Гепатит А – хвороба брудних рук – Сайт Міської Ради міста Фастів

image
9 Листопада 2023, 15:18
Поділитися:

За даними ретроспективного епіданалізу на території Фастівщини захворюваність на вірусний гепатит  А носить спорадичний характер , щороку реєструються поодинокі випадки у м. Фастів  , крім зазначеного  у 2020 році був зареєстрований  1 випадок вірусного гепатиту А в с. Мотовилівка ; в 2019 р. – 1 випадок  у с. Дорогинка ;  у 2018 році у селищі Кожанка – 5 випадків  серед дорослих , членів двох сімей , що  були епідемічно пов’язані між собою.  У вогнищах інфекції  було проведено комплекс протиепідемічних заходів, розповсюдження інфекції не було допущено. В 2023 році станом на 01.11.2023 р.  випадків вірусного гепатиту А на території Фастівщини не зареєстровано.

Вірусний гепатит типу А (хвороба Боткіна) –  гостра вірусна  інфекція з фекально-оральним механізмом передачі , що характеризується переважним ураженням печінки , може мати як легкий та і важкий перебіг . Важливою особливістю епідеміологічного процесу , є сезонні коливання захворюваності, найвища захворюваність реєструється в осінньо-зимовий період.  Джерелом збудника інфекції є хвора людина з будь-якими формами перебігу інфекційного процесу  (жовтянична, безжовтянична, безсимптомна),  проте найбільш епідемічну небезпеку становлять хворі  з безжовтяничним або субклінічним перебігом. Інкубаційний період –  при вірусному гепатиті А становить від  2 тижнів до 1,5 місяці, проте найчастіше він дорівнює 3-4 тижні.  Найбільш небезпечні для оточення  хворі в останній третині інкубаційного періоду (за 10-14 днів до перших клінічних симптомів), бо саме в цей час спостерігається найактивніша екскреція вірусу з фекаліями. З моменту появи жовтяниці інтенсивність вірусу  з фекаліями різко знижується, а потім і зовсім припиняється .    Основним механізмом передачі є фекально-оральний, що реалізується через воду, продукти, брудні руки та побутові предмети.  Найбільше епідеміологічне значення як чинник передачі інфекції має вода. Вірус гепатиту А дуже стійкий до дії різноманітних чинників  фізичної та хімічної природи : за температури 4*С у воді може зберігатися кілька місяців, 18-20*С – кілька тижнів, при заморожуванні  (-20*С) кілька років. Повної інактивації вірусі можна досягти лише завдяки кип’ятінню (100*С) протягом 5 хвилин; дії на нього препаратів, що містять активний хлор  у концентрації 2-2,5 мг/ л  протягом 15 хв; сухого жару при 180*С – протягом 1 години; ультрафіолетового опромінювання  потужність 1,1 Вт – протягом 1 хв.                За певних умов, особливо в організованих дитячих колективах , велику роль у передачі збудника вірусного гепатиту А грають забруднені вірусом предмети побуту (посуд, іграшки, рушники, білизна, тощо).

Сприйнятливість до ВГА дуже  висока. Найчастіше хворіють діти віком від 5 до 14 років і молоді особи до 30 років. До груп високо епідеміологічного  ризику інфікування вірусом гепатиту А належать медичні працівники, працівники громадського харчування, харчової промисловості, персонал дитячих закладів освіти , комунальних служб, які обслуговують водоочисні споруди і водогінні мережі, каналізаційні системи та каналізаційні очисні споруди , військові та працівники інших спецслужб  .

Симптоми гепатиту А можуть включати слабкість та втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; нудота , блювота; неприємні відчуття в животі , важкість у правому  підребер’ї ; потемніння сечі до відтінку темного пива; освітлення калу; жовтяниця. Після перенесеного захворювання на вірусний гепатит А формується довічний імунітет.

Інфікуванням гепатиту А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук – це миття рук з милом  теплою протічною водою щонайменше протягом 20 секунд , що особливо важливо робити перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні; забезпечити правильне зберігання та термічну обробку продуктів; використовувати індивідуальні рушники, посуд тощо; мити овочі та фрукти; вживати доброякісну питну воду ; з децентралізованих джерел – лише кип’ячену воду або бутильовану воду  заводського виробництва.

Для профілактики інфікування вірусного гепатиту А існує безпечна та ефективна вакцина, вона є рекомендованою , тобто  не включеною до Національного Календаря щеплень, придбати  її  можна в аптеках. Вакцинуватися можна  з 12 місяців життя. Дітям та дорослим  потрібні 2 дози вакцини  з інтервалом 6-12 місяців. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Якщо ви помітили симптоми захворювання  – відразу звертайтесь до сімейного лікаря!

 

.

.

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів