Фельдшер з Макарівської громади на Київщині розповіла про медичну допомогу під час активних боїв у громаді

image
27 Липня 2023, 19:17
Поділитися:

З першого дня появи російської техніки на Макарівщині Тетяна Міщенко надавала медичну допомогу в приміщенні фельдшерсько-акушерського пункту у Колонщині, про трагічні деталі свої роботи у непростий період вона розповіла інформаційному агентству “MKV”.

27 липня в Україні вперше в цю дату відзначають День медичних працівників. І саме цього дня інформаційне агентство “MKV” розпочинає цикл розповідей про медиків Макарівщини, які тримали медичний фронт у дні активних бойових дій у Макарівській громаді на Київщині.

Тетяна Міщенко є фельдшером з 17-річним досвідом роботи, медичну допомогу їй довелося надавати з перших днів війни.

Тетяна Міщенко, фельдшер з села Колонщина

Загалом за період активних бойових дій, було надано різноманітну допомогу понад 50 особам, серед яких місцеві цивільні мешканці, мешканці інших населених пунктів та представники добровольчих формувань.

Часом операції доводилось проводити без анастезії

Розуміючи, що самотужки Тетяні Олександрівні не впоратися у цих важких умовах, вона звернулася за допомогою до лікарів, які на той момент приїхали до Колонщини. Таким чином, у ФАПі разом з Тетяною Міщенко допомогу надавали хірург Денис Курінний та його дружина, дитячий хірург Галина Комір, а також подружжя анастезіологів – Олег та Наталія Терещенки. Медикаменти приносили мешканці села. Тероборонівці передали Тетяні рацію, аби можна було зв’язатися в разі потреби.

“З поодинокими легкими випадками я розбиралась сама, але коли бачила, що ситуація складна, або виходить з-під контролю, тоді волонтери їхали за хірургом та анестезіологом” – розповідає Тетяна Міщенко.

Часом операції доводилось проводити без анестезії.

“Домовлялися з пораненою людиною, щоб терпіла, так по живому і шили”, – каже фельдшер.

Пацієнти з різними видами поранень до ФАПу стали звертатися з 27 лютого 2022 року. Проводити повноцінні хірургічні операції медичні працівники не мали змоги, а тому головним своїм завданням вважали надання першої медичної допомоги та перенаправлення пацієнтів у більш безпечні умови для подальших медичних втручань. Якщо бачили, що витягування куль та осколків може загрожувати стану здоров’я то втручань не проводили, якщо ж це було безпечно, то бралися за роботу.

І сьогодні в ФАПі зберігається кілька куль та осколків витягнутих медичними працівниками.

У медзакладі ускладнилася робота коли зникло світло, та почалися перебої зі зв’язком. Єдиним джерелом енергії в ФАПі залишався акумулятор, який був доставлений з комунального підприємтва. Під час надання медичної допомоги лікарі користувалися налобними освітлювачами, телефони заряджали лише по великій потребі. Згодом змушені були перейти на звичайні кнопкові апарати, які заряд тримали довше.

4 березня 2022 року одному з тяжких пацієнтів довелось ампутувати око

Найскладніший випадок серед усіх був зафіксований 4 березня. Цього дня до Колонщини привезли 35-річного Сергія Овсієнка з Немішаєво.

Зберігся запис про медичне обстеження Сергія Овсієнка

Він отримав поранення внаслідок потрапляння снаряду у будинок. Брат віз його в лікарню для надання допомоги. Але лікарні у них по дорозі не працювали. Крім того, їх автомобіль кілька разів потрапив під обстріли. І все ж вони потрапили до ФАПу у Колонщині.

Медик, який надав допомогу тяжкому пацієнту згодом сам був вбитий

Сергій мав черепно-мозгову трамву, переломи тазостегнового суглоба, сильну трамву лівого ока. Під час надання медичної допомоги пацієнту з Немішаєво був задіяний ще один медик – лор за спеціалізацією Павло Винничук.

Павло Винничук долучився до надання медичної допомоги у Колонщині

На жаль, того ж дня Павло Васильович був вбитий рашистами поблизу свого будинку у Вишеграді Макарівської громади. За словами Тетяни Міщенко вбивство не було пов’язане з наданням медичної допомоги.

Окупанти довго не знали, про роботу лікарів у ФАПі. Хоча про наявність медичних працівників у Колонщині їм було відомо. І росіяни зверталися до окремих працівників з проханням про надання допомоги. Однак, завжди отримували відмову.

У фельдшерсько-акушерському пункті 4 березня Сергію Овсієнку було проведено травматичну ампутацію лівого ока, травматичну ампутацію трьох пальців лівої руки, стан хлопця було стабілізовано. Такий стан медичні працівники підтримували в Колонщині ще протягом трьох днів. Нині Сергій Овсієнко проходить реабілітацію та лікування за кордоном. Стан його здоров’я стабільний.

росіяни обстріляли колону цивільних людей і дозволили вивезти закривавлених лише жінці-водію

Одного дня, за словами фельшерки, росіяни обстріляли цілу колону цивільних, які намагались виїхати з Колонщини Макарівської громади. А після того, так сяк перев’язавши потерпілих з масивними кровотечами, великодушно дозволили вивезти їх на неокуповану територію.

“Єдиною умовою було, щоб вивозила всіх жінка-водій. Цю жінку звати Лєна, вона зараз за кордоном. Її чоловік був контужений, дитина – хлопчик 14 років – отримав опіки обличчя. Вона зі свекром були у більш-менш нормальному стані, а свекруха отримала шість кульових поранень – дивом залишилась жива”, – згадує Тетяна Міщенко.

Чи не щодня з’являлися свіжі пацієнти: одного разу їх було аж 15, з яких 11 тяжко поранених.

“Задіяні були всі – лікарі, мій чоловік, тероборонівці. Одні заносять, ми надаємо допомогу, інші виносять. Знайшли транспорт, щоб завантажити цих людей і вивезти, бо можливості залишати тут не було. Адже в нас були тяжкопоранені з пневмотораксом, людина з травматичною ампутацією кінцівки, і ми розуміли, що залишити їх не можемо. Того дня наш тероборонівець Юрій вивіз до Житомира в обласну лікарню №2 п’ятнадцять осіб. Якщо не помиляюсь, усі вижили”, – розповідає фельдшерка.

У селі Колонщина протягом активних боїв були одні пологи, але у ФАП подружжя не звернулось, хоча там готові були допомогти

Породіллі до ФАПу у період активних бойових дій не зверталися. Проте, Тетяна знає, що були одні пологи в Колонщині в березні 2022 року. Але в тому випадку подружжя саме з ними справилося. Чоловік прийняв їх у дружини. Але як би була необхідність, то медичні правцівники готові були прийняти пологи.

Про роботу ФАПу окупанти дізналися 26 березня. Цього дня вони побачили, як представники добровольчого формування заносили в покривалі до приміщення пораненого. Рашисти увірвалися до ФАПу, усіх хто там перебував поставили на коліна і для залякування пустили кілька черг з автоматів над головами. У присутніх відібрали всі телефони. Окупанти поїхали, але при цьому попередили, щоб у ФАПі більше нікого не бачили.

Наступного дня Тетяна та Сергій Міщенки прийняли рішення їхати з Колонщини, бо залишатися у селі їм було небезпечно.

27 березня з місцевих мешканців сформувалась, мабуть, остання евакуаційна колона, яка налічувала близько 120 машин. Перша спроба виїзду не вдалась. Навіть не давши змоги доїхати до сусідньої Березівки втікачів обстріляли і їм довелося розвернутись.

Наступного дня знову зробили спробу виїзду, але ситуація повторилась. Перечекавши годину, втікачі втретє рушили в невідоме – і цього разу їм пощастило більше. Окупанти ніби погодились пропустити, але показово провокували паніку. Стояли напоготові зі зведеною зброєю, і як тільки остання машина проїхала повз них, демонстративно відкрили вогонь.

“Як тільки добралися на спокійну територію, ніби в інший світ попали. Правда, довго ще відходили. На Вінниччині, де ми знайшли прихисток, о 4-5 годині ранку приїздить молоковоз. Коли він їде ґрунтовою дорогою, це трохи схоже, ніби їде танк. Зачувши його, я серед ночі просто підхоплювалась з ліжка і намагалась тікати”, – згадує Тетяна.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що у Макарові відбудували зруйновану амбулаторію у рекордні строки, а у травні 2023 року до наявних 10 медичних автомобілів додався ще один сучасний автомобіль швидкої допомоги.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело