Генеральний директор ДП МА «Бориспіль» Павло Рябікін: «Є умови для приваблення і скупчення птахів»

image
6 Жовтня 2019, 11:20
Поділитися:

Генеральний директор ДП МА «Бориспіль» Павло Рябікін письмово відповів на запитання «Вістей» щодо проблеми близького розташування до території підприємства полігону твердих побутових відходів, незаконного звалища будвідходів та полів фільтрації.

«Вісті»: Як впливає (детально) на роботу аеропорту близьке розташування до території підприємства двох сміттєзвалищ: офіційного полігону твердих побутових відходів та незаконного звалища будівельних відходів (де нещодавно сталася пожежа), а також полів фільтрації КП ВКГ «Бориспільводоканал», що знаходяться на землях Глибоцької сільської ради?

— На несанкціонованих сміттєзвалищах існують умови для приваблення та скупчення птахів. Вище перераховані сміттєзвалища представляють для аеропорту потенційну загрозу, адже у відповідних місцях створені умови для безконтрольного збільшення популяції птахів близько до злітно-посадкової смуги. На місцях несанкціонованого збору сміття гніздяться ворони, граки та серпокрильці.

На Бориспільських очисних спорудах, які розташовуються на відстані 700 метрів від злітно-посадкової смуги №1, постійно знаходяться водоплавні птахи, які здійснюють місцеву міграцію, створюючи загрозу для польотів літаків.

«Вісті»: Чи зверталася адміністрація аеропорту до виконавчого комітету Бориспільської міської ради та керівництва Бориспільської РДА з метою досягнення домовленостей щодо закриття незаконного сміттєзвалища та надання пропозицій щодо посилення контролю роботи сміттєвого полігону? Яких домовленостей вдалося досягти?

— Працівники аеропорту систематично проводять обстеження вказаних сміттєзвалищ на предмет скупчення птахів. До цього процесу залучаються фахівці Державної авіаційної служби України, неодноразово були і представники Бориспільської міської ради. У результаті складено Акти обстеження, останні (здійснені в липні місяці) направлено голові Державної авіаслужби України, головам Бориспільської міської ради та Київської ОДА. У даному акті обстеження зафіксовано концентрацію птахів на сміттєзвалищі та рекомендації щодо прискорення розгляду нагального питання будівництва сміттєпереробного заводу. 

«Вісті»: Яких заходів самостійно вживає ДП МА «Бориспіль», щоб запобігти негативному впливу на його роботу від функціонування сміттєзвалищ?

— Державне підприємство неодноразово зверталося до суду з проханням вжити заходів щодо припинення господарської діяльності полігону, рекультивації та санації полігонів твердих побутових відходів. В результаті судами було залишено поза увагою приписи ч. 9 ст. 69 Повітряного кодексу України, п.2.2 ДБН В.2.4-2-2005 «Полігон твердих побутових відходів. Основні положення проектування», якими встановлено заборону на розміщення полігонів твердих відходів, що сприяють масовому скупченню птахів і можуть створювати загрозу для повітряного транспорту на відстані не менше 15 км від аеропортів та різного роду аеродромів.

Працівниками групи з орнітологічного забезпечення польотів на території аеродрому в цілодобовому режимі здійснюється патрулювання та розганяння птахів. Відлякують крилатих спеціальними засобами, що призначені для таких цілей. Також для відлякування птахів із території аеродрому тут встановлені стаціонарні біоакустичні системи та газові відлякувачі пернатих.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама