Дихати і вижити: екодесант на сесії міськради проти забруднення повітря

image
29 Вересня 2019, 20:40
Поділитися:

«Хочемо дихати чистим повітрям», «РЯТУЙТЕ я хочу жити», «Ви також вдихаєте отруту» –  під такими гаслами розпочиналась сесія Броварської міської ради 26 вересня. Найбільш активні жителі не зупинились на  екопротесті, що відбувся у День міста, і прийшли до депутатів на розмову про якість повітря.

Вже не перший рік містян турбує неприємний хімічний запах невідомого походження, сезонне спалювання листя та сміття як удень, так і вночі. «Ми запускали дрон та фіксували звернення в «Контакт-центр», ми письмово звертались до екологічних служб та приходили на особистий прийом до міського голови…Але й досі не бачимо і не відчуваємо результатів…», – кажуть учасники акції.

Учасники екоакції у БМР

екологічна акціяПрисутні на сесії жителі Броварів зачитали звернення до депутатів міськради, у якому вимагали взяти під належний контроль виконання Програми контролю стану атмосферного повітря в м. Бровари на 2017-2019 роки (далі – Програма).

 

екологічна акція, сесія міськради

екологічна акціяЗвертаючись до депутатів, протестувальники просили «…зобов’язати виконавчий комітет БМР у повній мірі виконати вищевказані рішення БМР, реалізувавши передбачені Програмою заходи у вказані терміни та забезпечити необхідний обсяг фінансування…». Також активісти перелічили ряд заходів, які, на їх переконання, необхідно терміново здійснити для покращення ситуації з забрудненням повітря.

екологічна акціяНагадаємо, вищезгадана екологічна програма затверджена депутатами ще у вересні 2017 року. Програма передбачала ряд заходів для контролю за якістю повітря: встановлення трасових датчиків вздовж доріг та стаціонарних постів контролю для створення умов ідентифікації забруднювачів повітря, адже довести винуватість порушників як серед підприємств, так і серед населення, вкрай важко. В кінці 2017 року на втілення програми було виділено кошти в сумі 200тис. грн, за які фахівці Центральної геофізичної обсерваторії провели повне обстеження міста для визначення місць подальшого розташування спостережних станцій. У 2018 році на заходи програми не було виділено ні копійки. На початку 2019-го на розгляд депутатів було винесено рішення про виділення 2 млн грн для закупівлі трьох ( із шести необхідних) станцій спостереження, обладнання яких дозволить моніторити стан повітря та визначити ймовірних порушників екологічного законодавства. На момент затвердження програми загальні обсяги фінансування оцінювались у 8 мільйонів грн.

Під час засідання екоактивісти зажадали почути звіт головного еколога міста щодо порушених у зверненні питань, особливо в частині виконання програми. Адже скарги мешканців на неналежну якість повітря надходять до міської ради у великій кількості не перший рік, а термін дії програми вже добігає кінця.

екологічна акція

Звернення ініціативної групи

екологічна акція

екологічна акція, сесія міськрадиУ відповідь головний еколог міста Юрій Жимайлов повідомив присутніх про результати роботи виїзної групи з контролю стану забруднення атмосферного повітря у нічний час. На думку еколога, місцеві органи обмежені у повноваженнях щодо можливостей виявлення та застосування штрафних санкцій та інших заходів впливу до потенційних порушників, та нарікав на недосконалість законодавчої бази.

Юрій Жимайлов- головний еколог Броварів

Юрій Жимайлов

Деякі депутати наголошували на важливості діалогу з фіскальними органами для створення бази  підприємств, які мають сплачувати екологічний податок, надходження від якого в подальшому використовуватиметься для втілення природоохоронних заходів. Пропонували проводити більш потужну інформаційну кампанію проти спалювання сміття у приватному секторі та запроваджувати компостування опалого листя на міському рівні. Адже лише запропонувавши «паліям» альтернативу, можна, у разі порушення, «вдарити гривнею».

Леонід Черепєйнік, депутат

Леонід Черепєйнік, депутат БМР

Андрій Саук, депутат БМР

Андрій Саук, депутат БМР

Своєю чергою активісти зазначили, що не ставлять перед чиновниками нереалістичних завдань, не вимагають  закриття підприємств чи інших радикальних дій, які б стали на заваді конструктивному діалогу, але просять активізувати роботу щодо захисту законних прав громадян дихати чистим повітрям.

Долучився до діалогу й присутній на сесії депутат облради Олексій Дорошенко, який зазначив, що в розпорядженні КОДА є мобільна екологічна лабораторія, то ж для розв’язання екологічних питань броварців  можна скористатисьі заходами обласної екологічної програми.

Усі присутні на сесії прониклись проблемою. Втім, для «синхронного дихання» представників влади і активістів чогось таки бракує: чи то політичної волі, чи то розуміння економічної доцільності, чи усвідомлення реальної загрози від вдихання отруєного повітря. Активісти обіцяють не складати «зброї», а влада обіцяє почути і працювати задля покращення ситуації.

екологічна акція, сесія міськради

екологічна акція, сесія міськрадиРедакція «Трибуни-Броварів» не вперше звертається до теми екології, то ж і надалі не стоятиме осторонь подій.

Радимо прочитати також:

Екологія міста: як життя в суцільному «чаді» позначається на здоров’ї 
Екологія Броварів: Хто або що заважає дихати на повні груди. Частина 1 
Екологія Броварів: Хто або що заважає дихати на повні груди. Частина 2 
Екологія Броварів: «Залізний Фелікс», або хто заробляє на нашому здоров’ї? 
Екологія Броварів: броварчани не проти забруднення повітря? 
Екологія Броварів «на мапі»: аналіз якості повітря по районах 
Екологія Броварів «на мапі»: місця-рекордсмени із забрудненості
Екологія Броварів: підсумки 
Хто труїть броварчан: серія «Підозрювані та винуватці» 
Хто труїть броварське повітря – невідомо, але не «Орієнтир-Буделемент», – чиновники 
Чому не можна спалювати листя: як учні школи №3 вчили дорослих 
Екопротест у День Броварів: рятуйте, ми хочемо жити! ФОТО

Фото – Микола Кожемяко

Джерело: Трибуна Бровари