Дитячих садків більше не буде? МОН пропонує альтернативу. А що в Броварах?

image
12 Травня 2023, 20:11
Поділитися:

У Міністерстві освіти та науки запропонували розвивати альтернативні форми здобуття дошкільної освіти в Україні. Що про такі зміни розповідають в Броварському управлінні освіти та детальніше про діяльність дитсадків нашої громади в умовах воєнного стану – читайте в матеріалі.

Міністерство освіти і науки планує розвивати альтернативні форми здобуття дошкільної освіти в Україні, мета яких – розширити доступ дітей раннього і дошкільного віку до якісних освітніх послуг. Замість звичних для українців дитячих садків, пропонують ввести групи короткотривалого перебування. Вони можуть бути прогулянковими, консультативними або сезонними. 

Втім, за словами головної спеціалістки Броварського управління освіти і науки Світлани Листопад, наразі ця пропозиція перебуває на рівні «проєктної інформації», яку поки що лише обговорюють. Чи відбудуться такі зміни та коли це буде – поки що говорити зарано.

Нагадаємо, після активної фази воєнних дій на Київщині, у Броварській громаді першими, на початку травня, відновили свою роботу три дитсадки: «Казка», «Оленка» та «Калинка». Протягом 2022 року запрацювали всі ЗДО. Загалом у Броварській громаді в 23-х дитсадках комунальної власності зареєстровано 4 тис. 584 дітей. У 7 дитсадках приватної власності – 171 дитина.

За словами Світлани Листопад, щодня кількість вихованців, які ходять до дитсадків Броварської громади, лише збільшується. Так, узимку їх відвідувало 1 500–1 700 дітей, а вже в травні – понад 2 тис. Однак на довоєнний період дитсадки ще не вийшли, адже на початку лютого 2022 року відвідувань було близько 2 500.

Зазначимо, спеціалізованих дитсадків у громаді немає, однак є спеціалізовані групи. До прикладу, в «Джерельці» є одна спецгрупа для діток із важкими вадами мовлення. У «Барвінку» укомплектовані 4 санаторні групи, в яких проходять додаткові заходи з оздоровлення дітей, а в «Дивосвіті» (колишня назва «Теремки») – одна. 

Інклюзивних груп у дитсадках громади 37, а логопедичних – 45. Такі групи є майже в кожному ЗДО.

Зазначимо, що наразі працюють не всі дитсадки. Зокрема через будівництво у ЗДО «Зірочка», діти відвідують дитсадок «Золота рибка». Діти із ЗДО «Ромашка» через відсутність у будівлі тимчасового укриття, виховуються у «Вулику» (колишній «Теремок») та «Червоних вітрилах». А дітки з «Джерельця», яке постраждало під час авіакатастрофи, розподілені до дитсадків «Капітошка», «Золотий ключик», «Оленка» та «Перлинка».

Наразі в дитсадки Броварської громади тривають набори до нових молодших груп.  Після нового року, протягом декількох місяців, батькам необхідно отримати в управлінні освіти направлення відповідно до електронної черги. До кінця літа мають вирішитися всі організаційні питання, а відвідувати садочок діти зможуть із 1 вересня.

Маленькі вихованці можуть приходити в дитсадок не одразу всі, а поступово, адже кожній дитині потрібен період, аби адаптуватися.

Читайте також:

38 вихователів постраждалого від авіакатастрофи дитсадочка «Джерельце» планують оздоровити
Постраждалих через авіатрощу в Броварах оздоровлювали в Прикарпатті коштом МВС
Харчування дітей у гімназіях і дитсадках Броварської громади здорожчало
У Броварах дітей із постраждалого під час авіакатастрофи ЗДО «Джерельце» розподілили по 4-ох дитсадках. ФОТО

Читати далі: Дитячих садків більше не буде? МОН пропонує альтернативу. А що в Броварах? , автор Радчук Наталія

Джерело: Трибуна – Бровари