Епідемія ожиріння: наслідки – хвороби серця і онкологія
У Міністерстві охорони здоров’я кажуть: українці стають важчими з кожним роком. Кожен четвертий українець має зайву вагу. Ожиріння набуває форму епідемії, наслідки якої – хвороби серця і онкологія. Як визначити свою оптимальну вагу і зберегти здоров’я, розповідає «Сьогодні».
Кожен четвертий українець має зайву вагу. 14% дорослого населення страждає від ожиріння. Згідно з дослідженнями МОЗ, чоловіки їдять багато солі, а діти – цукру і картоплі.
Згідно з опитуванням видання «Сьогодні», тільки двоє з п’яти українців стежать за тим, що їдять. Інші – менш вимогливі до свого раціону: споживають занадто великими порціями їжу, яка має мінімум користі.
«Їмо дуже багато смаженого, жирного, копченого, солінь, маринадів – це те, кількість чого має бути зменшена», – пояснюють дієтологи.
Таке меню може скоротити життя на кілька років, розвинути преддіабет, цукровий діабет 2 типу та навіть онкологічні захворювання, додають ендокринологи.
Підтримка оптимальної ваги зменшує ризики цих захворювань. Тому важливо знати свій індекс маси тіла. Для цього треба розділити вагу на зріст у метрах квадратних. Тобто при зрості 170 сантиметрів і вазі 65 кг: 65: (1,7 х 1,7) = 22, 5. Показник вище 30 є ознакою ожиріння.
Важливо переглянути свій підхід до харчування:
менше смаженого, жирного і солінь
більше свіжого, запеченого або приготованого на пару
слід відмовитися від солодощів і газованих напоїв
більше рухатися
більше пити чистої води
Читайте також:
1. Про глютен і його влив на здоров’я. Дослідження
2. П’ять осінніх продуктів для покращення настрою
3.Які продукти не варто вживати на сніданок – поради дієтолога
4.Список ресурсів із достовірною науковою інформацією про здоров’я
Джерело: Трибуна Бровари