Дитячий садочок у Горі готується до відкриття

image
23 Серпня 2023, 16:16
Поділитися:

Дитячий садочок у селі Гора невдовзі відкриє свої двері для дітей. Роботи всередині будівлі завершені ще три місяці тому. Зараз будівельники займаються благоустроєм та облаштовують найпростіше укриття в підвалі. Те, що роботи наближаються до завершення, видно неозброєним оком. Тому представники місцевої влади та будівельники зустрілися з людьми, аби показати, як йдуть роботи та розповісти, скільки витрачено коштів.

Нагадаємо, загальна площа садочку 2034 м2. Він розрахований на 7 груп — 212 дітей та 53 працівники. Фактична вартість робіт по капітальному ремонту будівлі склала 18 млн 894 тис. грн. За ці кошти була повністю оновлена штукатурка, замінено дах, усі мережі всередині садочку, пофарбовані фасади, встановлені сучасні перила на сходах та багато іншого. Виконує роботи ПрАТ «Бориспільський комбінат будівельних матеріалів».

Тривають роботи з благоустрою

«Середня вартість капітального ремонту склала 9289 гривень за метр квадратний. Зараз ми готуємось до здачі садочку. Дуже сподіваємось, що до 1 вересня його буде введено в експлуатацію», — зазначає голова правління ПрАТ «БКБМ» Ігор Шалімов.

Чимало робіт було проведено з підвищення енергоефективності будівлі. І це не лише заміна вікон на сучасні. Садочок отримав нову котельню. В підвалі розташували індивідуальний тепловий пункт. Тепер працівники самі зможуть регулювати температуру в кожній групі.

Зараз будівельники закінчують роботи з благоустрою території дитячого садочка. Роботи тут також дуже багато. На них було виділено 11,804 млн грн. Додатково сільрада закупила на 4 млн грн матеріалів. За ці кошти територія садочка змінилася кардинально. Облаштована система автополиву, закуплені нові кущі та дерева. Повністю замінена система освітлення. Але найбільше коштів пішло на обладнання майданчиків та павільйонів із штучним покриттям. До речі, саме їх до 1 вересня можуть не встигнути встановити.

«Спочатку ми замовили обладнання для майданчиків у Польщі. Але зараз везти його з Польщі — це дуже великі транспортні витрати. Тому ми знайшли вітчизняного виробника з Чернігова. Альтанки вже приїхали і зараз триває їх монтаж. Але інше обладнання, таке як гойдалки та інше обладнання для активних зон, поки не приїхало. Чекаємо», — пояснив Ігор Шалімов.

З початку серпня працівники потроху наводять лад у будівлі. Кімнати відмиті. На місця встановлюються нові меблі та обладнання — дитячі ліжка, інтерактивні дошки тощо. Гордість садочку — нова кухня. Встановлене обладнання відповідає не лише усім нормам, а й може дати фору кухням деяких ресторанів. Пароконвектомат, сучасні жарові поверхні, нове холодильне обладнання — усе зроблено для того, аби харчування дітей було не лише смачним, але й безпечним та корисним.

Дитячий садочок у Горі  готується до відкриття

Проектна документація на укриття вже готова

Також будівельники закінчують роботи по облаштуванню найпростішого укриття в підвальному приміщенні. Без нього садочок не введуть в експлуатацію.
«В цьому питанні норми змінилися. І по тому проекту, по якому ми починали роботи, ми б не ввели садочок в експлуатацію. Наявність укриття для роботи такого закладу в наших реаліях обов’язкова», — зазначив Ігор Шалімов.

Наразі укриття — це дві кімнати в підвалі, де діти можуть знаходитися під час повітряної тривоги до трьох годин. Повноцінне укриття буде робитися вже пізніше — після того, як садочок почне працювати. Проектна документація для нього вже готова і невдовзі буде оголошено тендер.

«Ми почали робити проект по укриттю в лютому цього року. Раніше не могли, адже в 2022 році жодного фінансування на капітальні об’єкти не було. Постанова Кабміну №590 забороняла будь-які капітальні видатки. Цього року ми зібралися 25 січня і вирішили, що необхідно цей проект робити — спочатку на ентузіазмі, а згодом дозволили і фінансування. Зараз проект виготовлений, він пройшов експертизу, готуємось оголошувати тендер. Орієнтовна вартість робіт складе близько 7 млн грн. Роботи будуть виконуватися поетапно», — зазначила начальник управління гуманітарного розвитку Гірської сільської ради Ольга Плахотнюк.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама