Експрезидента Януковича та його поплічників судитимуть у справі про розстріли мітингувальників у 2014 році

image
4 Жовтня 2023, 14:18
Поділитися:

4 жовтня 2023 г. 14:05

Прокурори Офісу генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього президента України та 9 ексвисокопосадовців. Януковича та членів його злочинної групи звинувачують у організації вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників під час подій на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 року.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Офісу генерального прокурора.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Розслідуванням встановлено, що колишній президент України, з метою незаконного перешкоджання організації та проведенню мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС, за підбурювання представників держави-агресора, створив організовану злочинну групу”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що до її складу він залучив колишніх міністра внутрішніх справ і його заступника, командувача внутрішніх військ МВС України, голову Служби безпеки і його заступника, начальника ГУ МВС в Києві і його заступника, командира столичного полку міліції особливого призначення “Беркут” та міністра оборони України.

“18-20 лютого 2014 року злочинна група під керівництвом експрезидента організувала застосування працівниками правоохоронних органів і внутрішніх військ, з перевищенням службових повноважень, фізичного насильства, вогнепальної зброї, військової техніки та спецзасобів, в тому числі незаконно поставлених з рф, для силової протидії та розгону демонстрантів”, – зауважили в Генпрокуратурі.

В першій половині дня 18 лютого члени злочинної групи організували силовий розгін учасників вуличної ходи до Верховної Ради на підтримку голосування за повернення до Конституції 2004 року. Після обіду 18 лютого обвинувачені організували штурм Майдану під виглядом “антитерористичної операції”. А вранці 20 лютого – розстріл мітингувальників співробітниками роти спеціального призначення ПМОП “Беркут”.

“Такі дії обвинувачених призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту. В тому числі смерті 67 цивільних. Всього постраждали 887 цивільних та 132 правоохоронця. Завдано майнових збитків на суму понад 16 млн гривень”, – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з тим, що ексвисокопосадовці з 2014 року переховуються від сторони обвинувачення і суду на території рф, тимчасово окупованій АР Крим та м. Севастополь, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось за відсутності підозрюваних (in absentia). Стосовно усіх обвинувачених судом обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Обвинуваченим інкриміновано організацію вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію терористичного акту (ч. 3 ст. 28, ст. 340; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України). Колишнім Голові СБУ та командувачу ВВ МВС України також інкриміновано дезертирство (ч. 1 ст. 408 КК України).

Нагадаємо, у справі Майдану колишнього міліціонера столичного спецпідрозділу “Беркут” засуджено до 7 років ув’язнення за перевищення влади, фальсифікацію службових документів та надання завідомо неправдивих показань. Також двох мешканців Харкова, які викрали та катували людину у Києві під час Революції Гідності, заочно засуджено до 7 років тюрми.

Читайте: Екскомандиру львівського “Беркуту” повідомлено про нову підозру в справі Майдану

Як інформувала KВ, 15 вересня 2023 року правоохоронці завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо колишніх президента та очільника Уряду. Януковича і Азарова звинувачують у державній зраді та наданні допомоги рф у проведенні підривної діяльності проти України. Мова йде про підписання у 2010 році “Харківських угод” на користь росії.

Читайте: У справі щодо “Харківських угод” заочно судитимуть Януковича та Азарова

Згодом, у кінці вересня поточного року, антикорупційні органи скерували до ВАКС справу щодо заволодіння мисливськими угіддями “Сухолуччя” у Київській області колишнім президентом Віктором Януковичем та трьома його спільниками.

Читайте: Януковича заочно судитимуть у справі про заволодіння угіддями “Сухолуччя”

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона