Дубінський вніс у ВР законопроекти, що дозволять мобілізовувати нардепів, урядовців та держслужбовців

image
30 Серпня 2023, 12:33
Поділитися:


Про це дізналася з відповідних законопроектів, зареєстрованих ним у ВР, передають Хроніки Обухова.

  • Законопроект №9647 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації народних депутатів України)” виключає діючу норму статті 23 (“Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації”) Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за якою не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані народні депутати України.
  • Одночасно пропонується виключити з Закону “Про статус народного депутата України” статтю 29, згідно якої “Народний депутат на строк виконання своїх повноважень звільняється від призову на військову або альтернативну (невійськову) службу, а також від призову на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори”.
  • Проект закону №9649 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації громадян України)”, у свою чергу, стосується скасування “броні” для держслужбовців органів державної влади та місцевого самоврядування.

Дубінський пропонує не лише скасувати законодавчо закріплені відстрочки “за посадами”, а й додати до низки законів нові норми: щоб претендувати на зайняття посад державної служби вищих категорій (А, Б, В), військовозобов’язані мають спершу відстужити півроку в армії, і лише після цього можуть бути призначеними. При цьому, законопроект прописує такий військовий обов’язок і для тих, хто вже займає посади (якщо б Рада ухвалила цей закон, посадовці мали би дев’ять місяців, щоб підтвердити військову службу – інакше “на вихід”), – йдеться у повідомленні.

Серед тих, кого це стосується, – Прем’єр-міністр, міністри, прокурори, голови ОДА, їх заступники, керівництво БЕБ, НАБУ, ДБР тощо.

Така обов’язкова вимога відслужити, щоб мати право бути високопосадовцями, містить у законопроекті виключення – на випадок того, якщо людина має право на відстрочку безвідносно до наявності чи відсутності “броні”.



Source link