Довгобуд по вул. С. Петлюри, 21-Б: затверджено порядок проведення конкурсу з відбору інвестора

image
23 Липня 2019, 21:32
Поділитися:

Виконком міськради 23 липня затвердив порядок проведення інвестиційного конкурсу з відбору інвестора для проведення робіт із комплексної забудови ділянки по вул. Симона Петлюри, 28. Головними критеріями відбору забудовника залишаються добудова будинку по вул. С. Петлюри, 21-Б та будівництво теплиці для міста. Але є низка нюансів, які варто врахувати як забудовнику, так й інвесторам.

Рішенням виконкому від 23.07.2019р. затверджено порядок проведення інвестиційного конкурсу з відбору інвестора для проведення робіт із комплексної забудови земельної ділянки площею 2,3648 га по вул. Петлюри Симона, 28, а також призначено персональний склад конкурсної комісії. Сам інвестиційний конкурс проведуть 12.08.2019р., кінцевий строк подачі документів для участі – 05.08.2019р. На попередньому засіданні конкурсна комісія планує вирішити всі спірні організаційні питання.

Забудувати земельну ділянку інвестор зможе за  умови виконання наступних завдань:

орієнтовні техніко-економічні показники забудови земельної ділянки мають бути відповідно вимог, зазначених у містобудівній  документації «Внесення змін до детального плану територій, обмежених вул. Київською, вул. Металургів, вул. Черняховського, бульв. Незалежності»;
перенесення тепличного господарства на земельну ділянку, яка належить КП «Бровари-Благоустрій» по вул. О. Оникієнка, 2;
добудова об’єкта по вул. С. Петлюри, 21-Б із подальшою передачею за участі УБЖКГІТ житлових та нежитлових приміщень інвесторам-фізичним особам, оплачених ними  квадратних метрів житла в цьому об’єкті.

Причому, п. 7.2 Порядком проведення конкурсу зазначено, що першочергово переможцем конкурсу мають бути проведені роботи із будівництва та здачі в експлуатацію об’єкта по вул. С. Петлюри, 21-Б. До здачі в експлуатацію цього об’єкта, переможець не має права на будівництво та організацію будівельних робіт із забудови вказаної земельної ділянки по вул. С. Петлюри, 28.

Оцінка конкурсних пропозицій проводиться за системою із чітко розписаними критеріями.

У додатку № 4 до Порядку проведення конкурсу поіменно перелічено всіх інвесторів  недобудови по вул. С. Петлюри, 21-Б, а також поверховість розташування об’єктів нерухомості, їх площа, первинна вартість та відсоток сплати за договором. Слід зауважити, що відсоток сплати дуже високий та коливається в межах від 85 до 100%. Усього таких інвесторів – 147 власників квартир та 5 власників офісних приміщень. Наразі 7 власників не ідентифіковані або не заявили про свої права, але у них є така можливість до укладення договору з переможцем конкурсу.

Також у п. 7.3 Порядку  детально розписано, яким чином будуть передаватися майнові права на квартири інвесторам у випадках, коли вже  оплачено 100%  вартості квартири, або на даний час є лише часткова оплата, або у випадках, коли інвестор захоче відмовитися від оформлення права власності на квартиру в довгобуді (такі квартири мають бути викуплені інвестором-забудовником).

На самому виконкомі виникла дискусія щодо ділянки забудови, яку виставлять на конкурс. Для цього варто пригадати, як вносилися зміни в детальний план забудови на сесії 20.06.2019р.. Мова йшла про детальний план території площею 7,4 га, з яких 2,3648 га належить місту. Але «комплексна забудова» із необхідною інфраструктурою, в тому числі місця для паркування авто, розрахована саме на 7,4 га. Через те, що місту належать лише 2,36 га, а інші земельні ділянки мають різну форму власності та належать іншим юридичним особам,  вирішено «розбити будівництво» на 1-шу та 2-гу черги. Перша черга мала включити в себе будівництво 685 квартир у декількох секціях 21-го та 24-х поверхових будинках, будівництво дитячого садка на 120 дітей, амбулаторії, місць для паркування. На 2-гу чергу залишалося будівництво житлових будинків на понад 300 квартир, наземного паркінгу, мийки та СТО для автомобілів і місць для паркування. Торгівельно-побутовий комплекс мав бути розташований на стику двох ділянок.

Більш детально планування першої та другої черги можна подивитися ТУТ. Перша черга окреслена чорно-помаранчевою пунктирною лінією. Таким чином, на конкурс виноситься лише перша черга, реалізація другої, тобто, комплексної забудови мікрорайону, поки що під питанням. Як це буде узгоджуватися з інвестором – відповіді немає.

«Наразі маємо складну ситуацію,  – підсумував міський голова Ігор Сапожко на засіданні виконкому.  – 301-квартирний будинок фактично збудований лише на 30 відсотків, при тому, що 160 квартир у ньому практично викуплені ще в попереднього забудовника. Проблема  в тому, що ніхто не знає, не може порахувати, скільки ж коштує добудова будинку і чи перекриється вона прибутком від продажу житла на новій ділянці. Дещо радує, що проблем із комунікаціями по цьому будинку немає, але за підключення до електропостачання доведеться заплатити. Маємо надію, що інвестори на конкурс зайдуть. Але поки запитань набагато більше, ніж відповідей».

Враховуючи,  що для вирішення проблеми ошуканих інвесторів міська рада вже провела великий обсяг робіт, є надія, що на півдорозі ніхто зупинятися не буде. Але вирішення питання залежатиме від ситуації на будівельному ринку, який є дуже чутливим до загальної ситуації в економіці.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари