Епідситуація на території Фастівської громади – Сайт Міської Ради міста Фастів

image
7 Листопада 2023, 14:58
Поділитися:

Медпрацівниками Фастівської районної філії ДУ «Київський ОЦ КПХ МОЗ»   проводиться щоденний моніторинг довкілля з метою визначення небезпечних факторів довкілля, які можуть негативно впливати на стан здоров’я населення , аналізується стан інфекційної та неінфекційної захворюваності, організовується та проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів з метою упередження епідускладнень на адміністративній території. За даними оперативного та ретроспективного епіданалізу епідситуація на території Фастівської громади залишається нестабільною, намітилася негативна тенденція щодо росту захворюваності на гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити , ГРВІ, грип, COVID-19. Існує небезпека сказу ,  оскільки епізоотична ситуація щодо сказу серед тварин  на території Фастівського району є неблагополучною, дуже мляво проводяться заходи щодо боротьби зі сказом серед тварин.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції за період 10 місяців 2023 року зросла  в 3,0 разів  у порівнянні з аналогічним періодом минулого року: на території Фастівської МГ зареєстровано 104 випадки ГКІ (показник  160,3 на 100 тисяч населення),  за аналогічний період 2022 року зареєстровано 34  випадки ГКІ з показником 50,8 на 100 тисяч населення . Захворювання на ГКІ були викликані збудниками сальмонельозу, норовірусної, ротавірусної інфекцій та умовно-патогенно флорою.

На території  Фастівської міської громади було зареєстровано 2 спалахи захворювань на ГКІ серед населення:

1 спалах норовірусної інфекції в побуті (с.Мотовилівка) з кількістю постраждалих 10 осіб, в тому числі 6 дітей, всі 10 хворих проліковані, з них 5 дітей – в стаціонарі, джерело інфекції – дитина віком 1 рік;
1 спалах гострої кишкової інфекції серед населення м. Фастів пов’язаний з вживанням неякісної продукції  придбаної в магазині «Суші-Сторі» м.Фастів; захворіло 16 осіб, з них 5 дітей;  з них 14 осіб були госпіталізовані та проліковані в заклади охорони здоров’я області. Збудник інфекції  – сальмонела, джерелом інфекції виявлено працівника закладу.

У вогнищах кишкових інфекцій було організовано та  проведено комплекс  протиепідемічних заходів, повторних випадків не зареєстровано.

На вірусні гепатити  за  10 місяців 2023 року захворіло 42 дорослих особи (показник 64,7  на 100 тисяч населення), що більше в 1,5 рази за аналогічний період 2022 року (28 випадків). Зростання захворюваності вірусними гепатитами відмічено за рахунок хронічних випадків захворювання на вірусний гепатит В і С. В зазначений період випадків гострого  вірусного гепатиту «А» , «В», «С» не зареєстровано. Захворюваність вірусним гепатитом А  на території громади носить спорадичний характер, 1 випадок був зареєстрований серед дорослого населення в м. Фастів в 2022 році; 2 випадки вірусного гепатиту А в м. Фастів  та  1 випадок в с. Мотовилівка у 2020 році. Завдяки своєчасно проведеним протиепідемічним заходам розповсюдження хвороби не відбулося.

Вірусний гепатит А відрізняється від вірусних гепатитів В і С тим, що захворювання не переходить в хронічну форму, рідко приводить до печінкової недостатності та смерті.  Шлях передачі вірусного гепатиту А фекально-оральний , а вірусних гепатитів В і С – парентеральний (через нестерильний мед інструментарій ).  Вірусні гепатит В і С мають більш тривалий інкубаційний період,  захворювання призводить до  серйозних ускладнень таких як цироз та рак печінки .

Серед дітей та декретованих контингентів  вірусних гепатитів не зареєстровано. У вогнищах вірусного гепатиту  проведені протиепідемічні та профілактичні заходи. Об’єктами ризику щодо розповсюдження вірусних гепатитів В і С залишаються  салони краси, манікюрні та педикюрні  кабінети, тату-салони та приватні стоматологічні  кабінети, в яких не організовано контроль за якістю стерилізації інструментарію  та реманентів.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на туберкульоз  за 10 місяців 2023 року залишається  нестабільною: зареєстровано 14 нововиявлених випадків  захворілих на туберкульоз органів дихання (показник 21,5 на 100 тисяч населення), що в 2,8 рази менше за аналогічний період минулого 2022 року, коли за 10 місяців  було зареєстровано 40 випадків туберкульозу (показник 59,8 на 100 тисяч населення).

Із захворілих на туберкульоз органів дихання діагноз туберкульоз легень підтверджено у 13 осіб , в тому числі БК(+)  у 6 осіб.   Кількість зареєстрованих хворих з деструктивними формами туберкульозу за 10 місяців 2023 року – 5 випадків.

Рівень захворюваності серед міських жителів вищий, ніж серед сільського  населення: міське населення – 10 випадків серед жителів м.Фастів (71,4%),  сільське населення – зареєстровано  4 випадки (28,6 %) в сел.Борова – 2 випадки, с.М.Снітинка – 1 випадок, с.В.Снітинка – 1 випадок.

Серед декретованої групи населення зареєстровано 2 випадки захворювання на туберкульоз без бактеріовиділення, жителі міста Фастова.

Серед медичних працівників у 2023 році  та аналогічний період 2022 року захворюванність на туберкульоз не реєструвалася.

Протягом  10 місяців 2023 року  захворювання на туберкульоз серед дітей не виявлено.

Померлих від усіх форм  туберкульозу не зареєстровано.

У всіх вогнищах туберкульозу проведено епідеміологічні розслідування, протиепідемічні заходи, заключна дезінфекція та роз’яснювальна робота.

Робота по профілактиці хвороб спільних для людей і тварин ведеться спільно з представниками ветеринарної медицини Фастівського районного управління Держпродспоживслужби ГУ у Київській області.

За  10  місяців  2023 року за наданням антирабічної допомоги звернулися  всього  158  осіб, що в 1,2 рази більше , ніж за  аналогічний період 2022 року (126 осіб).

Звернулись з укушеними ранами – 158 осіб, в тому числі з укусами – 145 осіб, з  ослиненням – 13 осіб, в тому числі постраждалі від хворих на сказ тварин – 17 осіб.

Зареєстровано 8 випадків захворювань на сказ серед тварин (лисиці – 2, собаки – 4, коти – 2). Випадки зареєстровані в населених пунктах: м.Фастів – 2 , с.Мотовилівська Слобідка (2), с.Мотовилівка (1), с.Велика Офірна (1), с.Мала Снітинка (1), сел..Борова – 1.

Всього призначено щеплень проти сказу  60 особам, або 34,8%.

За 10 місяців 2023 року повний курс щеплень отримали 46 осіб, або 83,6% від числа призначених щеплень (55); 5 осіб (9,0%) від щеплень відмовились; 4 особи  знаходяться  в стадії щеплень (7,3%).

Протягом 10 місяців 2023 року на Хв.Лайма захворіли 23 особи  (показник 35,4 на 100 тис.нас.), за  аналогічний період 2022 року зареєстровано 30 випадків (показник 47,9 на 100 тисяч населення). Випадки захворювань зареєстровані в м.Фастові –  22  випадки, сел.Борова – 1 випадок. Серед дитячого населення випадків захворювань не зареєстровано.

За даними ДУ «Київський ОЛЦ МОЗ  України» в період з 1989  по 2022 роки на території  Фастівської міської громади виявлено 11 ензоотичних територій з іксодових кліщових бореліозів: м.Фастів, смт.Борова, с. Бортники, с.Велика Снітинка, с.Веприк, с.Вишняки, с.Клехівка, с.Мала Снітинка, с.Млинок, с Мотовилівка, с.Оленівка.

На гострі респіраторні  вірусні інфекції (ГРВІ)  на території громади протягом 10 місяців 2023 року захворіли 12885 осіб (показник 16712,2 на 100 тисяч населення, що в 2 рази вище середньообласного показника та  в 2,1 рази вище захворюваності  за 2022 рік, коли захворіли  5926 особи (показник 5717,6 на 100 тисяч населення). Серед захворілих у 2023 році  – 6845 дітей, в минулому 2022 році протягом 10 місяців захворіли 2717 дітей.

Захворювань на грип  серед населення громади станом на 01.11.2023 р. не зареєстровано. У системі дозорного епіднагляду за грипоподібними захворюваннями серед усіх позитивних результатів були зазначені віруси  SARS-CoV-2, парагрипу, аденовіруси, риновіруси.  Вакцинацію проти COVID-19 можна отримати в кабінетах щеплень центрів ПМСД. Щеплення проти грипу  є рекомендованим  і може бути проведено медпрацівниками кабінетів щеплень вакциною придбаною за кошти місцевих органів влади, підприємств та власні кошти громадян.

Медпрацівники Фастівської районної філії проводять щоденний моніторинг  руху епідпроцесу на адміністративній території, організовують комплекс запобіжних заходів щодо недопущення епідускладнень.

 

 

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів