Дитина і комп’ютер можуть бути єдиним цілим, якщо правильно організувати дозвілля нащадків

image
10 Лютого 2019, 16:08
Поділитися:

Обухів славиться тим, що у місті є багато варіантів проведення дитячого дозвілля

Здається, що сучасний світ, не залишає нашим дітям іншого вибору, ніж проведення вільного часу за комп’ютером.

Ніде правди діти, наші нащадки або сидять нерухомо за ПК, або з гаджетами у руках. Навіть спілкування з однолітками у них перейшло в іншу, віртуальну площину.

Скидається на те, що дитина і комп’ютер — це єдине ціле. Ще років десять тому з’явилися перші дослідження на цю тему, які доводили, що діти, швидше, ніж дорослі занурюються у віртуальну реальність. Так життя може завдати шкоди лише в одному випадку, коли батьки не приділяють належної уваги своїм дітям.

Натомість, якщо правильно організувати простір навколо дитини та приділити увагу її дозвіллю, ситуація стає геть іншою.

Діти, вільний час яких організовують батьки, більш успішні у школі, у них багато друзів, вони комунікабельні, відкриті до світу, а головне — креативні! Й велика заслуга у цьому саме віртуальної реальності. Адже, не секрет, що для того, щоб успішно пройти комп’ютерну гру, потрібно мати неабияке логічне мислення. Часом шукати нестандартні підходи до процесу, та проведення віртуального змагання.

«Саме батьки є тим рушієм, який може або загубити креативність дитини, або підтримати і дати поштовх появі нового Білла Гейтса або Ілона Маска, — говорить Олена Квурт, психолог. — Не варто боятися комп’ютерних технологій. Це те, що організовуватиме та впливатиме на наше життя у майбутньому. Кого, як не дітей потрібно навчати жити й виживати у цьому світі?»

Приємно, що в Обухові, який стрімко розвивається, є всі умови для організації дозвілля дітей. Що стосується віртуальних технологій, то діти краще вчаться комунікувати одне з одним, коли грають в гру у спеціальному центрі під контролем куратора.

«Мова йде не про звичайні стрілялки, а про ігри, які потребують командних дій, спільних рішень, — говорить Максим Рибак, викладач графічного дизайну. — Зараз у дітей багато можливостей для розвитку, книжки, фільми, пізнавальні гуртки, творчі секції. Тож обираючи для дитини гурток пов’язаний з комп’ютерними технологіями, звертайте увагу на те, чи будуть тут викладатись матеріал, який орієнтований на майбутнє».

Все на так складно, як може здатися деяким батькам. Залежність від гаджетів та комп’ютерів у дитини сформується лише тоді, коли батьки геть не цікавляться інтересами та життям дитини.

Ось, головні запитання, на які батькам потрібно знайти відповіді:

• Чим саме комп’ютерна гра цікава дитині?
• Що там є такого, чого немає у реальному світі?
• Що дитина шукає у віртуальному світі? Азарт, адреналін, самоствердження, брак спілкування тощо?

Варто зауважити, якщо дитина віддає перевагу комп’ютерним іграм, уникаючи реального життя, саме батькам потрібно бити на сполох. Для цього не обов’язково бігати по Обухову, шукаючи цікавий гурток. Достатньо знайти в інтернеті дитячий світ, або просто вбити у пошуковик фразу «Дитяче дозвілля Обухова», і все.

Можна зацікавити дитину реальним життям на власному прикладі. Поведінка дітей, визначається тим, як поводяться її батьки. Можна разом із дитиною записатись на курси або гурток. Фотографування, їзда верхи, стрибки з парашутом і т. ін. — варіантів безліч. Головне усе робити разом.

Дорікаючи дитині тим, що вона багато часу проводить за комп’ютером, варто подивитись і на себе, скільки часу за монітором проводите ви самі.

Щоб зробити правильний вибір, обирайте зацікавлення для дитини, орієнтуючись на її побажання.

«Мої діти подорожують зі мною з дворічного віку, — розповідає мешканка Обухова Людмила. — Сьогодні, мої син і донька відвідують гуртки, спортивні секції, басейн. Будь-яке їх починання я сприймала на «ура!» Можливо, саме тому, не знаю, що таке дитяча комп’ютерна залежність? Так, у нас вдома є два комп’ютери, планшет, гаджети, але діти «там» не пропадають. Сьогодні в Обухові діє спеціальний ресурс, на якому можна швидко знайти спортивну секцію чи гурток для дитини, місце, де можна відсвяткувати дитячий день народження, чи табір на час канікул. Можна й взагалі поєднати корисне з приємним. Наприклад, у кожного дома знайдеться безліч дитячих речей, які у доброму стані, але більше вам не потрібні. Залучіть дітей до їх продажу. Сфотографувати річ, зробити її опис та виставити оголошення — просто. Так, діти і вам допоможуть позбутись зайвого й гроші зароблять. Ви ж винагородите їх працю?»

Можна навіть піти у салон краси. Зробити зачіску чи манікюр, поки дитина буде займатись з однолітками в спортивній секції, танцювальному ансамблі тощо.

Одним словом, багато чого можна знайти й придумати. Було б бажання.

Коментарі

коментарів

Джерело: Мій Обухів