хворого.

Як себе захистити від цієї хвороби?

Не слід вживати некип’ячену воду.  Необхідно завжди мити фрукти і овочі, не нехтувати термічною обробкою продуктів. Так можна запобігти зараженню гепатитом А, передача якого пов’язана із забрудненням їжі фекаліями хворої людини. Правило «Мийте руки перед їжею» – запорука здоров’я і в даному випадку.
У мікроскопічних кількостях кров може залишитися на бритві, зубній щітці, ножицях для нігтів. Не варто ділити ці предмети з іншими людьми.
У медичних установах вживають заходів профілактики зараження гепатитами. Однак, якщо Ви робили ендоскопію або лікували зуби десять-п’ятнадцять років тому, коли боротьба з гепатитом ще не була ретельно організована, необхідно обстежитися.
Ніколи не користуйтеся спільними шприцами та голками.  Не робіть пірсинг і татуювання нестерильними приладами. Пам’ятайте – вірус гепатиту дуже живучий і, на противагу вірусу СНІДу, довго зберігається у зовнішньому середовищі (іноді – до декількох тижнів).
Не дозволяйте проводити будь-які ін’єкції, вакцинації, внутрішньо-шкірні проби та інші маніпуляції кільком особам одним шприцом при заміні лише голок. Під час будь-якої маніпуляції для кожного хворого використовується окремий стерильний інструмент.
Статевим шляхом найчастіше передається гепатит B, але можливе зараження і гепатитом С.
Гепатит передається від матері дитині під час вагітності, при пологах, під час годування грудьмиПройдіть аналіз на гепатит В при плануванні вагітності.
Для збереження свого здоров’я слід дотримуватися елементарних правил гігієни та проводити своєчасну вакцинацію.

Джерело: Трибуна Бровари