Дисидентку і краєзнавицю Марію Овдієнко нагородили премією Ірини Калинець – ФОТО

image
7 Червня 2019, 21:22
Поділитися:

22 травня в столичному музеї Тараса Шевченка відбулося нагородження премією імені Ірини Калинець трьох лауреаток. Однією з них стала броварська дисидентка, громадська діячка і краєзнавиця Марія Овдієнко, яку нагородили «за наполегливість та мужність у відстоюванні українських державницьких позицій, висвітлення «Білих плям» в історії України».

Нагороди, які вже 7-ий рік вручає Міжнародний благодійний фонд імені Ярослава Мудрого, цього року надали Галині Могильницькій з Одеси, Ауріці Стратан зі Львова та Марії Овдієнко з Броварів, ідеться на сайті фонду. Підстави для кожної з лауреаток відрізняються, однак усі вони стосуються дослідження, висвітлення або популяризації сторінок із історії України.

Голова фонду Валентина Стрілько

Нагородження Марії Овдієнко. Праворуч від неї – Галина Могильницька (у чорному вбранні), а ліворуч – Ауріка Стратан (у синьому одязі)

Як зазначено в критеріях присудження, премія надається, зокрема, за громадянську позицію та мужність – особі, яка активно відстоює українські позиції в державотворчому процесі. Марія Овдієнко була удостоєна нагороди саме за цим критерієм.

У поданні на нагородження зазначено, що Марія Овдієнко ще в радянські часи вела роботу з українізації шкіл у Броварах, протестувала проти викладання російською в альма-матері, організовувала тематичні перегляди фільмів, відвідування вистав, а також колядування. Вона пережила низку обшуків і була виключена з філологічного факультету Одеського державного університету імені Іллі Мечникова.

Пізніше, працюючи вчителькою української мови та літератури, Марія Овдієнко фахово підготувала та виховала численних учнів, які стали вчителями, бібліотекарями, журналістами, науковцями з національними переконаннями. Також вона очолювала фольклорний гурток, який налічував 72 учні. У 1980-х роках члени гуртка відновлювали автентичні українські традиції, здійснювали наукові експедиції.

Марія Григорівна вчителювала в 3-ій школі в Броварах. Зорганізувала там Малу академію народних мистецтв, де діяли майстерні писанкарства, пошиття традиційного місцевого одягу, плетіння з соломи, традиційної місцевої вишивки, національної кухні, випікання традиційного хліба тощо.

18 травня 1989 року започаткувала традицію щорічного відзначення в Броварах Шевченківського дня. Була серед організаторів і учасників установчого з’їзду Народного Руху України. Цього ж року її обрали головою Товариства української мови в Броварах. Із 2008 року працює старшою науковою співробітницею Броварського краєзнавчого музею.

Займається темою «Голодомор 1932 –  1933 рр. у Броварях». Готує експозицію Кобзаревої світлиці. Пише і перекладає поезію та прозу. Із 1997 року в одному лише виданні «Українська ідея» видала понад 250 різних книжок. Марія Овдієнко є також лауреаткою премій імені Василя Стуса, Григорія Чупринки, нагороджена орденом Святої Варвари Великомучениці Української православної церкви Київського патріархату.

Як зазначила «Трибуні Броварів» Марія Овдієнко, премія є важливою для увічнення пам’яті Ірини Калинець, яка мала низку наукових досліджень, а також літературні та літературознавчі праці. Нагороджена вказує, що Міжнародний благодійний фонд імені Ярослава Мудрого видав 10 томів спадщини Ірини Калинець, поширення яких теж сприяє увічненню пам’яті про діячку.

Ірина Калинець – українська поетеса, прозаїк, публіцистка, культурологиня, літературознавиця, громадська діячка. Народилася у Львові. Під час другої хвилі брежнєвських репресій за виступи на оборону переслідуваних діячів культури, 1970 року звільнена з роботи. У липні 1970 року підписала протест 9 громадян Львова проти арешту Валентина Мороза.

У грудні 1971 року вона підписала декларацію про створення Громадського комітету захисту Ніни Строкатої. 1972 року заарештована за «антирадянську агітацію та пропаганду», засуджена до 6 років ув’язнення в політичних таборах Мордовії та 3 років заслання в Читинській області. З 1987 року брала активну участь у пробудженні вільного культурного та громадського життя Львова.

Фото – Валентина Ковалівська

Джерело: Трибуна Бровари