Генсек ООН закликав вивести війська з Запорізької АЕС та припинити будь-які військові дії поблизу

Генсек ООН закликав вивести війська з Запорізької АЕС та припинити будь-які військові дії поблизу
11 Серпня 2022, 18:37
Поділитися:

11 серпня 2022 г. 18:26

Генсек ООН заявив, щоситуація наЗАЕС ставить під загрозу безпеку всієї Європи.Антоніу Гуттеріш закликав створити безпечний периметр навколо захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції та припинити будь-які військові дії навколо неї.

Про це KВстало відомо зізверненнягенсека на сайті ООН.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Я закликав усі зацікавлені сторони проявити здоровий глузд та розум і не робити жодних дій, які могли б поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку чи захищеність атомної станції”, — йдеться у заяві.

Гуттеріш заявляє, що повідомлення про обстріли станції тривожні і можуть призвести до катастрофи. Він наполягає на повному виводі військових і техніки з подальшим мораторієм на розміщення військ на ЗАЕС.

“Необхідно терміново узгодити на технічному рівні безпечний периметр демілітаризації для забезпечення безпеки району”, – заявив Гуттеріш.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Разом з тим, узаяві генсекне згадує росію, війська якої контролюють ЗАЕС. Крім того, Гуттеріш наголосив, що підтримує МАГАТЕ, дії якої в української сторони неодноразово викликали сумніви.

“Я закликаю сторони надати місії МАГАТЕ негайний, безпечний і безперешкодний доступ до місця”, — зазначає Гуттеріш.

Нагадаємо, 5 серпня російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС. Було зафіксовано потрапляння до високовольтної лінії зв’язку, а на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист.

Три удари зафіксували на майданчику станції біля одного з енергоблоків, де розташований ядерний реактор. ЗС РФ серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус.

6 серпня у Головному управлінні розвідки МО України повідомили, що російські окупанти замінували Запорізьку атомну електростанцію.

8 серпня представники окупантів в офіційній заяві заявили, що готові підірвати заміновану ЗАЕС, про що повідомляло українське держпідприємство “Енергоатом” в офіційній заяві.

В Офісі Президента України закликали ООН та МАГАТЕ направити спеціальні місії на ЗАЕС для врегулювання ситуації.

Читайте:Дії військових рф на ЗАЕСє ядерним тероризмом, – Держатомрегулювання

Фото: Андрій Цаплієнко

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона