«Електронна сигарка» IQOS так само шкідлива, як і звичайна – Центр громадського здоров’я МОЗ

image
15 Травня 2019, 19:50
Поділитися:

За останні роки поширеність куріння в Україні, як і у всьому світі, поступово скорочується. Водночас виробники тютюнових виробів постійно винаходять різноманітні наукові та маркетингові технології, які б дозволили не зменшувати рівень продажів та прибутків. Одна з таких технологій – «heat-not-burn» або «нагрівання-не-горіння». Чи безпечні такі сучасні пристрої для куріння, розповідає Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Порівняно зі звичайними цигарками, основна відмінність технології «нагрівання-не-горіння»  у тому, що вона начебто лише нагріває тютюн до 350 градусів за шкалою Цельсія і до легень не потрапляє така кількість смол як від звичайної сигарети. Тому багато людей вважає, що це не так шкодить організму, як звичайне куріння.

Агенція з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) при Міністерстві охорони здоров’я і соціальних служб США наприкінці квітня своїм рішенням дозволила продаж нового тютюнового продукту IQOS. Українські ЗМІ одразу «розтиражували» цю новину, однак із неправильними акцентами, які можуть ввести в оману багатьох людей.

Які ж насправді є ризики при використанні тютюнових виробів для нагрівання, не залежно від будь-якого виробника:

 стіки для новітніх систем куріння містять тютюн і викликають залежність, тому відмовитися від їх вживання може бути так само складно, як і від куріння звичайних сигарет;
 такі пристрої НЕ допомагають відмовитися від куріння звичайних сигарет;
 бракує незалежних досліджень про їхній вплив на здоров’я, у тому числі – довгостроковий; дослідження, проведені індустрією, не повинні братися до уваги, оскільки є маніпулятивними;
 хоча виробник наголошує на тому, що його продукт виділяє менше шкідливих речовин, це зовсім не означає, що він є безпечнішім для здоров’я, адже у кожного організму своя порогова дія токсичних речовин, тому навіть незначний їх вплив на організм може викликати серйозні захворювання;
до речі, результати деяких останніх незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовини, що виділяються, є в рази вищим, ніж у сигаретах.

Як зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України, FDA лише дозволила продаж одного новітнього засобу куріння на території США, але з дуже жорсткими обмеженнями (які застосовуються до тютюнових виробів):

буде запроваджено відповідне маркування виробів (попередження про ризики для здоров’я як на пачках сигарет),
буде заборонено рекламу продукту (не лише стіків, але й усіх компонентів системи) та продаж неповнолітнім (чітко визначено цільову групу продукту – дорослі, які вживають тютюн).
виробник зобов’язаний інформувати FDA про усі плани щодо маркетингу продукту заздалегідь, а FDA залишає за собою право відкликати своє рішення у випадку порушення встановлених вимог.

FDA НЕ ВИЗНАЛА, що куріння тютюнового виробу для нагрівання є безпечнішим для здоров’я, оскільки бракує достовірних даних. Про це йшлося і два роки тому, коли компанія-виробник тільки подала запит на дозвіл продавати свій продукт на території США. З того часу рішення не змінилося.

Джерело: Трибуна Бровари