Довгобуд на Симона Петлюри, 21-Б: майданчик для прогулювання уроків, травм та насильства?

image
8 Лютого 2019, 21:41
Поділитися:

7 лютого близько 16 год неповнолітній випав із вікна другого поверху недобудови по вул. Симона Петлюри, 21-Б. Що там робила дитина і хто має відповідати за безпеку на цьому об’єкті?

Як розповів керівник броварської служби екстреної медичної допомоги Ігор Паращук, виклик про те, що дитина потребує допомоги, медики отримали о 16:05. Однак «екстрена», яка прибула за кілька хвилин за вказаною адресою, дістатися до потерпілого не могла, позаяк територія недобудови на Симона Петлюри, 21-Б, огороджена, ворота – зачинені.

На допомогу медики викликали ДСНСників та поліцію. Рятувальники 21-ї  Державної пожежно-рятувальної частини за допомогою спеціального інструмента  відкрили ворота та допомогли медикам доставити потерпілого до карети «швидкої допомоги».

Як розповів Ігор Паращук, потерпілим виявився 12-літній підліток, який, з його слів, сам стрибнув із 2-го поверху недобудови. У хлопця – перелом кісток голені лівої ноги.

За інформацією заступника головного лікаря Броварської лікарні Григорія Павліна, хлопцю зробили обезболювання, усунули зміщення кісток, наклали гіпс та зранку 8 лютого транспортували в обласну дитячу лікарню.

У Броварській поліції повідомили, що на будівельному майданчику розважалася група дітей. По факту падіння хлопця ніякого криміналу не виявлено, однак  ювенальна превенція проводить перевірку.

Той факт, що на будівельному майданчику та, безпосередньо, на недобудові, бігають по поверхах діти, мешканці сусідніх будинків бачили неодноразово. Не заперечують цього і самі підлітки, з якими нам удалося поспілкуватися. Це – учні броварської школи №10, яка розташована в кількасот метрах від недобудови. За словами одного із учнів 9 класу, його однолітки за цегляним парканом, який відділяє шкільну територію від недобудови, прогулюють уроки, або ж після занять збираються групами покурити та випити пива. Підтвердженням цьому є численні «сліди тусовки» неповнолітніх.

Серед розваг – поряд купа піску та глини, яка слугує гіркою для спускання.

Нагадаємо, через зростання захворюваності, з 5 по 11 лютого (включно) в броварських школах оголошено карантин,  тож діти все частіше стали з’являтися на залишеній без нагляду території.

Найбільші відчайдухи проникають прямо в недобудовану будівлю, щоб подивитися на Бровари згори. Зробити це не складно, розповіла нашим журналістам учениця 7 класу: у дерев’яній огорожі є дірки. Наші журналісти обійшли недобудову і зафіксували щонайменше чотири шляхи – дірки – якими діти, і не лише вони, можуть потрапити на «заморожене» будівництво.

Незнайомка повідомила, що кілька днів тому вона разом із однокласницею та подругою із 10 класу через зламану дерев’яну огорожу також  ходили в недобудовану багатоповерхівку. На запитання: «Що ж ви там робили?», дівчина повідомила, що перевіряли чутки про «маніяка, який там сидить. Пізніше дізналися, що в підвалі  зґвалтували двох дівчат».

Правда це чи ні – невідомо: принаймні, поліція про дані факти не повідомляла. Можливо, у такий спосіб дорослі намагалися віднадити підлітків лізти в небезпечну новобудову, де на дітей можуть очікувати різні несподіванки.

Недобудова на Симона Петлюри, 21-Б на слуху в броварчан понад 10 років. У 2006 році 160  інвесторів уклали кошти в будівництво багатоповерхівки  на вулиці Черняховського, 21-Б (Симона Петлюри). Розпочала будівництво державна компанія «Броварипромжитлобуд». А вже наступного року без відома вкладників продала недобудову ТОВ «Північзахідтрансбуд» (директор – Олександр Череп). Свої квартири вкладники мали отримати за три роки, а чекають уже 13: будівництво «заморожене», інвестори повернути кошти собі не можуть. У липні минулого року Апеляційний суд Київської області скасував договір  куплі-продажу недобудови ТОВ «Північзахідтрансбуд». Рішенням Броварської міської ради від жовтня 2015 року  об’єкт мали передати у комунальну власність, та цього не сталося.

Ще 3 роки тому міський голова запевнив, що об’єкт добудовуватимуть, але  не за кошти міського бюджету. Наразі місто намагається всіляко вирішити проблему скандального довгобуду. До речі, в Броварах не єдиного. Так, щоб залучити інвестора, який і допоможе вирішити проблему, після проведення документальних процедур, планується виставити на інвестиційний конкурс земельну ділянку площею  2,3648 га по вул. С. Петлюри, 28, яку раніше обслуговувало КП «Бровари Флора», а  згодом – КП «Бровари Благоустрій».

До того ж, на позачерговій сесії 27 грудня 2018 р. для вкладників коштів у броварські довгобуди зажевріла надія: депутати проголосували за початок  процедури внесення змін до детального плану території у межах вул. Київської, Металургів, С. Петлюри, бульв. Незалежності.

Та поки триватиме паперова волокита, хто ж має забезпечувати охорону об’єкта, щоб не сталося  таких, як із підлітком, та подібних інцидентів? Як повідомив журналістам «Трибуни» секретар міської ради Петро Бабич,останнім часом об’єкт охороняли самі інвестори. Однак у них закінчилися кошти і охороняти недобудову припинили.  Власне, ці слова підтверджують  і читачі у ФБ. 

За словами Петра Бабича, наразі у міській раді визначаються, хто ж надалі охоронятиме цей небезпечний об’єкт. А поки у дітей тривають канікули, вони продовжують проводити свій вільний час подалі від очей дорослих. До речі, травмований підліток – учень не 10-ої школи.

Фото  – авторки

Джерело: Трибуна Бровари