Джура-2019: від конкурсу строю та пісні до триденного таборування за містом  

image
13 Травня 2019, 19:45
Поділитися:

11 травня у броварському парку «Перемога» відбулось урочисте відкриття міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Як готувалось проведення гри «Джура» на загальнонаціональному та місцевому рівні, з яких конкурсів та етапів вона складатиметеся, хто візьме участь у змаганнях та чому це не лише патріотично, але й видовищно та цікаво.

Присутні на відкритті гри «Джура» чиновники міської ради нагадали, що цей захід відбувається в рамках нової державної концепції національно-патріотичного виховання та спрямований на відродження козацьких традицій серед молоді.

Про  ідею, структуру, засновників та історію перетворення гри «Джура» на загальнонаціональну через проведення етапів різних рівнів можна ознайомитись ТУТ. Методична основа гри «Джура» – пластова (скаутська) методика.

Наказом МОН затверджено всі організаційні питання щодо проведення гри «Джура» в 2018-2019 навчальних роках.

На місцевому рівні також відбулась чимала підготовча робота. Наприкінці 2016 року Броварська міська рада своїм рішенням затвердила міську програму «Національно-патріотичне виховання дітей та молоді м. Бровари на 2017-2021 рр.». А рік тому БМР створила окремий заклад позашкільної освіти «Центр національно-патріотичного виховання Броварської міської ради Київської області», який й виконав значну частину підготовчої роботи гри «Джура».

Ну, й нарешті, своїм рішенням депутати підтримали виділення коштів у сумі 286,0 тис.грн на проведення гри «Джура» у травні 2019 року. Як повідомив журналістам «Трибуни» директор Центру національно-патріотичного виховання Микола Хижняк, намети, обладнання смуги перешкод, спортивний інвентар закуповуватимуть «із нуля» – це дозволить зекономити у наступних роках, адже таке обладнання дуже потрібне в навчальному процесі.

Але це лише технічна частина підготовки до проведення гри. Не менш напружено школи, учні та педколектив готували творчу частину. Зокрема, кожна команда (рой) мала індивідуально розроблені:

назву;
гасло та речівку;
форму, у т.ч. нашивки з емблемою;
прапор;
програму конкурсів.

Команда ЗОШ №2

Команда ЗОШ №7

Цьогорічна гра «Джура»  скрадається з двох етапів. Перший відбувся в парку «Перемога» 11 травня. У програмі  заходу – виступи кожного рою: стройова підготовка та творча частина. Остання була представлена різноманіттям жанрів – від музикальних до танцювальних номерів.

Другий етап гри відбудеться у заміському комплексі «Авантюрист» поблизу с. Рожни 15-17 травня та включатиме кілька окремих конкурсів, а саме:

стрільба з пневматичної зброї;
метання гранати;
подолання туристично-спортивної смуги перешкод;
долікарська медична допомога;
таборування;
орієнтування на місцевості, знання топографії;
знання історії України.

Тобто, участь у конкурсі є перевіркою знань від військової підготовки та знань із географії, історії, медицини до практичних навиків. Проживатимуть учасники на території комплексу в наметах, але із належними санітарними умовами.

Перший етап конкурсу називався «Впоряд». Участь у ньому взяли  10 броварських шкіл та БНВО. Кожна школа представила свій рой (команду) до 10 учасників, де майже половину складали дівчата.

Команда ЗОШ №5

Команда ЗОШ №3

Причому в деяких командах вони досить удало виконували роль ройового. Відбір на участь у грі відбувався у самих школах. Охочих не бракувало. Під час відбору кандидатів оцінювали комплексно: від фізичної підготовки претендента до знань із профільних предметів. Враховуючи, що гра «Джура» є мультидисциплінарною, на підготовку використали не 1 годину на тиждень, як відводиться на військову підготовку, а набагато більше часу.

Мультидисциплінарна команда – команда, до складу якої включається не менше трьох осіб із числа таких працівників: соціальний працівник, медичний працівник, юрисконсульт, психолог, сестра медична з лікувальної фізкультури тощо.

У грі взяли участь такі команди (рої):

«Січ» –  БНВО;
«Патріоти» –  ЗОШ № 5;
«Серце патріота» – ЗОШ 10;
«Нащадки козаків»  – гімназія ім. Олійника;
«Дніпровці» –   ЗОШ № 1;
«Добробати» – ЗОШ № 2;
«Святославовичі» – ЗОШ № 7;
«Світла варта» –  ЗОШ № 3;
«Побратими» – ЗОШ № 6;
«Берегиня»  – ЗОШ № 9.

Кожна команда спершу демонструвала стройову підготовку, тобто виконання стандартних команд: шикуйсь, ліворуч, праворуч, рівняйсь, руш тощо. Виконання команд оцінювало журі з 5-ти військових, кожен із яких виставляв команді бали.

Потім кожна команда представляла творчу частину, навіть із елементами справжнього шоу: від гри на барабанах до танців із прапорами та спортивних виступів у стилі ушу. Саме ця частина викликала  у глядачів особливе захоплення: було помітно, що багато хто з учасників гри має успіхи у заняттях музикою або спортом.

Один із варіантів творчої частини

Три Ані із ЗОШ №5, які вправно грали на барабанах.

Позаяк цей конкурс був лише етапом гри, журі не оголошувало на загал результатів конкурсу, лише підсумувало бали, які ввійдуть у загальний  результат команд.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари