Елеватор сушить зерно, а місто — голову

image
9 Серпня 2019, 22:49
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

У Борисполі поблизу залізничних шляхів, поруч із ДНЗ, на вулиці Завокзальній, 1 два роки як відновлено роботу елеваторного комплексу радянських часів. Відтоді мешканці мікрорайону УМБ -17 скаржаться на пил від виробництва. Містобудівні умови комплексу ТОВ «Білий цвіт» надавалися через погодження Бориспільської міської ради. У всіх «за» та «проти» розбиралися «Вісті».

Вони так працюють

Як йдеться на сайті ТОВ «Білий цвіт», підприємство займається зерновими культурами: сушить, зберігає та реалізовує пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою, нут, просо, овес тощо. Нині потужність елеватора за добу — до 3 тонн зерна, загальна потужність зберігання зернових — 30 тис. тонн. Продукція надходить до комплексу залізничною гілкою на тепловозах. Також є дві лінії автоприйому, через що перевантажуються міські дороги в напрямку залізничного переїзду.

Директор про підприємство

На 59-ій липневій сесії Бориспільської міськради був директор ТОВ «Білий цвіт» Олександр Бойко. Він звернувся із проханням підтримати розподіл земельної ділянки, де розміщується елеваторний комплекс, аби два підприємства почали роботу. Депутатів цікавило інше: що саме збудовано на ділянці площею 6, 29 га. 

«Коли ми розпочинали роботу даного елеватора, там було старе радянське обладнання. Через відсутність фільтрів, при відкритому типі сушіння зернових, пил роздувало на прилеглі території, — розповідав директор, уточнюючи, що наразі встановлено нове обладнання та сучасні фільтри. — Нині на елеваторі стоїть дороговартісна очисна машина італійського виробництва. Я в Італії бачив, що елеваторні комплекси з таким обладнанням розташовуються між житловими будинками і жодної загрози здоров’ю мешканцям не несуть, — переконував директор. — Ми готові брати участь у розбудові під’їзних доріг до комплексу. Нічого нового на земельній ділянці будувати ми не збираємося, будемо розвиватися та чесно працювати», — запевнив депутатів Олександр Бойко.

Відповідь депутатів

Депутат міськради, голова будівельної комісії Володимир Шалімов зазначив, що ТОВ «Білий цвіт» працює із порушеннями будівельних норм, місця розташування виробництва та самовільної зміни призначення роботи комплексу.

«Коли ви звернулися до будівельної комісії для отримання містобудівних умов, її членами не чинилося опору щодо початку роботи комплексу. Тоді мова була про зберігання зернових і ніяк не про їх сушіння (а отже, переробку). Фактично ви обдурили нас, коли замість ангарів для зберігання зернових збудували повноцінний комплекс із переробки зерна. Тож даний елеватор працює із порушенням будівельних нормативів, а неподалік — житлові будинки і дитячий садок. Питання має розглядатися після його вивчення комісією за участю представників санітарно епідеміологічної служби та відділу архітектури», — зауважив Володимир Шалімов.

Також Шалімов наголосив, що вимоги до зернопереробного виробництва суворі: 500 м від житлової забудови та обмеження у вигляді зелених насаджень — 20 м шириною.

Депутати підтримали думку. Було прийнято рішення створити комісію та перевірити об’єкт.

«Платять податки вчасно»

Заступник міського голови із економічних питань Людмила Ковальова запевнила, що проблем із сплатою податків до бюджету Борисполя від елеваторного комплексу не було.

«Другий рік у Борисполі працює зерносховище ТОВ «Білий цвіт». Вартість будівництва об’єкту — 29,2 млн грн, з них до бюджету міста сплатили 2 млн 906 тис. грн пайової участі (10%). Щодо ПДФО, то він сплачується вчасно — в 2019 році за сім місяців надійшло 780 тис. грн, а за 2018 рік — 1 млн 216 тис. грн. На елеваторі створено 45 робочих місць», — прозвітувала Ковальова. 

«Пил від елеватора — всюди»

Лариса Панкова, директор ДНЗ «Віночок», який через дорогу від елеваторного комплексу, розповіла, що минулої зими неодноразово викликала працівників міського відділу контролю за благоустроєм аби ті зафіксували порушення в роботі елеватора.

«Було видно на снігу залишки кукурудзи, інших зернових. Я звернулася до директора елеватора Бойка, який запевняв, що будуть нові фільтри на сушарки і подібне не повториться»,  — розповіла Панкова, уточнивши, що після розмови з керівником пилу не помічала, але не впевнена, що восени цього не повториться.

«Байки про безпеку»

Керівник міського відділу контролю за благоустроєм Рустам Хамракулов розповів, що мікрорайон УМБ-17 страждає від пилу після просівання зерна, є скарги від мешканців.

«Обіцянок щодо очисного обладнання на елеваторі керівництво комплексу не виконало. Після попереджень та протоколів, виїздів на об’єкт разом із міським головою та його заступниками, реакції від дирекції немає. Керівництво розповідає байки про безпечну роботу підприємства»,  — розповів Хамракулов.

«Не радує сусідство з елеватором»

Бориспільці, які мешкають по сусідству із комплексом, скаржаться на забруднення повітря. Кажуть, що окрім лушпиння зерна, часто відчутний сморід від хімікатів із елеватора.

Так, житель будинку, що на вулиці Привокзальній, 8, громадський активіст Володимир Проценко говорить, що лушпиння від зерна вкриває усі прилеглі подвір’я. Він підозрює, що підприємством не витримана відстань розташування елеватора від житлових забудов, а підприємство не обсаджено деревами. Нарікає, що немає належного контролю відповідних органів за роботою подібних підприємств.

«Від елеватора часто сморід, інколи вікно в квартирі відкрити не можна. Викиди в атмосферу ніхто не вимірював. Роботу даного об’єкту слід належно контролювати», — вважає Проценко.

«Можливі алергічні реакції»

Лікар-отоларинголог та заступник головлікаря Бориспільської станції екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Скибун розповів про можливі наслідки систематичного вдихання пилу від зернових. Лікар прирівняв шкоду повітря, забрудненого таким пилом, до викидів під час паління трави та горіння сміттєвих полігонів.

«При потраплянні пилу від зернових на порожнину носових шляхів можливий алергічний риніт, симптомами якого є виділення водянистого секрету, чхання, (часто — нападоподібне), закладення носу та густий слизовий секрет, свербіж. Спостерігаються симптоми: порушення сну, концентрації уваги, незначне підвищення температури тіла, головний біль, пригнічений настрій», — консультує Скибун.

Також лікар запевнив, що поки йому не відомо про випадки звернення пацієнтів із скаргами на пил в повітрі від роботи елеватора.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама