Дитсадок на Порошинці: ДНЗ для міста чи ще один житловий масив? | Трибуна

image
31 Січня 2020, 22:16
Поділитися:

Цього разу земельна комісія була насичена та розглянула багато резонансних питань. Зокрема, відмовила у праві постійного користування земельною ділянкою забудовнику, який мав намір «ущільнити забудову» трьома висотками на вул. Грушевського. Також відмову отримало підприємство, яке мало намір замість «парковки» збудувати торговий центр на цій же вулиці. А власнику скандальної мийки навпроти Терміналу надали розстрочку на викуп земельної ділянки. Сьогодні в матеріалі – про результати інвентаризації законності встановлення гаражів, чи буде реконструкція вулиці Гагаріна в цьому році та плани власників будівлі дитячого садочка на Порошинці.

Вулиця Грушевського: плани на забудову

ТОВ «АТБ-торгстрой» вкотре звернулося з пропозицією про зміну цільового призначення земельної ділянки на вул. Грушевського, 15-Г: підприємство планує замість стоянки на центральній вулиці міста збудувати торговий центр. Питання має довгу історію, в якій фігурують навіть кримінальні справи.

Почалося з того, що підприємство, яке орендувало ділянку під організацію стоянки, збудувало приміщення для охорони, паркан, асфальтне покриття і оформило на них право власності як на об’єкти нерухомого майна. З цим не погодилися окремі депутати: за ініціативи Юрія Скотнікова відкрито 2 кримінальних провадження  щодо незаконності оформлення «нерухомості». Справи з часом закрили «за відсутністю складу злочину», але присутній на комісії секретар міської ради Петро Бабич підтвердив, що така схема захоплення земельних ділянок у місті є непоодинокою: багато хто не задовольнився орендою і згодом оформив земельну ділянку в приватну власність. У підсумку, комісія не підтримала зміну цільового призначення ділянки.

Схема розташування привабливої земельної ділянки на вул. Грушевського

Ще одне питання на комісії винесено в зв’язку із заявою мешканців будинку на вул. Грушевського, 17. Справа в тому, що земельна ділянка площею близько 3,5 га знаходиться в постійному користуванні у забудовника ПрАТ «Броварський ЗБК», який в свій час збудував три будинки на вул. Грушевського, 15-А, 17, 17/1. Між цими будинками є великий двір, а сама ділянка охоплює не лише двір, а і внутрішньоквартальний проїзд, що веде до Палацу творчості. Мешканцям будинків, один із яких уже є ОСББ, стало відомо, що забудовник подав заяву на отримання містобудівних умов для забудови цього великого двору трьома багатоповерхівками.

Так виглядає двір, який  планують забудувати

Мешканців обурили такі наміри, тож вони звернулися в земельну комісію з вимогою припинити право постійного користування на цю земельну ділянку. І депутати їх підтримали та скасували право постійного користування.  Не факт, що забудовник погодиться з таким рішенням, але розголос приверне увагу до питання.

Як із МАФа створити павільйон та чому чесна конкуренція важлива

Цього разу одразу декілька власників магазинів-павільйонів звернулися з пропозицією продовжити їм термін оренди земельної ділянки не на рік, а на 5-ть років, позаяк, на думку підприємців, їх помилково зараховували до МАФів. На запитання членів комісії: яким чином підприємцям удалося з МАФа зробити павільйони та капітальні споруди, підприємці чесно розповіли, що свого часу інвестрада надала кожному з них погодження на «переобладнання», внаслідок чого тимчасові споруди стали капітальними. Це – один із наслідків непрозорої роботи цього органу, про який «Трибуна»  неодноразово  писала.

Інвестрада під грифом «секретно»: знижки для Граната та добудова кафе «Олівер-Твіст» 

Ще одному підприємцю-власнику кафе-перукарні, де розташований заклад «Олівер Твіст», не погодили продовження терміну договору оренди через декілька незаконно встановлених МАФів на території біля будівлі. Це питання відкладено до  часу, коли незаконні МАФи приберуть. Нагадаємо, що в 2019 році відбулися конкурси на розміщення МАФів у парку «Перемога». Отримані кошти за право розміщення об’єктів сплачуються в бюджет міста. Тому, на думку земельної комісії, власник закладу порушує норми чесної конкуренції і не отримає продовження оренди.

Наразі біля «Олівера-Твіста» незаконних МАФів менше, ніж влітку, але вони є

Хто, де та які послуги надаватиме в парку «Перемога». Переможці конкурсу 

 Садочок на Порошинці: ДНЗ для міста чи ще один житловий масив?

На засідання земельної комісії завітали власники будівлі колишнього дитячого садочку на вул. Київська, 298 – ТОВ «ЗЕОН-БІЗНЕС СИСТЕМИ» з пропозицією про зміни детального плану території. Власники будівлі не приховували намірів збудувати на цій земельній ділянці кілька житлових будинків, а в якості «бонусу» пропонували місту квартири для учасників АТО та невеличкий дитячий садочок на території ЖК.

Лист від власників будівлі ТОВ «ЗЕОН-БІЗНЕС СИСТЕМИ»

Підприємці повідомили, що будівлею володіють із 2015 року. За цей час повністю відновили внутрішні інженерні мережі електро- та теплопостачання. Також пригадали, що два роки тому зверталися в міськраду з пропозицією викупити будівлю в комунальну власність. Щодо вартості будівлі, то звучала сума в 800 тис. доларів США, але підприємці підтвердили, що вартість має бути ринковою, і на щось більше вони не претендують.

Депутати земельної комісії бурхливо обговорювали питання та дійшли висновку, що треба боротися за викуп будівлі колишнього дитячого садочка за ринковою ціною, тому що цей мікрорайон уже перевантажений новобудовами. Представники підприємства-власника будівлі планують  завітати на найближчу сесію міської ради.

Власнику мийки напроти Терміналу дозволили розстрочку на викуп земельної ділянки

Непересічна історія про мийку добігає кінця: власнику мийки ФОП Костомаха Є.Л. після багатьох невдалих спроб вдалося отримати дозвіл на викуп земельної ділянки під мийкою. Ділянка площею 0,2618 га була оцінена в 2 154,6 тис.грн. За законом, 50% від цієї суми підприємець має сплатити одразу, а на інші 50% може  отримати розстрочку. Підприємець звернувся з прохання надати розстрочку на 1 077,3 тис.грн на термін 1 рік, але члени змеленої комісії погодили розстрочку до кінця поточного року, тобто, на 10,5 місяців.

Автомийка на Київській: переможені та переможці 

Також члени земельної комісії, які проводили інвентаризацію усіх законних гаражів у місті, повідомили, що з 41 гаражу, які мають офіційні дозволи, лише 6 – із повним комплектом документів, який дозволяє претендувати на гараж. Ще 10 осіб мають неповний комплект із обов’язкових документів, які надають право на встановлення гаражу.

А тепер порівняйте цю кількість із кількістю гаражів, які фактично розміщені в місті поза межами гаражних кооперативів!

Ангеліна Козлова

Фото –авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари