Другий тур виборів президента: змінити місце голосування можна з 7 до 15 квітня

image
9 Квітня 2019, 18:03
Поділитися:

7 квітня Центральна виборча комісія оголосила про другий тур виборів президента України. Повторне голосування призначено на неділю, 21 квітня. Того ж дня,7 квітня, ЦВК дозволила українцям розпочати процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни місця реєстрації. Два дні поспіль на І-му поверсі Броварської міської ради людно: сотні громадян згодні годинами стояти в черзі у відділі ведення Державного реєстру виборців, щоб отримати можливість висловити свою думку на підтримку того чи іншого кандидата в президенти в ІІ-му турі. 

 Пані Лілія переїхала в Бровари з Луганської області. Щоб отримати можливість  проголосувати, стояла в черзі на тимчасову зміну місця голосування  під час І-го туру не одну годину. Чи не сорокова в черзі, щоб отримати можливість висловитися і в ІІ-му турі. Чекатиме стільки, скільки треба, каже жінка, адже хоче, щоб її діти та внуки не виїздили за кордон, а залишалися жити на Луганщині – в Україні. У другому турі  свою думку змінювати не збирається і голосуватиме так, як і в І-му.

Остаточно впевнена в своєму виборі й пані Оксана, яка приїхала в наше місто із Сумської області. Під час І-го туру участі у виборах  жінка не взяла, бо місце голосування так і не змінила. Зізнається: довго вагалася, за кого б віддала свій голос 31 березня, наразі ж у своєму виборі переконана.

Костянтин із Кіровоградщини приїхав у Бровари до родичів, тут вирішив і голосувати. У другому турі свого вибору міняти не збирається і відкрито зізнається, що проголосує за того, чию роботу вже побачив і хто вміє визнавати свої помилки.

Уже на 8 год  8 квітня в черзі на тимчасову зміну  місця голосування без зміни місця реєстрації було близько 50 осіб, повідомили у відділі ведення Державного реєстру виборців Броварської міськради. Загалом із 8 до 20 год понеділка у відділі  допомогли вирішити питання 250 охочим змінити місце голосування. Ще 50 осіб прийняли спеціалісти відділу за дві години ранку вівторка. Як повідомили у відділі, найбільше звернень про тимчасову зміну місця голосування отримали від осіб із Донецької, Луганської, Вінницької, Черкаської,Чернігівської областей. Проблем наразі ніяких не виникає, адже їх усунули ще під час І-го туру виборів, повідомили спеціалісти відділу.

Так, під час виборів 31 березня у відділ ведення Державного реєстру виборців найбільше скарг надійшло через помилки у списках виборців (неправильний номер будинку, вулиця, людина у списках числиться не за своєю адресою) та від осіб, які з тих чи інших причин не перевірили себе в списках виборців і під час голосування себе там не знайшли. Особливо це стосувалося  переселенців, які вважали, що достатньо звернення в управління соцзахисту. У останні дні черги охочих змінити адресу місця голосування стояли по 4 год. Загалом в Україні  в останній день зміни – 25 березня, змінили місце голосування одразу 46,6 тисячі українців. А 31 березня охочих проголосувати не вдома виявилось 315 тисяч громадян України.

Якщо у день виборів вас точно не буде у рідному селі чи місті, то закон дає змогу тимчасово і разово змінити місце голосування –  як в Україні, так і за її межами. Зауважимо, змінити адресу місця голосування всі охочі мають можливість із 8 до 15 квітня включно. Навіть якщо ви вже змінювали місце голосування перед першим туром, до другого слід зробити те саме. Для цього варто із паспортом (копією перших двох розворотів паспорта та сторінки з реєстрацією) звернутися у кабінет 112 – відділ Державного реєстру виборців, що розташований у міськвиконкомі на 1 поверсі, та подати заяву із зазначенням дільниці чи адреси, за якою бажаєте проголосувати. Також прийнятним є тимчасове посвідчення громадянина України або посвідчення військовослужбовця чи військовий квиток. Зверніть увагу, що Закон України «Про Державний реєстр виборців» (стаття 7) передбачає, що звернення виборця про тимчасову зміну місця голосування повинно бути мотивованим.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук  під час брифінгу 7 квітня повідомила, що відділи ведення Державного реєстру виборців працюватимуть і у вихідні дні задля оптимізації та пришвидшення відповідного процесу.

Все, що варто знати про тимчасову зміну місця голосування  без зміни виборчої адреси можна прочитати ТУТ.

Нагадаємо, на  чергових виборах Президента України до другого туру вийшли Володимир Зеленський, який набрав  30,24% голосів виборців, та  чинний глава держави Петро Порошенко, за якого проголосували   15,95% виборців. Безпосередньо в Броварах лідером став Володимир Зеленський, який набрав 32,21 % голосів. На другому місці Петро Порошенко із 21,53 %, а на третьому – Юлія Тимошенко із 13,34 %.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари