Довша відпустка і 4 год на обід: як в Україні можуть змінити Трудовий кодекс

image
24 Червня 2019, 11:03
Поділитися:

В Україні знову заговорили про прийняття нового Трудового кодексу. Чинний документ затвердили ще в 1970-х, тож основні норми давно застаріли. У новому проекті Трудового кодексу планують збільшити українцям відпустку, а також ввести 4-х годинну «сієсту» для найскладніших професій, повідомляє Obozrevatel. 

Проект нового Трудового кодексу був поданий в парламент ще в кінці 2014 року. Через рік його прийняли в першому читанні, і з тих пір він застопорився на розгляді в комітетах. Фінальний варіант проекту був готовий ще в липні 2017-го. Однак парламент так і не врегулював питання з трудовим законодавством для українців.

А зміни в нинішній закон пропонують суттєві. Наприклад, збільшити відпустку на 4 дні. Зараз стандартна відпустка дорівнює 24 дні, у разі прийняття ідеї, вона  буде повноцінною – 4 тижні, тобто 28 днів. Також на додаткову відпустку (максимальною тривалістю до 35 днів на рік) мають право шахтарі, українці, які працюють при низьких або високих температурах чи на вулиці, батьки дітей із інвалідністю, медичні працівники, ВІЛ-інфіковані та т. Д.

В  Ісландії щорічна відпустка складає  34 дні, в Італії –  31, в Німеччині –  30, в Польщі –  26, українці ж відпочивають всього 24 дні  (без урахування вихідних).

Ще одне нововведення – легалізація віддаленої роботи. Зараз вона де-факто законом не регулюється. Також у проекті розширюється список причин, через які співробітника можуть звільнити. Серед нового – «незадовільний стан здоров’я», «розголошення комерційної таємниці».

Дозволено в законопроекті й репатріацію: повернення працівника, який перебуває за межами України у відрядженні для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних, будівельних робіт або робіт, які виконуються вахтовим методом, або ж навчання з відривом від роботи. Право на репатріацію є у членів морського екіпажу, річкового, повітряного судна або поїзної бригади –  працівники, які зайняті на міжнародних перевезеннях і т.д.

Окремо прописана і норма, що стосується випробувального терміну. Він не може бути довшим 3-х місяців, а для робочих спеціальностей  – не більше одного. Якщо ж роботодавець збирається звільнити стажиста, він зобов’язаний попередити його за 3 дні. Також у законопроекті  є перелік  осіб, для яких встановлюється випробувальний термін.

В оновленому кодексі звертають увагу і на захист трудових прав вагітних. Пропонується на час проведення медичних обстежень звільняти жінок від виконання роботи і зберігати за ними середню зарплату.

Є в Раді ще одна ініціатива – збільшення робочої «сієсти» до 4-х годин. Це стосується тих, хто працює у важких умовах (наприклад, на спеці).

Як повідомляє Obozrevatel, у профспілці документ зустріли прохолодно, бо він не відповідає двом десяткам різних рекомендацій від Міжнародної організації праці. Наприклад, є багато дискримінаційним норм, серед яких: роботодавець має право на місяць перевести співробітника без його відома на інше місце роботи.

Законопроект уже прийнято у першому читанні. Це є свідченням того, що його можуть розглядати народні депутати і наступного скликання.

Джерело: Трибуна Бровари