Ексрегіонала Святаша судитимуть за посягання на територіальну цілісність України та шахрайство

image
16 Серпня 2023, 14:48
Поділитися:

16 серпня 2023 г. 14:44

Прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України IV-VIII скликань. Колишньому народному обранцю інкримінують легалізацію майна, фінансове шахрайство та заклики до зміни меж території України. Мова йде про про колишнього нардепаДмитра Святаша (на фото), який у різних скликаннях ВР був членом фракцій “Партії регіонів” та “Відродження”.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“…екснардеп, використовуючи свою політичну посаду, фактично керував однією з найбільших в Україні бізнес-структур із продажу транспортних засобів. Будучи кінцевим власником групи підприємств з понад 90 юридичних осіб, він отримав від банку кредитну лінію у сумі 50 млн доларів США”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У якості забезпечення кредиту фігурант передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права. Згодом, використовуючи підроблені документи, він переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяжень.

“У ході проведення експертизи підтверджено завдання збитків такими діями на суму 1, 1 млрд гривень. У 2019 році у зв’язку з оголошенням у розшук підозрюваний почав переховуватися на території рф”, – повідомили в прокуратурі.

Згодом, у серпні 2022 року, після захоплення частини території України збройними силами рф, екснардеп розмістив на своїй сторінці у соцмережі пост, “у якому закликав до зміни територіальної цілісності країни, колабораційної діяльності та співпраці із окупаційною владою рф”.

Правоохоронці арештували майно та активи екснардепа на суму понад 600 млн гривень і передали в управління АРМА.

Колишньому обранцю інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, шахрайство, підроблення документів та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 КК України).

Правоохоронці не називають імені колишнього народного депутата, однак, судячи з фото, опублікованого прокуратурою, та інформації ЗМІ, йдеться про Дмитра Святаша, який у різних скликаннях ВР був членом фракцій “Партії регіонів” та “Відродження”.

Нагадаємо, у грудні 2022 року СБУ оголосила у розшук колишнього народного депутата від “Партії регіонів”, який публічно підтримав російську агресію і закликав отримувати російські паспорти. Йшлося про Дмитра Святаша, який, за оперативними даними, щоб уникнути правосуддя за вчинені злочини втік до росії. У серпні 2023 року антикорупційні органи завершили слідство стосовно ще одного підозрюваного у державній зраді та незаконному збагаченні народного депутата III-IX скликань.

Читайте: Правоохоронці завершили слідство стосовно підозрюваного в держзраді екснардепа Деркача

Фото: Facebook Дмитро Святаш, Київська міська прокуратура

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона