Газові війни: чому броварські гуртожитки відключили від газопостачання

image
20 Травня 2019, 18:22
Поділитися:

Автор – депутат Київської обласної ради Роман Сімутін

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Це історія про абсолютне дно у роботі ЖЕКів, пофігізм міської влади і наглість газовиків. Для мене вона почалася 7 травня, коли від газопостачання відключили цілий гуртожиток по вул. Героїв УПА,15-а – один із одинадцяти, де мешкає понад 2 тисячі людей.

Тільки уявіть розпач мешканців, які не тільки не могли нормально помитися, а й приготувати щось поїсти. Особливо важка ситуація для батьків із грудними дітьми. Як результат, розгорілося справжнє протистояння, яке, на щастя, дало результат – невдовзі будинок знову підключили до газопостачання, але надійшли нові скарги від мешканців інших гуртожитків.

Як відомо, у 2018 році Верховна Рада України ухвалила Закон про послуги ЖКГ, згідно з яким ЖЕКи втратили право надавати послуги газопостачання.

Із середини квітня 2019 року почалася термінова кампанія по інформуванню мешканців щодо необхідності укладання прямих договорів газопостачання між споживачем та Облгазом. Проте більша частина мешканців гуртожитків не уклала договори. Тож, 1 травня 2019 року новий закон набрав чинності. А 7 травня облгаз відключив гуртожиток від газопостачання.

Найцікавіше, що винуваті абсолютно всі, але крайні, як завжди, звичайні люди. ЖЕКи вчасно не попередили і не провели роз’яснювальну роботу. Київоблгаз незаконно перекрив постачання газу, адже все ж таки деякі мешканці встигли заключити договір, тобто відключити весь будинок вони не мали права. Та навіть якщо деякі мешканці не уклали договір, але споживали газ та сплачували за нього, за законом вважається, що вони автоматично підписали договір (стаття 642 Цивільного кодексу України). Міська влада не втрутилася у ситуацію та не допомогла мешканцям.

Як говорив Дід Панас: «Отака х… малята!»…

Крім звернень до облгазу і НКРЕКП, я написав звернення до прокуратури з вимогою притягнути посадових осіб Броварської філії облгазу до кримінальної відповідальності. Результат роботи не забарився – газовики поновили постачання газу до всіх відключених об’єктів.

Підписуйтесь на мій блог у ФБ https://www.facebook.com/r.simutin/, щоб отримувати найсвіжішу і найактуальнішу інформацію.

Джерело: Трибуна Бровари