Епіфаній: перенесення дати святкування Різдва не на часі | Трибуна

image
7 Грудня 2019, 22:28
Поділитися:

Змінювати дату святкування Різдва Христового з 7 січня на 25 грудня принаймні найближчим часом не планують. Це зроблять лише тоді, коли побачать підтримку в народу. Про це керівник Православної церкви України Епіфаній розповів у великому інтерв’ю BBC.

«Як Православна церква України ми не проти зміни церковного календаря і дати святкування Різдва, адже це не догма. Але зараз це ще не на часі. Для зміни календаря немає підтримки з боку українського суспільства», – зазначив журналістам Епіфаній.

Митрополит зауважив, що в соціальних мережах є певна ейфорія, навколо цієї теми, однак не всі люди, які пишуть і підтримують реформу в Facebook, так само активно відвідують храми.

Читайте також: 28 листопада розпочинається Різдвяний піст

«Якщо ми скажемо, що святкуємо Різдво 25 грудня, чи багато з них прийде до храму. У більшості вони приватно святкуватимуть 25 грудня, а храми будуть порожні. 7 січня прийдуть у церкву інші парафіяни, які є практикуючими вірними ПЦУ. Буде певний дисонанс.»

Окрім того, Епіфаній зауважив на ще одній проблемі: Московський патріархат буде використовувати цей крок для розділення і вказувати своїм вірним: «Бачите, вони не православні, вони святкують згідно «католицького календаря» і так далі».

Читайте також: Коляда на центральній площі: чи є кому берегти різдвяні традиції в Броварах? – ФОТО, ВІДЕО

Водночас у майбутньому священнослужитель бачить просвітницьку роботу в напрямку переходу святкування на 25 грудня. Мовляв, вірячи мають розуміти, чому такі зміни принципові.

Окрім того, Епіфаній зауважує, що зміна календаря, насправді, стосується не лише Різдва. Так, наприклад, після реформи Покрова мала би святкуватися 1 жовтня. Те саме стосується, наприклад, Дня Святого Миколая.

Фото – Дмитро Карпій

Читайте також:

До історії Української Автокефальної Православної Церкви
Розповідь про те, як Броварська земля наближала одержання Томосу
Епіфаній провів святкову літургію у Покровському храмі Броварів – ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари