Фінське місто Вантаа стало побратимом Борисполя та вже готове поділитися досвідом ефективного розвитку

Фінське місто Вантаа стало побратимом Борисполя  та вже готове поділитися досвідом ефективного розвитку
25 Жовтня 2023, 13:06
Поділитися:

Делегація з Борисполя повернулася з Фінляндії, де підписала договір про співпрацю та побратимство з містом Вантаа. Про підсумки візиту та враження від поїздки «Вістям» розповіли секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас та заступник міського голови Дмитро Гопанчук.

Вантаа — місто у Фінляндії поблизу столиці Гельсінкі, в якому мешкає близько 250 тисяч людей. Вантаа є великим торгівельним, транспортним та логістичним центром Фінляндії. Розташування поблизу столиці сприяє постійному технологічному та культурному розвитку міста. Ще більше цьому сприяє міжнародний аеропорт «Гельсінкі-Вантаа». Це найбільший аеропорт Фінляндії. Таким чином Вантаа дуже схоже на Бориспіль.

«Переговори про співпрацю двох міст почалися вже давно. Ще попередній мер міста Вантаа запропонувала Борисполю співпрацю, адже наші міста дуже схожі. Але війна зруйнувала усі плани. Приїхати та підписати угоду про співпрацю ми змогли лише зараз», — пояснив секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас.

За словами Владислава Байчаса, співпраця з Вантаа може принести дуже багато користі Борисполю.

«По-перше, вони дуже гарно співпрацюють з місцевим аеропортом, втілюють спільні проекти. У нас такого немає. Загалом, фіни кажуть, що Бориспіль схожий на їхнє місто, яким воно було років 30-40 тому. Навіть проблеми схожі, наприклад, каналізація та сміття. Вони їх вирішили і готові допомогти нам у цьому», — зазначає Владислав Байчас.

Екологія понад усе

Місто Вантаа дуже екологічне. Загалом проблемам довкілля у Фінляндії приділяється чимало уваги, і їх досягнення не можуть не дивувати.
«95% тамтешнього сміття переробляється. І навіть ті 5 відсотків, які залишаються, вони теж кудись відправляють, а не захоронюють. Тому, коли нам презентують проекти переробних заводів, які переробляють близько 60% сміття, ми повинні розуміти — це вже минулий день, сучасні заводи здатні переробляти 90%», — розповідає Владислав Байчас.

За словами секретаря міської ради, фіни готові допомогти Борисполю із впровадженням передових технологій переробки сміття. Також представники Вантаа готові поділитися своїм досвідом вирішення інших екологічних проблем, наприклад, каналізаційних стоків чи навіть шуму з аеропорту.

«Перше, що вражає там, це те, що ніде в місті не чутно шуму від аеропорту. За три дні ми жодного разу не чули літаків. За цим стоїть дуже велика робота. Це і правильно прокладені злітно-посадкові смуги та глісади для літаків, і чітко прораховані зелені насадження та штучні перепони для шуму. Все це в комплексі дало дуже гарний результат», — зазначає Владислав Байчас.

Фіни готові надати Борисполю фахівців, які допоможуть розробити проектні завдання, аби ми не витрачали час на пошуки рішень. Тобто Бориспіль може використовувати досвід Вантаа для вирішення своїх проблем.

Фінське місто Вантаа стало побратимом Борисполя  та вже готове поділитися досвідом ефективного розвитку

Місто в місті

Зацікавив бориспільську делегацію і новий проект, який зараз розробляє керівництво Вантаа разом із аеропортом — авіаполіс. Фактично це розбудова окремого району міста безпосередньо біля аеропорту. До його реалізації підключився і уряд Фінляндії.

«Все це для того, аби люди могли жити поряд з аеропортом, могли добиратися на роботу пішки або на велосипеді. Містечко буде будуватися з нуля. Для цього будуть звільняти територію, зносити старі ангари та підприємства. Там буде і житло, і комерція. Вони навіть прокладають трамвайну лінію з аеропорту через Вантаа і до Гельсінкі», — розповідає заступник Бориспільського міського голови Дмитро Гопанчук.

Цей проект дуже зацікавив делегацію з Борисполя, адже зараз якраз розробляється стратегічний план просторового розвитку громади на наступні роки.

«Я, напевно, призначу окрему людину при управлінні архітектури, аби вона вивчила питання урбаністики аеропорту. Ми могли б закласти в стратегічний план напрямок розвитку цієї зони. Мій колега з Вантаа каже, що вони можуть також надати нам фахівців, які допоможуть із розробкою пропозицій», — пояснює Дмитро Гопанчук.

Підходи до розробки стратегії розвитку громади треба переосмислити

За словами заступника міського голови, у Фінляндії він повністю переосмислив підходи до формування стратегічного плану. Не можна зосереджуватися лише на громаді, не враховуючи сусідів чи таке велике підприємство, як міжнародний аеропорт.

«Ми повинні враховувати вплив аеропорту на нашу громаду саме так, як роблять фіни. Інакше ми можемо втратити дуже багато можливостей для розвитку. Мій колега з Вантаа каже, що ситуацію, подібну нашій, вони пережили ще 30-40 років тому, і зараз готові ділитися з нами своїм досвідом. Тому якщо ми хочемо, аби Бориспіль дійсно розвивався, ми повинні враховувати аеропорт», — підкреслює Дмитро Гопанчук.

Чи піде керівництво аеропорту назустріч, якщо Бориспіль запропонує співпрацю? І Владислав Байчас, і Дмитро Гопанчук впевнені, що так. Можливо, не відразу. Але досвід фінських колег, яким вони вже встигли поділитися, дає впевненість, що співпрацю вдасться налагодити.

«В них теж не було цієї співпраці на початку. Але вони знайшли спільну мову. Як наслідок, у виграші залишилися усі. І аеропорт, і місто розвиваються. Туди йдуть інвестори. Туди їдуть люди. Дійшло навіть до того, що в них зараз не вистачає робочих рук, настільки ефективно йде розвиток. Зараз населення міста 250 тисяч. А до 2030 року вони планують перетнути планку в 300 тисяч», — пояснює Владислав Байчас.

Фінське місто Вантаа стало побратимом Борисполя  та вже готове поділитися досвідом ефективного розвитку

Наступні кроки

Аби підбити підсумки візиту, знадобиться деякий час. Але одне представники Борисполя вже можуть сказати із впевненістю — вчитися доведеться багато. Адже 40 років розвитку Вантаа — це той досвід, який може суттєво скоротити цей шлях для Борисполя.

«Скажу відверто, ми провели у Фінляндії три дні, але лише поверхнево ознайомилися з тим, що вони зробили для розвитку міста. Аби зрозуміти, як саме вони це зробили, знадобиться набагато більше зустрічей. Навіть мер Вантаа, коли ми підписували договір про співпрацю, сказав — це лише початок нашої спільної роботи. Вони готові за власний рахунок відправляти до нас своїх фахівців, аби вони пояснювали та допомагали. Ми з нетерпінням будемо чекати на ці візити», — підсумував Владислав Байчас.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама