Дитяче інфекційне відділення в Броварах реконструює фірма, що фігурує в кримінальному провадженні

image
7 Липня 2023, 20:40
Поділитися:

Загалом досудове розслідування встановило, що представники Департаменту регіонального розвитку КОДА провели ряд тендерних закупівель, де виявлено ознаки можливих корупційних та дискримінаційних порушень при оголошенні та проведенні публічних торгів.  Зокрема і щодо тендеру на реконструкцію інфекційного відділення Броварської дитячої лікарні, де Департамент також був замовником робіт, а переможцем – ТОВ «Ласт Буд Кепітал». Чи чесно потрапили до кишені фірми мільйони бюджетних коштів, з’ясовують слідчі. А що з ремонтом  інфекційного відділення – читайте в нашому матеріалі.

Реконструкцію в інфекційному корпусі дитячої лікарні розпочали в серпні 2021 р. через давні проблеми –  аварійний стан будівлі, зокрема просідання споруди та  значні тріщини на стінах.

Тендер на проведення реконструкції оголосив Департамент регіонального розвитку КОДА. У травні 2021 р.  Департамент провів тендер на закупівлю робіт. Із трьох претендентів переможцем визначено молоду столичну фірму – ТОВ «Ласт Буд Кепітал», яка на ринку тоді працювала 2 роки. Основний вид діяльності фірми – будівництво доріг і автострад.  Керівник товариства – Тетяна Науменко, засновник і кінцевий бенефеціарний власник  – Мкртчян Фрунз (Вірменія).

25 червня 2021 р.  в.о.голови Департаменту Алла Бондар підписала з переможцем торгів договір на виконання реконструкції на суму 31 млн 958 тис. 429,71 грн.

Проєктанти розробили проєкт, що має дозволити зменшити на будівлю навантаження. Так, мали облаштувати армований (монолітний) пояс, що покликаний розподілити в будівлі навантаження та зв’язати всю площину в єдине ціле. Також заплановано зробити нову покрівлю, ремонти в самих приміщеннях.

Реконструкція мала відбуватися на умовах співфінасування з обласного та міського бюджетів. Із обласного бюджету витрати мали скласти  25 млн 933 тис. 316 грн, із міського – 6 млн 720 тис. 453 грн. Згідно з умовами оплати договору, 30% від вартості робіт мали заплатити авансом, 70% – після виконання робіт. Завершитися роботи мали до кінця 2021 року.

Нагадаємо, цією реконструкцією опікувалася Марина Сапожко – депутатка облради, яка в той час була заступницею голови облради і, власне, це був її «політичний» проєкт.

Після усунення з посади пані Сапожко навесні 2021 року, роботи з реконструкції ще деякий час тривали.

У січні поточного року стало відомо, що область відмовилася від реконструкції. Тоді під час сесії міської ради Ігор Сапожко назвав причини: зміна обласного керівництва та не ухвалення обласною радою проєкту рішення щодо капітального будівництва всіх об’єктів в області.

Підрядники встигли відремонтувати фасад, утеплити та обшити стіни. Але в 2022 році коштів область не виділила. Як стало відомо, ще в 2021 р. область повернула місту 6 млн 702 тис.грн – суму співфінансування.

Станом на січень 2023 р., в інфекційному відділенні підрядник зробив робіт на 22 млн 893 тис.грн із запланованих на 31 млн 958 тис. (понад 71%)  – залишилося завершити утеплення і зробити внутрішні роботи, повідомила тоді начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова.

інфекційне відділення дитячої лікарні

У січні поточного року депутати міськради на «коригування» внутрішніх робіт і оновлення проєкту виділили 1 млн грн – взяли з будівництва вул. Симоненка.

Під час січневої сесії директор Броварської лікарні і депутат обласної ради Валентин Багнюк зазначив, що є можливість добудувати інфекційне відділення за грантові кошти міжнародних фондів, тож подали пропозиції до двох організацій із умовою, що місто допрацює всі документи – проєкт та експертний звіт.

Станом на сьогодні, проєкт ще не зроблений, повідомила Світлана Решетова, а роботи на об’єкті призупинені.

інфекційне відділення дитячої лікарні

інфекційне відділення дитячої лікарніЯк стало відомо з відкритих джерел, 04.11. 2022 р. відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, що стосується розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем під час реконструкції в Броварах інфекційного відділення дитячої лікарні.

08 лютого 2023 р. слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва виніс ухвалу в справі про надання дозволу на проведення обшуку квартири одного з фігурантів справи задля вилучення оригіналів та копій низки речей та документів.

Серед документів мали вилучити і проєктно-кошторисну та тендерну документацію щодо участі ТОВ «Ласт Буд Кепітал» у тендері на реконструкцію інфекційного відділення центру «Дитяча лікарня» КНП «Броварська БКЛ».

Адвокати кілька разів подавали апеляційні скарги, проте Київський апеляційний суд у скаргах відмовляв, відтак всі необхідні документи, що стосуються реконструкції в Броварах інфекційного відділення товариством «Ласт Буд Кепітал», вилучили.

Загалом досудове розслідування встановило, що представники Департаменту регіонального розвитку КОДА провели ряд тендерних закупівель, зокрема також  і на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу м. Миронівка Київської області (загальна вартість якого становить 15 млн 400 тис. 428,21 грн). У ході аналізу тендерної документації виявлено ознаки можливих корупційних та дискримінаційних порушень при оголошенні та проведенні публічних торгів.

Окрім цього, у квітні цього року слідчий відділ Фастівського РУП розпочав проводити досудове розслідування в кримінальному провадженні від 01.06.2022 р. за фактом привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном – бюджетними коштами, виділеними на будівництво баскетбольного майданчика на території Тарасівської загальноосвітньої школи Фастівський району, вчиненого шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Замовником якого також є Департамент регіонального розвитку Київської ОДА, а підрядником  – ТОВ «Ласт Буд Кепітал».

25 травня 2023 р. Києво-Святошинський районний суд продовжив строк досудового розслідування в цій справі, позаяк акт приймання виконаних будівельних робіт від 08.12.2021 р. на момент його складання не відповідав фактичній ситуації з виконанням робіт.

Що стосується реконструкції інфекційного відділення дитячої лікарні в Броварах, то невідомо, коли вона продовжиться, позаяк нині проєкт із коригування внутрішніх робіт не завершений, коштів на будівництво немає, та і невідомо, чи завершуватиме роботи саме «Ласт Буд Кепітал», адже цією фірмою, так як і Департаментом регіонального розвитку, зайнялися слідчі органи.

Читайте також

У Броварах реконструюють дитяче інфекційне відділення за близько 32 млн грн
Реконструкцію інфекційного відділення броварської дитячої лікарні область переклала на місцевий бюджет
Реконструкція інфекційного відділення броварської дитячої лікарні: що зроблено і коли завершиться?
У Броварах субпідрядні організації призупинили реконструкцію дитячого інфекційного відділення

Читати далі: Дитяче інфекційне відділення в Броварах реконструює фірма, що фігурує в кримінальному провадженні , автор Ющенко Ірина

Джерело: Трибуна – Бровари