Фейсбук видалив сторінки видань, які розміщували замовні статті проти місцевої влади в Ірпені

image
18 Вересня 2019, 12:53
Поділитися:

Дата публикации: 18 сентября 2019.

17 вересня фейсбук повідомив, що видалив майже 150 сторінок з України, серед видалених опинилися сторінки українських видань Znaj.ua та politeka.net, які відомі своїми сумнівними матеріалами про Ірпінь.

Українські медійники привітали цю новину, посилаючись на дані досліджень, за якими видалені сторінки, серед яких Znaj.ua та politeka.net, неодноразово поширювали недостовірну інформацію, а експерт із онлайн-комунікацій Максим Саваневський не виключає, що створення деяких із видалених сторінок було пов’язане з передвиборчою кампанією в Україні.

Повідомляючи про видалення сторінок видань холдингу «Знай медіа», українські ЗМІ нагадували, що Politeka та Znaj.ua опинялися в фокусі медіа-експертів як такі, що порушували журналістські стандарти. Зокрема, в жовтні 2018 року Інститут масової інформації та проєкт Texty.org оприлюднили статистику, за якою сайт Politeka посів третє, а Znaj.ua – четверте місце в рейтингу розповсюджувачів недостовірних новин.

«Рідкісний випадок, коли фейсбук зробив щось корисне для медіа», – написала, наприклад, заступниця головного редактора видання Kyiv Post Ольга Руденко.

Під час парламентької виборчої кампанії 2019 року, та вже після її закінчення на сторінках видань Znaj.ua та Politeka систематично виходили замовні матеріали як проти кандидата по 95 округу, колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка, так і про місцеву владу в цілому. Зазначені видання зазвичай були джерелом недостовірної інформації, яка потім підхоплювалась рядом інших ЗМІ. Також матеріали цих видань активно розповсюджувались фейковими акаунтами та активістами у місцевих соціальних спільнотах, розповсюджувачів пов’язують із бізнесменом, власником ряду ЗМІ Олексієм Зіневичем.

Матеріали Znaj.ua розповсюджували фейкові акаунти та активісти, яких пов`язують із Олексієм Зіневичем

Матеріали Znaj.ua розповсюджували фейкові акаунти та активісти, яких пов`язують із Олексієм Зіневичем

Сумнівні матеріали проти місцевої влади Ірпеня, які були розміщені у виданнях Znaj.ua та politeka.net під час виборчої кампанії та після її закінчення, неодноразово платно розповсюджувались сторінкою видання “Вишневе портал”, інформація зі сторінок видань холдингу «Знай медіа» також ставала джерелом для публікацій видання Ірпінь.Онлайн. Обидва місцевих видання належать Олексію Зіневичу.

Платну рекламу статей znaj.ua здійснювали від сторінки Вишневе портал

Платну рекламу статей znaj.ua здійснювали від сторінки Вишневе портал

Останнім часом на сторінках видання Znaj.ua вийшло декілька матералів щодо житлового комплексу “Сінергія сіті” у Ірпені, після чого будівельна група “Синергія” заявила, що інформація у статтях не відповідає дійсності і пообіцяла звернутися до суду у разі, якщо не буде розміщене спростування.

Джерело: МИСТОИНФОРМ