Газ дешевшає, але за опалення ми все одно платимо багато

image
1 Березня 2020, 10:51
Поділитися:

Газ дешевшає, але за опалення ми все одно платимо багато

Єдине рішення – це встановлювати індивідуальні теплові пункти на кожен будинок

Аномально тепла зима наочно продемонструвала головний недолік нашої централізованої системи опалення. Теплоенерго суто технічно не може знизити температуру теплоносія, що подається в будинок, інакше, гаряча вода буде геть не гаряча, а лише трохи тепла. Відмовитися від гарячої води місто також не може. Електромережи старих будинків не розраховані на те, щоби кожна квартира встановлювала бойлер.

Між іншим, оптимально наша система централізованого опалення працює тільки за мінусових температур навколишнього повітря. Яких за цю зиму, фактично, й не було. Тому в приміщеннях, замість цілком комфортних 20 градусів, було і 23, і 24 і навіть більше. Можливо, комусь подобаються тропіки. Але, по-перше, це шкідливо для здоров’я (особливо людям із серцево-судинними захворюваннями). А по-друге, так доводиться платити набагато більше.

Цього року подешевшав газ і це в певній мірі відобразилося на сумі в платіжках на опалення і на гарячу воду. Щомісяця «Вишнівськтеплоенерго» перераховує вартість гігакалорії, відповідно до вартості газу. В грудні зменшення вартості опалення встановило 14,5% від базового тарифу, в січні – 11,8% , в лютому – 16,9%. Але в загальній сумі це не так відчутно, як могло бути, коли б наша система централізованого опалення працювала в економному режимі. Гігакалорія стала дешевшою, але обсяги споживання лишилися ті самі.

У Вишневому вже є три будинки, які обладнані ІТП – індивідуальним тепловим пунктом. Такі самі старі багатоквартирні будинки, як і всі інші, але щомісяця вони витрачають на 20-30% тепла менше. ІТП автоматично регулює температуру теплоносія, що подається в будинок і за рахунок оптимального використання енергії економить витрати мешканців на опалення. Обладнання ІТП складне та дороге, але в масштабах міста воно окупається за один сезон.

Довгий час міська влада та «Вишнівськтеплоенерго» вели переговори із Північною екологічною фінансовою корпорацією NEFCO, створеною скандинавськими країнами для розвитку екологічно важливих проектів. Зокрема, вони готові надати допомогу нашому місту в тому, щоби запровадити енергозберігаючі технології. Договір вже підписаний, перший грант в 100 тисяч євро спрямований на розробку технічної документації протягом 2020 р., а конкретні роботи по місту мають розпочатися із наступного року.

Джерело: Офіційний веб-сайт Вишневої міської ради