Друга зміна та переповнені школи: чи скоро для Броварів якісна освіта стане реальністю?

image
30 Серпня 2019, 20:03
Поділитися:

Першим блоком питань, обговорюваних на освітній конференції «БРОосвіта», що відбулася 28 серпня, стали питання будівництва нових закладів освіти у місті Бровари.

Серед присутніх на заході були педагоги міста та представники батьківської спільноти, а, отже, питань до спікерів у цьому блоці було найбільше. Як і раніше, батьків цікавили перспективи дітей щодо отримання якісної шкільної та дошкільної освіти.
Головними доповідачами блоку стали міський голова Ігор Сапожко, начальниця управління освіти і науки Броварської міської ради Оксана Мельник та начальниця управління БЖКГІТ, відповідальна за будівництво у Броварах, Світлана Решетова.

У вступному слові Ігор Сапожко назвав наявність другої зміни  однією з основних проблем, «яку ми маємо вирішувати». За словами міського голови, 3600 дітей навчаються у другу зміну і це – проблема «багаторічної ситуації з будівництвом шкіл, із добудовою навчальних закладів та звільненням приміщень, які раніше були зайняті під орендою та інше».

Цьогоріч виповнилось 11 років, як Ігор Сапожко є керманичем міста. Із 24 липня 2008 року, після висловлення недовіри попередньому голові Віктору Антоненку, Сапожко став виконувачем обов’язків голови Броварської міської ради. На місцевих виборах 2010 та 2014 років обраний міським головою та керує містом донині.

Під час проведення конференції обговорювали добудову ЗОШ №10, як об’єкту найближчої перспективи. Міський голова зазначив, що існує певна проблема щодо будівництва школи, оскільки необхідно виділити всю суму коштів, щоб до кінця 2020 року ця школа почала функціонувати. Відтак, Ігор Сапожко запропонував створити резолюцію конференції, що освітяни звертаються до міської ради щодо виділення повного фінансового ресурсу на будівництво навчального закладу в 2020 році. Така ініціатива міського голови досить дивна, оскільки будь-які витрати, пов’язані з будівництвом школи, досі не викликали супротиву з боку депутатського корпусу. Навпаки, депутати щоразу наполягають на необхідності якнайшвидшої реалізації проекту. Тож проблема у наявності коштів у міській скарбничці та правильного їх розподілу між потребами, тобто, питання пріоритетності міських видатків.
Спілкуючись із журналістами під час засідання виконкому ще у липні 2017 року, Ігор Сапожко зазначав: «У цьому році, принаймні, нам потрібно здійснити зведення фундаменту цієї школи, щоби ми могли далі рухатись…». Відео засідання виконкому – це вже історія, як і зведення фундаменту, якого немає ще й досі.

Відео засідання виконкому від 18.07.2019 року, пряма мова міського голови про фундамент нового корпусу школи

21 серпня 2019 року з генпідрядником із добудови молодшого корпусу навчального закладу (ТОВ «Хозхімсервіс») підписано додаткову угоду №5 до основного договору, в результаті якої сума фінансування об’єкту в 2019 році збільшилась до 27 246 400 грн. Загальна сума договірної ціни при цьому не змінилась і, як і раніше, складає 130 млн грн.

Ще однією додатковою угодою №2 від 11 травня 2019 року до основного договору було внесено зміни до календарного графіку виконання робіт. Так, у червні-липні мали бути завершені роботи з облаштування фундаменту, з серпня до листопада мали звести стіни, а до кінця року – здійснити покрівельні роботи.
За інформацією сайту прозорих закупівель, профільне управління замовило проведення випробування двох паль існуючого пальового поля статичними вдавлювальними навантаженнями. Тож у липні будівельний майданчик мав такий вигляд.

Будівництво загальноосвітньої школи I ступеню на вул. Петлюри Симона , 17-Б. Липень 2019 року

Під час освітньої конференції Ігор Сапожко наголосив на тому, що у місті функціонують навчальні заклади обласного підпорядкування, в результаті реформування яких можна було б збільшити кількість навчальних місць: «Чому не можна на базі Броварського ліцею створити школу від 5-го класу для  отримання в подальшому професії?!»,  – зазначив мер. – У радянські часи школа-інтернат була школою від 5-го класу, зараз обласним керівництвом вона використовується на 30 відсотків. Чому не повернутись, не розробити спортивну школу, де буде саме той розвиток спорту, який належить Броварам?!».

У перспективі ще є проєкт добудови ЗОШ №2, реконструкція гімназії Олійника та будівництво школи на 2 340 учнів на вул. Симоненка. Втім реалізація цих перспектив ускладнюється відсутністю фінансування. «Ми розуміємо, що на сьогоднішній день фінансового ресурсу на стовідсоткове будівництво декількох шкіл не вистачить, але одну школу до кінця 2020 року, я думаю, можливо побудувати спільними зусиллями», – зазначив Ігор Сапожко.

