Довгобуд на С. Петлюри, 21-Б добудує  фірма «Атлант»: відбувся конкурс на відбір забудовника      

image
16 Серпня 2019, 20:01
Поділитися:

16 серпня 2019р. відбувся конкурс із вибору забудовника, який добудує довгобуд на вул. С. Петлюри, 21-Б. Сам конкурс довго та ретельно готувався службами виконкому під пильним наглядом інвесторів скандального будівництва. Не дивлячись на побоювання чиновників, охочий добудувати будинок в обмін на право забудувати привабливу ділянку на місці комунальних теплиць, таки знайшовся. Хто виявив бажання взяти участь у конкурсі, що зміниться у забудові на місці теплиць та як відбувся сам конкурс – читайте у матеріалі.

Відповідно до оголошення на сайті міської ради від 31.07.2019р., конкурс мав відбутися 16.08.2019р.. Конкурс відбувся саме цього дня і у вказаний час. На конкурсі, окрім членів конкурсної комісії, були присутні представники ініціативної групи інвесторів, депутат міської ради, представник забудовника, який взяв участь у конкурсі.

Конкурсна комісія

Головуючий на конкурсі секретар міської ради Петро Бабич оголосив, що, відповідно до Положення про конкурс, 2/3 від членів конкурсної комісії присутні, тож конкурс можна проводити. Секретар конкурсної комісії Оксана Гудзь повідомила, що на конкурс надійшла одна заявка – від ПрАТ «Виробнича проектно-будівельна фірма «Атлант». Головуючий зауважив, що відповідно до Положення, конкурс може бути проведений за умови наявності хоча б одного учасника.

Члени комісії вивчили перелік документів, поданий забудовником, пересвідчились, що подано всі необхідні, і підприємство допустили до участі в конкурсі. Після цього члени конкурсної комісії розкрили пакет із конкурсними пропозиціями та вивчили їх. Пропозицій було три:

конкурсна пропозиція щодо забудови земельної ділянки площею 3,1003 га в межах вулиць С. Петлюри, Металургів, Проектна 1 і Проектна 2.
Конкурсна пропозиція щодо побудови тепличного господарства на земельній ділянці, що належить КП «Бровари-Благоустрій» на вул. О. Оникієнка, 2.
Конкурсна пропозиція щодо добудови 16-типоверхового житлового будинку на вул. С. Петлюри, 21-Б.

Начальник юридичного управління Олександр Каштанюк ще раз оголосив присутнім, що головною умовою конкурсу є добудова будинку на вул. С. Петлюри, 21-Б, без виконання якої забудовник не має право приступити до забудови ділянки площею 3,10 га. Якщо забудовник вчасно проводить роботи із добудови об’єкта та виконав 2/3 її обсягів, то конкурсна комісія може зібратися знову та дозволити йому паралельно приступити до забудови ділянки під теплицями.  «Це нормально, розумно, відповідає економічним реаліям і дозволить добудувати об’єкт, –підкреслив чиновник. – Але є й небезпека: відомо, що зараз йде судовий процес із «Т-Фактором» і теоретично може вникнути ситуація, що рішенням суду або іншою юридичною дією процес добудови може бути заблоковано або призупинено. Якщо така ситуація виникне, то конкурсна комісія збереться знову та буде вирішувати, як бути в даній ситуації».

Петро Бабич зауважив, що юридичні колізії, теоретично, можуть виникнути, але виконавча влада зробила усе можливе, щоб процес забудови ділянки, добудови будинку і переносу теплиць йшов швидко і без перешкод.  Процес складний, але у разі потреби конкурсна комісія буде оперативно реагувати та приймати  адекватні рішення з метою його пришвидшення.

Інвестори довгобуду на вул. С. Петлюри, 21-Б також присутні на конкурсі

Із питання конкурсної пропозиції добудови об’єкту на вул. С. Петлюри, 21-Б виникло лише одне питання від членів комісії та інвесторів довгобуду: коли орієнтовно планується розпочати та закінчити роботи із добудови будинку? Присутній директор ПрАТ «Виробнича проектно-будівельна фірма «Атлант» Володимир Бондаренко повідомив, що ввід в експлуатацію заплановано в 2020 році. Щодо початку робіт, то після конкурсу є 5 днів на детальне вивчення документації, буде укладений договір та підприємство приступить до будівельних робіт. Загалом, на це піде максимум 20 днів. Керівник будівельної фірми також уточнив, що як тільки буде укладено договір із міською радою, з’явиться юридична можливість починати будівництво. «Проект є, дозвіл на будівництво є, технічна документація присутня. Таким чином, після укладення договору до роботи приступимо протягом 10-14 днів», – відповів будівельник. Також він запевнив, що перед початком робіт забудовник поспілкується з кожним інвестором із метою уточнення деталей договорів.

Володимир Бондаренко відповідає на запитання інвесторів

По конкурсній пропозиції щодо переносу теплиць, членам комісії зачитали основні пункти: теплиця площею 1400 м кв  буде збудована на ділянці 0,54 га. Окремо буде збудовано технічне приміщення, адміністративно-побутовий корпус площею 150 м кв та котельня.

Щодо конкурсної пропозиції із забудови ділянки площею 3,1003 га, то з цього питання доповідала головна архітекторка міста Світлана Батинчук. Вона повідомила, що стосується пропозицій, які оприлюднено під час затвердження детального плану території, то відбулися зміни, які навіть покращили попередній проект. Зокрема, при публікації ДПТ попередньо було три секції багатоповерхових житлових будинків уздовж вул. С. Петлюри, але забудовник запропонував два висотних будинки з триповерховою секцією між ними. Це покращить створення додаткового внутрішнього простору двору та вентиляцію, зазначила архітектора. В плані ДПТ дитячий садок, який було прибудовано до торця житлового будинку, мав земельну ділянку 38 соток. Забудовник надав пропозицію, де садочок розташується окремо на ділянці в 51 сотку. Позашкільні заклади та інші об’єкти інфраструктури також збережено.  «Концептуально витримано всі показники, тому з боку архітектури зауважень до забудовника немає», – підсумувала чиновниця.

Схема забудови при затвердженні детального плану території

Схема забудови, запропонована забудовником на конкурсі

На запитання журналістів «Трибуни», наскільки участь у такому проекті для забудовника економічно доцільна, керівник компанії Володимир Бондаренко відповів: «Ми довго придивлялися, рахували та дійшли висновку, що «соціальне» навантаження при реалізації даного проекту посильне для нашого підприємства. Треба враховувати і соціальне значення проекту для міста: до нас із проханням зверталися й інвестори, і депутати, тому треба робити».

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари