Естетична якість міського середовища – в пріоритеті

image
8 Лютого 2019, 18:48
Поділитися:

Міська влада продовжує добру справу, спрямовану на оновлення будинків, впорядкування спільних територій. Формування сучасного архітектурного та культурного обличчя міста, його естетичного вигляду вирішується системно і планомірно.Начальник відділу містобудування та архітектури Віталій Бромірський, виступаючи на апаратній нараді, зупинився на важливих аспектах роботи, що проводиться в цьому напрямі: приведення фасадів будівель, вивісок та об’єктів зовнішньої реклами до належного вигляду.

Він нагадав, що ще у середині 2017 року прийнято Порядок теплової ізоляції та впорядкування розміщення технічних елементів на фасадах багатоквартирних житлових будинків у місті Фастові. Ним встановлюється основний вигляд будинків – від цоколю до покрівлі, визначаються місця для розміщення вивісок та можливі місця для реклами. Також цим нормативним актом обумовлена обов’язковість для всіх багатоповерхівок мати паспорт оздоблення фасаду, затверджений містобудівною радою. Один з його примірників зберігається в балансоутримувача будинку (наприклад Фастівська ЖЕК), а інший у міському відділі містобудування та архітектури.

З часу введення в дію цього Порядку замовлено та виготовлено паспорти оздоблення фасадів по вул. Соборній – це  багатоквартирні будинки №№, 18, 24, 28, 30, 32, 34, 36, 51, 41, 39, 33, 31, 27, 25. В 2018 році відділом містобудування та архітектури продовжувалась ця робота – сформовано 11 паспортів оздоблення фасадів на такі будинки як: Соборна, 5,7,9,21; Шевченка, 1,2,6,27, Виконробська, 5, Кривоноса, 3, на будівлю Укрпошти та інші.

 Паралельно для втілення проектів у життя тривав пошук, як наголосив головний архітектор, алгоритму співпраці з підприємцями, які мають власні заклади громадського призначення на перших поверхах, та з людьми, які проживають у своїх квартирах. Завдяки цьому вдалося привести до належного вигляду чимало будинків у місті.

Втім візуальний вигляд міста це не лише ремонт фасаду: штукатурення, заліплювання тріщин, реставрація балконів, фарбування. Естетика міського середовища це і належний вигляд вивісок та зовнішньої реклами, які повинні сприяти покращенню візуальних якостей міського середовища, збереженню автентичності вулиць міста тощо. Тому В. Бромірський у своєму виступі зупинився на роз’ясненні деяких положень Порядку видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами на території міста Фастова, прийнятого 31серпня 2017 р. А начальник відділу сфери обслуговування населення, розміщення реклами та захисту прав споживачів Лариса Бруй, доповнюючи озвучену інформацію, розповіла про співпрацю з власниками рекламних конструкцій, яка здійснюється з метою суттєвого підвищення естетичної якості міського середовища та його привабливості. Адже час вимагає встановлення у місті, яке прагне мати європейське обличчя, нових модифікованих форм інформативних носіїв, використання сучасних технологій, цікавих художніх композицій. 

Джерело: fastiv-rada.gov.ua