Нагадаємо, що в обмін на збільшення висотності будинків кварталу «Олімпійський», місто отримало обіцянку від забудовника запроектувати і збудувати на Торгмаші ще одну початкову школу. У лютому 2018 року було підписано тристоронню угоду між відділом капітального будівництва БМР (замовник будівництва школи), ПрАТ «ВПБФ «Атлант» та генеральним проектувальником ТОВ «АІММ-ГРУПП» на виготовлення проектно-кошторисної документації  об’єкта «Будівництво загальноосвітньої школи І ступеню на території ІІ черги кварталу «Олімпійський».

Перспективи довгострокові й обнадійливі, а реалії поки що не такі веселкові, як хотілося б і вчителям, і батькам. За інформацією начальниці управління освіти і науки БМР Оксани Мельник, керівники закладів переглядають усі вільні приміщення, придатні під класи, та докладають зусиль, щоб вирішити питання збільшення місць у школах. Тож поки що вчителі залишаються без учительських кімнат, підсобних приміщень та у переповнених класах. З усіх шкіл міста лише одна – ЗОШ №3 –  цьогоріч працюватиме в одну зміну.

Водночас профільне управління наголошує про сприяння розвитку мережі приватної освіти та шукає приміщення, які можливо перепрофілювати під освітні. Так, 29 серпня на зустрічі керівництва міста з батьками семикласників СШ №7 для вирішення проблеми другої зміни у найбільш переповненій та найбільш рейтинговій школі міста лунали пропозиції навчати дітей з окремих дисциплін в МКЦ «Прометей», дитячій музичній школі, шаховому клубі та розглядали питання введення «шестиденки» для учнів.
Батьки наводять свої аргументи, керівництво міста – свої, та вирішити конфлікт у залі засідань міської ради поки не вдалось, адже школа має найвищий рейтинг якості освіти, тож навчати в ній своїх дітей хочуть багато батьків. Як і більшість шкіл міста, СШ №7 вже  не перший рік перевантажена, а варіанти її добудови нереалістичні. Адже не завершено ще реконструкцію школи після обвалу плит перекриття, яке сталось восени минулого року.

Наразі управління будівництва, житлово – комунального господарства, інфраструктури та транспорту БМР узялось за коригування проекту капітального ремонту з першого до технічного поверху будівлі школи. Вартість коригування складає 387 408 грн.

Згідно із завданням на проектування, при коригуванні мають бути виконані наступні роботи:

Демонтаж покрівлі, демонтаж плит покриття технічного поверху, заміна стін технічного поверху із цегли на стіни із газобетону, влаштування монолітного поясу, монтаж нової покрівлі та виконання супутніх робіт у двоповерховому корпусі (осі 4-15/Л-П).
Підсилення конструкцій (простінків) першого поверху, згідно рекомендацій ДП НДІБК, в осях 11 та 15.
Роботи із підсилення конструкцій на технічному поверсі всіх корпусів із проекту виключити.
Врахувати демонтаж існуючого утеплювача на технічному поверсі всіх корпусів (за результатами додаткового обстеження). Пісок – 5см, скловата – 5 см, руберойд – 1 шар.
Решта робіт залишається без змін згідно розробленого робочого проекту.

Зміни проекту за календарним планом мають завершитись у жовтні 2019 року, проект реалізовуватиметься після проведення  державної експертизи та зняття зауважень.
19 липня 2019 року профільне управління заключило договір на виконання робіт із капітального ремонту з першого до технічного поверху будівлі Броварської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 7 на вул. Гагаріна, 23-А в м. Бровари з ТОВ «ДК «Мідас» на суму 9 524 168,00 грн. Чи зміниться вартість робіт після коригування проекту – дізнаємось згодом. Та вже зараз зрозуміло, що терміни реконструкції школи дещо уповільнюються, адже з першого вересня будуть виконуватись роботи, які можна проводити паралельно з навчальним процесом.

Напруженою є ситуація з другою зміною й у СШ №5, адже школа щойно перейшла на двозмінну роботу і більшість батьків та учнів не готові до навчання у другу зміну.

Це лише верхівка айсберга, адже зменшення кількості місць за партами пропорційне збільшенню проданого житла забудовниками міста, бо збільшення населення міста останнім часом не стільки залежить від народжуваності, скільки від міграційних процесів. Тому на фоні шалених знижок із пайових внесків забудовникам міста, перспективи швидкого будівництва освітніх закладів примарні.
Лише перспектива проведення місцевих виборів у 2020 році, на яких броварці обиратимуть місцевих депутатів та міського голову, вселяє надію на те, що будівництво нових закладів освіти та капіталовкладення у вже існуючі – стане головним пріоритетом розвитку міста. Вибір – за вами.

Про те, що зроблено і скільки коштів вкладено «в освіту» міста цьогоріч, можна прочитати ТУТ.

Джерело: Трибуна Бровари