Фотографія Спасо-Преображенського собору у Білій Церкві перемогла у міжнародному конкурсі «Вікі любить пам’ятки»

image
22 Листопада 2019, 15:52
Поділитися:

Спасо-Преображенський собор у Білій Церкві було збудовано у 1833—1839 роках. У 1933 році собор перестав функціонувати. В 1941 році склепіння собору було зруйноване прямим попаданням бомби. В 1956 році Преображенський собор було занесено в список пам’яток архітектури, тоді ж розпочався ремонт споруди під час якого під штукатуркою поховали настінні розписи. З 1994 року Спасо-Преображенський кафедральний собор є центром Білоцерківської єпархії.

Нагадаємо, що у 2018 році найкращим в цій номінації обрали фото Костелу святого Івана Хрестителя також з Білої Церкви, фотограф Роман Наумов.

Мета конкурсу — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті чи маловідомі сторінки своєї історії.

У 2019 році учасники конкурсу сфотографували 271 пам’ятку Київської області і завантажили до Вікісховища 807 їхніх фото. Загалом у списку пам’яток Київської області є понад 2156 об’єктів культурної спадщини, за вісім років конкурсу було сфотографовано 1150 пам’яток (тобто трохи більше половини). Дані без врахування міста Київ.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе Біла Церква, – підписуйтесь на канал 04563.com.ua у Telegram та Facebook!

Джерело: Новости Білої Церкви